Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

10 x Klompenpaden in de gemeente Ede die de moeite waard zijn

Door Hanneke van Olst 21 mei 2020

Op zoek naar een mooie wandelroute? Klompenpaden zijn altijd prachtig en leuk, zowel voor volwassenen als kinderen. Deze Klompenpaden vind je in Ede en omgeving. 

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Doesburgermolenpad

Boerenakkers, afgewisseld met een oude wildwal, langs historische plekken en over de eng. Dat is het Doesburgermolenpad van acht kilometer lang. Het startpunt is bij Landgoed Kernhem. Onderweg passeer je natuurlijk de prachtige Doesburgermolen. Extra leuk: dit is ook een Klompenpad Food. Onderweg koop je streekproducten en pluk je wilde ingrediënten zodat je na afloop in de keuken aan de slag kunt.

Foto: indebuurt Ede

Kreelsepad

Het Kreelsepad is lang: 14 kilometer maar liefst. Maar je komt dan ook langs prachtige waters in een oud vennengebied. Verder zie je eeuwenoude grafheuvels, stuwwallen en oude zandverstuivingen. De moeite waard! Je start bij Natuurcentrum Veluwe.

Foto: indebuurt Ede

Breukerengpad

Het buitengebied van Bennekom is prachtig. Vroeger stonden hier kastelen (Nergena!) en daar zijn de overblijfselen nog goed van te zien. Naast historische plekken, kom je langs uniek blauwgrasland, weidevogelgebied, beken en boerenland. Enige minpuntje: je hoort wel verkeer op de achtergrond. Het startpunt is Boerderij Hoekelum. Zin in een flinke wandeling? Je kunt het Breukerengpad combineren met het Harsloërpad (van 13 kilometer), dat door hetzelfde gebied gaat.

Groot Nergena
Groot Nergena aan de Dr. Dreeslaan. Foto: De Gelderlander

Beek- en Bultpad

Het Beek- en Bultpad begint bij het Kulturhus in Wekerom. Vanaf hier loop je over oude landbouwgronden, onverharde paden en over de Wekersome Bult. Dit is een oude stortbult, waar nu een mooie uitkijktoren op staat zodat je over de Gelderse Vallei uitkijkt.

De uitkijktoren in aanbouw. Foto: De Gelderlander – Herman Stöver

Valkschepad

De naam verraadt het al: grote kans dat je valken spot bij een wandeling over het Valkschepad. Deze route van 9,8 kilometer begint bij ’t Schuurtje in Lunteren (snuffel hier zeker even in de winkel!) en al wandelend kom je langs een oude boerderij uit de ijzertijd en het Wekeromse Zand, een zandverstuiving.

Het Wekeromse Zand. Foto: Herman van Alfen

Meulunterenpad

De paden van het Luntersche Buurtbosch zijn aangelegd in bladervorm, dus je kunt eindeloos door dit bos wandelen. Het Meulunterenpad van twaalf kilometer slingert door het buitengebied van Lunteren. Je stapt op bij Hotel de Wormshoef en ook tijdens deze route kom je langs een oude boerderij uit de ijzertijd.

De boerderij uit de ijzertijd. Foto: indebuurt Ede

Turfvelderpad

Nog een Klompenpad door het buitengebied van een dorp in de gemeente Ede, dit keer Ederveen. Je start bij Dorpshuis De Zicht, maar wandelt al snel door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden. Het Turfvelderpad is dertien kilometer lang.

Foto: Jolinda van Alfen

Plaggenstekerspad

Helemaal in het mooie Hoenderloo is het Plaggenstekerspad te vinden. De route begint bij Restaurant De Krim, maar al snel wissel je de bebouwing in voor natuur. Denk aan weilanden, lanen, landerijen, bos, heide, stuifzand, langs kerken, waterputten en plaggenhutten. Dit Klompenpad is twaalf kilometer lang.

Herten in Deelerwoud
Foto: Instagrammer Herman van Alfen

Eeskooterpad

Boerenland en bos, heide en stuifzand: je komt het allemaal tegen in het buitengebied van Otterlo. Je passeert mooie, oude boerderijen, maar ook nieuwe agrariërs. Het Eeskooterpad is een hele afwisselende route van vijftien kilometer lang. Je begint bij Café-Restaurant De Waldhoorn in Otterlo.

Foto: indebuurt Ede

Harscamperpad

Bij het dertien kilometer lange Harscamperpad wisselen boerenland en lanen zich af. Oude landbouwgronden en historische gebouwen passeren de revue. Een fijne route om tot rust te komen, want auto’s kom je hier niet zoveel tegen. Je begint bij ECHOS Home Baan Zulu.

Foto: Voorjaarsfair Harskamp

Nog véél meer Klompenpaden

In de omgeving van Ede zijn nog veel meer mooie Klompenpaden te vinden. Je hoeft niet ver voor te reizen om er al een aantal te vinden. Kijk hier voor alle Klompenpaden.

Foto: Jolinda van Alfen

Boekje of folder

Tip: het is fijn om een boekje met de route en informatie bij de hand te hebben tijdens een wandeling. Boekjes en folders over de Klompenpaden zijn in de meeste boekwinkels te koop. Op de webpagina’s van de verschillende Klompenpaden staat ook waar de folders van de routes te koop zijn.

Foto: Jolinda van Alfen
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.