Nu alweer zin in vakantie? Op deze data vallen de schoolvakanties in Ede

Door Hanneke van Olst 11 juni 2019

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke data vallen de schoolvakanties in Ede in 2019-2020? Wij zochten het uit en zetten ze voor je op een rijtje. Handig om uit te printen voor op de koelkast!

Om de schoolvakanties te spreiden, is Nederland verdeeld in drie regio’s. Dit zijn de regio’s Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de drukte in de schoolvakanties. Ede valt onder regio Midden.

Schoolvakanties 2019-2020 in Ede:

Zomervakantie – 20 juli t/m 1 september 2019
Herfstvakantie – 19 oktober t/m 27 oktober 2019
Kerstvakantie – 21 december 2019 t/m 5 januari 2020

Een vroege of late zomervakantie?

De zomervakanties rouleren volgens een vastgesteld systeem: vroeg – midden – laat – laat – midden – vroeg – vroeg – en ga zo maar door. Op deze manier kan het zijn dat een regio twee keer achter elkaar als eerste of als laatste aan de beurt is. Dit is nodig omdat anders de overgang van laat naar vroeg (en andersom) te groot is. Dan zou het schooljaar te lang zijn of juist te kort.

Waarom is de zomervakantie eigenlijk zo lang?

Natuurlijk is het heerlijk, zo’n lange zomervakantie, maar waarom is deze vakantie eigenlijk zo lang? De meeste schoolvakanties zijn maar een week of twee, maar de zomervakantie duurt zes – soms zelfs zeven – weken.

Deze lange vakantie is ontstaan doordat het vroeger in juli en augustus oogsttijd was op het platteland. Kinderen moesten in die maanden meehelpen op het land en kregen dus vrij. Tegenwoordig is iedereen vrij, ook al werken kinderen niet meer mee op het land.

Ook leuk om te lezen:

Fonteinen Marktplein

Edes mysterie opgelost: dit is waarom de fontein op de Markt soms niet werkt

Spetter, pieter, pater. Op het Marktplein spuiten fonteintjes met water. Of toch niet? Want soms lij...
Plaatsnaambord Ede

Edes mysterie opgelost: hier komt de plaatsnaam Ede vandaan

Ede, dat klinkt lekker kort en makkelijk. Maar heb jij je al eens afgevraagd waar deze plaatsnaam ei...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.