Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met een magneet spullen uit het water vissen in Ede?

Door Hanneke van Olst 26 november 2020

Het is de laatste tijd steeds vaker in de media; magneetvissen. Ook in Ede omdat er soms bijzondere vondsten boven water komen, zoals in september 2020 een gestolen kluis met urn erin. In sommige gemeenten is het inmiddels verboden. Ook in Ede?

Explosieven

De reden dat magneetvissen in sommige gemeenten is verboden, is vanwege het gevaar dat het op kan leveren. De Explosieve Opruimingsdienst kwam erover bij Omroep Gelderland aan het woord. De dienst werd alleen al dit jaar 69 keer ingeschakeld vanwege munitie die door magneetvissers gevonden was. Een woordvoerder van de EOD zei tegen de omroep dat het ‘niet de vraag is óf er doden of gewonden vallen door het opvissen van munitie, maar wannéér’.

In Ede

Als je vist in water moet je altijd toestemming van de rechthebbende hebben. Hoe zit het als je wilt magneetvissen in water van de gemeente? In Ede valt metaalvissen onder het metaaldetectieverbod.  Het is in Ede ‘verboden op aangewezen openbare plaatsen een metaaldetector, een mijndetector of enig ander voorwerp, kennelijk bedoeld voor het opsporen van explosieven, metalen voorwerpen en dergelijke bij zich te hebben’. Dit staat in art. 2:47b van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Wat zijn die aangewezen plaatsen in Ede? Voornamelijk plekken die vroeger een militaire functie hadden. Dit zijn ze allemaal:

  • het grondgebied van de gemeente Ede, met uitzondering van de bebouwde kom;
  • het gebied dat binnen bestemmingsplan ‘Kazerneterreinen’ valt;
  • het gebied tussen de Bennekomseweg/Edeseweg, de Doctor Hartogsweg, de Heetveldlaan en de Horalaan; 
  • het gebied dat is gelegen tussen de Edeseweg, de A12 en de Bovenbuurtweg en de Zandlaan.

Waar moet je ook rekening mee houden?

Wil je magneetvissen op een plek waar dit is toegestaan? Dan zijn er nog wat regels waar je rekening mee moet houden. Vissen mag niet in de bebouwde kom tussen 22.00 en 06.00 uur. Dit geldt ook voor vissen op voorwerpen in plaats van levende vissen. Het is de bedoeling dat je de flora en fauna rondom het water in zoveel als mogelijk acht neemt. Als jouw acties nadelige gevolgen hebben voor de flora en fauna, kun je hier problemen mee krijgen. En als laatste: In Ede zijn afspraak gemaakt over vissen en de Edese wateren met Vereniging Overkoepeling Hengelsport EDE. Stem met hen af als je ergens wilt magneetvissen.

Last but not least: het opgeviste metaal moet je zelf meenemen naar huis. Lokale oud-ijzerboeren komen het vaak graag ophalen. Heb je munitie of bommen gevonden? Bel dan altijd de politie.

Lees ook:

MAG DAT: door rood rijden als er een ambulance of politiewagen achter je rijdt?

Regels: vaak is het best onduidelijk wat wel en niet mag in specifieke situaties. Daarom vragen wij ...

MAG DAT: potjes met voedselresten in de glasbak gooien

Bij een patatje hoort mayonaise en als je een croissant eet, komt er vaak een potje jam op tafel. Di...
Tanken in Duitsland

Mag dat? Tanken of een boodschap doen in Duitsland in coronatijd

Even inkopen doen net over de grens en op de terugweg de tank lekker volgooien. Veel Edenaren doen d...

Meer over

Gemeente

adv.