Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: met een drone boven Ede vliegen

Door Hanneke van Olst 9 april 2020

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis en wij snappen wel waarom, want je kunt er prachtige beelden mee maken. Maar hoe zit het nou precies met de regelgeving? Mag je zomaar met een drone vliegen boven Ede? We zochten het voor je uit!

Voor je plezier

Foto’s en video-opnames maken met je drone, dat doe je voor je plezier. Duh! Maar, let op: je mág het ook alleen maar voor je plezier doen. Maak je bijvoorbeeld opnames voor een tv-spotje, of wil je die ene mooie dronefoto verkopen, dan heb je een commercieel doel. Hiervoor gelden weer heel andere (strengere!) regels. We gaan er in dit artikel even vanuit dat je inderdaad een hobby-vlieger bent.

No-fly zone in Ede

Er zijn er een aantal no-fly zones in Nederland, gebieden waar je dus helemaal niet mag vliegen met je drone. Voor Ede geldt dat je niet mag vliegen boven een groot gedeelte van Ede. Dat komt omdat je niet mag vliegen boven militair gebied en laagvlieggebieden. Boven Ede-stad vliegen mag sowieso niet (dat is aaneengesloten bebouwing). Maar ook buiten Ede zijn er zo beperkingen, boven een beschermd natuurgebied als de Veluwe heb je een aparte vergunning van de provincie nodig!

Er kunnen ook tijdelijke no-fly zones ingesteld worden. Bijvoorbeeld tijdens de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Check daarom voordat je erop uit gaat met je drone, altijd even dit kaartje.

De belangrijkste regels

Ga je met je drone op pad in Ede, dan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. We hebben de belangrijkste onder elkaar gezet:

  • Vlieg niet boven mensenmenigten, (spoor)wegen en aaneengesloten bebouwing;
  • Houd je drone altijd in het zicht;
  • Vlieg alleen bij daglicht;
  • Houd afstand van en verleen voorrang aan alle andere luchtvaartuigen;
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water;
  • Filmen en fotograferen mag, maar respecteer ieders privacy.

Lees ook:

MAG DAT: keukenpapier en servetten door de wc spoelen?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...

MAG DAT: je hond meenemen in winkelcentrum Stadspoort

Je bent de hele dag al aan het werk geweest en moet nog snel een boodschap doen. Maar Fikkie is net ...

Meer over

Gemeente

adv.