Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: kap- en snoeihout verbranden in je tuin?

Door Hanneke van Olst 18 juli 2019

Zo, je hebt je heg eens flink uitgedund of een nieuwe vorm gemaakt in je buxusboompje. Dan ligt er in je tuin waarschijnlijk een berg takken en bladeren. Je zou alles in de groene container kunnen proppen, maar die zit dan meteen vol. Mag je het ook gewoon verbranden?

Je kap- en snoeihout op een hoop gooien en de fik erin steken, dat mag dus niet. De gemeente Ede heeft een verbod op het verbranden van kap- en snoeihout in de open lucht. Best logisch natuurlijk, want het risico op brand is aanwezig, zeker als het droog is. En je buren worden vast niet blij van de rook.

Wat wel mag, is je hout verbranden in een vuurkorf. Dit mag alleen als je hout kurkdroog is, dus laat het een dag of twee drogen. Ook mag het hout niet behandeld zijn.

En in het buitengebied?

Woon je in het buitengebied, dan is het een ander verhaal. Dan kun je een ontheffing aanvragen voor het verbranden van kap- en snoeihout tussen 1 november en 30 april, de koudere maanden dus. Voor de ontheffing moet je een duidelijke situatietekening meesturen van het terrein waar je wilt gaan verbranden op schaal 1:1000. De aanvraag is gratis en de gemeente beslist binnen zes weken of je hem krijgt. Een ontheffing aanvragen kan hier.

Lees ook:

MAG DAT: je container alvast aan de weg zetten voor je op vakantie gaat?

Langzaam maar zeker komt de zomervakantie steeds dichterbij. Een dag voordat je met de caravan naar ...

MAG DAT: je woning verhuren tijdens de vakantie?

MAG DAT: een camper of caravan voor je deur parkeren?

Meer over

Gemeente

adv.