MAG DAT: je huisdier begraven in je eigen tuin?

Door Hanneke van Olst 10 januari 2019

Regels: soms breek je er (per ongeluk) eentje. Maar vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je een overleden huisdier begraven in je tuin?

Fikkie is overleden en we weten allemaal hoe moeilijk de dood van een huisdier kan zijn. Maar heb je nagedacht over wat je wil doen als je hond, kat, konijn of muis is overleden?

Vier opties

Begraven in je eigen tuin klinkt voor de één fijn en de ander moet er niet aan denken, maar mag het wel? Wij vroegen het de gemeente en die gaven aan dat er vier opties zijn als je huisdier is overleden. In je eigen tuin begraven is daar één van.

De regels

Volgens het programma Radar zijn er wel regels voor het begraven van je huisdier in je eigen tuin. Graaf een gat dat diep genoeg is (minimaal een meter) en begraaf het dier niet in plastic, maar in biologisch afbreekbaar materiaal. En het spreekt voor zich dat de grond wel van jou moet zijn en dat je huisdier geen paard is. De woordvoerder van de gemeente zegt dat het gaat om dieren van maximaal tien kilo.

En wat als je dit niet wil?

Je kunt je huisdier ook laten cremeren, begraven op een dierenbegraafplaats (bijvoorbeeld dierenbegraafplaats De Grebbehof in Rhenen) of je kunt het dier aanbieden ter destructie bij de dierenarts. Dit houdt in dat je huisdier verwerkt wordt tot bijvoorbeeld brandstof voor energiewinning.

Vorige keren vroegen wij ons dit af:

Vrouw met bier onderweg

MAG DAT: alcohol op straat drinken – dit zijn de regels in Ede

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO’tje (biert...
Pizza

MAG DAT: je vette pizzadoos weggooien bij het papier- en kartonafval?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.