Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: geweld gebruiken wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt?

Door Hanneke van Olst 30 juli 2020

Je hoopt natuurlijk dat het jou niet overkomt, maar wat kun je doen wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt? Mag je geweld gebruiken?

Je ligt te slapen, maar schrikt wakker van een geluid in de woonkamer. Angstig sta je op en pak je het eerste ‘wapen’ dat je tegenkomt. Mag je dit gebruiken tegen de inbreker? Allereerst: bel de politie. Het bellen van 112 mag als het spoed is. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.

Eigen rechter

Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan ‘eigenrichting’. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.

Geweld gebruiken

Het wordt sowieso afgeraden om voor eigen rechter te spelen, maar wat als je in een situatie komt dat je toch geweld moet gebruiken? Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor ‘de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.’ Mits het geweld proportioneel is, mag je dus geweld gebruiken om jezelf te verdedigen.

Proportioneel betekent dat er niet meer of ernstiger geweld gebruikt mag worden dan noodzakelijk is om de inbreker tegen te houden. Noodzakelijk houdt in dat je geen andere keus hebt dan geweld te gebruiken. Via de achterdeur vluchten of iemand opsluiten heeft dus de voorkeur. (Maar pas daar ook mee op, want voor je het weet word je beschuldigd van onrechtmatige vrijheidsbeneming).

Wapens in huis

Mag je jezelf bewapenen tegen inbrekers? En bijvoorbeeld een honkbalknuppel onder je bed leggen? Dat kan in ieder geval een succesvol beroep op noodweer in de weg staan. Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat. Zo werd een vrouw vrijgesproken nadat ze indringers in haar huis had neergeschoten (er was sprake van noodweerexces omdat ze werd aangerand), maar ze werd wel veroordeeld voor illegaal wapenbezit.

Voorkomen is beter

We hopen natuurlijk dat je nooit in zo’n situatie terechtkomt en daarom het cliché: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je dat doet? Daar schreven wij al eerder over:

Inbreker

7 x zo houd je inbrekers buiten de deur tijdens de zomervakantie

Lekker richting de zon deze zomer? Dan kom je van een koude kermis thuis als tijdens de afwezigheid ...

Vakantie? Zo voorkom je dat inbrekers weten dat je niet thuis bent

Je kent het misschien wel. Je komt terug van een paar heerlijke weken Zuid-Frankrijk en je krijgt de...

7 x zo houd je inbrekers buiten de deur tijdens kerst

In Ede wordt er vaker dan gemiddeld ingebroken en al helemaal in deze wijken. Zeker tijdens de feest...

Bron: VU

Meer over

Gemeente

adv.