MAG DAT: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Door Hanneke van Olst 6 december 2018

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vinden het hier in Ede soms al erg genoeg dat de buurman zijn auto op ‘jouw plek’ voor jouw deur zet. Maar als je nu een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt een parkeerplaats van je voortuin! Maar mag dat eigenlijk wel?

Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk te raden: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

Gevaarlijke situaties

Als je die omgevingsvergunning aanvraagt, gaat de gemeente kijken of die nieuwe uitrit a.k.a. jouw parkeerplaats, geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag jouw voortuinparkeerplaats niet ten kosten gaan van een openbare parkeerplaats en ook niet van openbaar groen. En natuurlijk moet die parkeerplaats van jou passen in het bestemmingsplan.

Kun je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij jouw auto in de voortuin wel verpesting van het uitzicht en heb je ineens een burenruzie aan je broek.

Lees ook:

Pizza

MAG DAT: je vette pizzadoos weggooien bij het papier- en kartonafval?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Vrouw met bier onderweg

MAG DAT: alcohol op straat drinken – dit zijn de regels in Ede

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO’tje (biert...
mobiel auto

MAG DAT: al rijdend je mobiel opnemen voor handsfree bellen in de auto?

We schreven het al eerder: 359 Edenaren kregen in 2017 een bon voor rijden met een mobiel in de hand...

Meer over

Gemeente

adv.