Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: bramen plukken in Ede

Door Hanneke van Olst 2 juli 2020

Soms weten we niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar bramen en andere vruchten wildplukken in de Edese natuur?

Officieel zijn bramen rijp rond augustus, maar misschien heb je ze al ergens zien hangen. Bijvoorbeeld in het Proosdijpark of op deze andere plekken. Wij kunnen ons voorstellen dat je het wel ziet zitten om met een doosje op pad te gaan om bramen te gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk?

Eigen gebruik

Ja, het mag. Maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Er geldt een gedoogbeleid. Officieel valt het onder stroperij, maar Staatsbosbeheer legt uit het dat meestal door de vingers wordt gezien. “Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag.”

Volle emmers meenemen naar huis en dan verkopen is dus niet toegestaan. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan.

Lees meer over wildplukken

Wildplukken kan overal, zelfs in hartje Ede. Dit zijn de Edese hotspots

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar overal om je heen groeien dingen die je kunt eten. Denk a...
Heide Ede

MAG DAT: heide plukken in Ede?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast ff je probeert ze misschien zoveel mogelijk te verbreken. M...

Let op: deze 7 gevaarlijke paddenstoelen kun je absoluut niet wildplukken

In Ede zijn jullie gek op alle verschillende soorten paddenstoelen die hier groeien. We kregen via o...

Meer over

Gemeente

adv.