Hier kunnen Edenaren terecht voor hulp bij schulden

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Edenaren merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Ede je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Edese sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Edenaren die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

Foto ter illustratie: Eline van Noppen

Hulp van de gemeente

Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kun je bij de gemeente Ede aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden.”

In Ede

In Ede werkt de schulddienstverlening zo: via deze website vul je het digitale aanvraagformulier in. Je krijgt dan een gesprek met een consulent schulddienstverlening. Voor dit gesprek vul je een formulier in over je inkomsten, uitgaven en schulden. Afhankelijk van je situatie volgt een vervolgtraject, bijvoorbeeld een adviesgesprek, gratis cursus Omgaan met Geld, budgetbeheer of een schuldregeling.

“We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is, dus er wordt per Edenaar gekeken of diegene in aanmerking komt voor hulp.” De cursus Omgaan met Geld is eens per jaar en kan iedereen volgen. Ook zonder gesprek met een consulent schulddienstverlening.

Signaleringsplicht vanuit de gemeente

De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Ede neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen.

Foto: Eline van Noppen

Maatschappelijk werkers

Wil je liever niet met de gemeente in gesprek, maar heb je wel hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met een maatschappelijk werker. In Ede kun je denken aan Malkander. Zij kijken bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor de voedselbank en maken samen met jou een overzicht van lokale instanties die je helpen. Zo zijn er schuldhulpmaatjes, kun je hulp krijgen bij je thuisadministratie, bij belastingaangifte enzovoorts. Hier vind je meer informatie.

Foto: indebuurt Ede

Juridisch loket

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Het juridisch loket geeft aan alle Edenaren gratis advies. Je kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met het juridisch loket. Als een afspraak nodig is, is het dichtstbijzijnde kantoor in Arnhem.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Gratis inloopspreekuur

Hoef je geen hulptraject maar heb je een brief gekomen waar je niet helemaal uitkomt? Vind je het lastig om zaken te regelen via internet? Dan is het inloopspreekuur van het Diaconaal Platform iets voor jou. Vrijwilligers helpen je hier met alle (kleine) hulpvragen zoals aanvragen toeslagen, kwijtscheldingen enzovoorts. Hier lees je er meer over. Het inloopspreekuur is op Posthoornstraat 8.

Veldhuizen
Foto: indebuurt Ede

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Energietoeslag aanvragen bij gemeente Ede: zo werkt het”

Energietoeslag aanvragen bij gemeente Ede: zo werkt het

Ga naar “Dit ben je kwijt aan een studentenkamer in Ede”

Dit ben je kwijt aan een studentenkamer in Ede

Ga naar “Veel zieke iepen in onze gemeente: dit moet je weten als je een iep in je tuin hebt”

Veel zieke iepen in onze gemeente: dit moet je weten als je een iep in je tuin hebt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Heerlijk genieten!”

Heerlijk genieten!

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 7 september 2023

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime
Ga naar “Assistent Financial Controller”

Assistent Financial Controller

 • Alliance Automotive Group Benelux
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar”

Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar

 • Van 6 apr t/m 28 sep