Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het is weer bijna tijd voor de Buurtspraak Ede-Veldhuizen: wat dat is lees je hier

Door Hanneke van Olst 18 september 2019

Als je al jaren in Ede woont, heb je vast al eens van de buurtspraak gehoord. Of kreeg je te horen dat je geërfde bent toen je een huis kocht. Als je wat nieuwer bent in Ede, ken je de buurtspraak Ede-Veldhuizen waarschijnlijk niet. Lees dus snel verder. 

Heb je al gelezen hoe het zit met Veldhuizen? Een korte samenvatting: Veldhuizen was vroeger een nederzetting met de benoeming buurt, naast Ede. Samen vormden de buurten Ede en Veldhuizen een buurschap. Dit buurschap beheerde de grond die beide nederzettingen deelden en de gemeenschappelijke regelgeving. In een buurtboek uit 1596 schrijft men op het voorblad: Buirspraecke in der dorp Ede und buirschap Velthuisen.

Staat jouw huis in de oude buurt Ede – Veldhuizen?

Zo rond 1851, met de gemeentewet, en de Markenwet van 1886 nam de gemeente veel taken van de buurten Ede en Veldhuizen en dus ook van het buurschap over. Maar het buurschap bestaat nog steeds, als enige in heel Nederland. Het buurschap heeft ook nog altijd een voorzitter, de zogenaamde Buurtrichter. Dat is anno 2018 Geen Broere. Het is het oudste democratische bestuursorgaan van Ede.

kaart buurt ede veldhuizen

Iedereen die een huis kocht of koopt in de buurten Ede en Veldhuizen, is automatisch geërfde. Dat houdt in dat je mee mag stemmen en discussiëren tijdens de jaarlijkse buurtspraak van het buurschap. Via deze link kun je kijken of jouw huis in de oude buurt Ede of Veldhuizen staat.

Buurtspraak

Geen Broere zit de jaarlijkse buurtspraak voor, die donderdag 19 september 2019 wordt gehouden (iedere derde donderdag van september). Heel uniek, want deze eeuwenoude traditie is al 314 jaar oud. De geërfden komen bij elkaar om hun mening te geven over de buurt Ede-Veldhuizen en wat er moet gebeuren om de buurt leefbaar te houden. Er kan ook worden gestemd. In de pauze wordt een glaasje brandewijn met kandij geschonken. Voor de buurtspraak luidt men de klok van de Oude Kerk in het centrum.

Kom ook!

Wil je erbij zijn? Je moet donderdag 19 september om 10.00 uur in de Edesche Concertzaal zijn, Amsterdamseweg 9. Dit jaar staat er ook een Buitengewone Buurtspraak op de agenda, omdat de Buurtspraak op de lijst Cultureel Immaterieel Erfgoed Nederland is geplaatst. Die is in Cultura op donderdag 19 september om 20.00 uur. Aanmelden kan via [email protected]

buurtspraak ede veldhuizen
De buurtspraak in 2017. Foto: Bernard Mallo
Plaatsnaambord Ede

Edes mysterie opgelost: zo zit het met Veldhuizen

Veldhuizen: beroemd en berucht. Voor Edenaren een begrip maar ongetwijfeld kennen zelfs veel mensen ...

adv.