Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Extreem droog najaar: deze maatregelen zijn er om het water op de Veluwe vast te houden

Door indebuurt Ede 2 december 2020

Je hebt het vast weleens gelezen of zelf gezien: de Veluwe wordt droger en droger. Door een aantal hete zomers en minder regen heeft de natuur het zwaar gehad. Dit jaar is er vanaf september weinig neerslag gevallen. En doen de droogteproblemen zich voor het eerst ook in de herfst voor. Wat doet Waterschap Vallei en Veluwe hieraan?

Waterschap Vallei en Veluwe hoopt op een natte winter, dan kan het nog goedkomen met de natuur die te lijden heeft onder de aanhoudende droogte. Het najaar was tot nu toe veel te droog. De afgelopen weken is 40 tot 65 mm neerslag is gevallen, normaal valt er in dezelfde periode zo’n 240 millimeter neerslag. Je snapt dat het watersysteem daardoor na de zomer nog niet is hersteld

Maatregelen

Afgelopen zomer zijn Natuurmonumenten en Waterschap Vallei en Veluwe begonnen met kleine ingrepen, om water vast te houden. Zo zijn er zandzakken geplaatst in beken. De stuwen worden op een zo klein mogelijk kiertje gezet. Ook de natuurlijke begroeiing blijft daar waar mogelijk staan als natuurlijke stuw. Misschien heb je ook wel takken zien liggen in beken; dit zijn allemaal maatregelen om te zorgen dat het water langer wordt vastgehouden.

Subsidie voor boeren en landeigenaren

Ook aan boeren en landeigenaren is gevraagd mee te helpen om de droogte op de Veluwe tegen te gaan. Vanaf augustus stelt Waterschap Vallei en Veluwe 400.000 euro beschikbaar voor maatregelen die verdroging tegengaan, het vasthouden van water bevorderen en die water toevoegen aan de grondwatervoorraad. Deze ‘regeling Watersparen’ loopt tot 1 april 2020.

Lees ook

toyota corolla ede van gent

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.