Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elke dag komen er meer dan 4 Edenaren bij

Door Hanneke van Olst 7 november 2019

Mensen verhuizen binnen Nederland, immigreren of er worden kinderen geboren. Er zijn allerlei redenen waarom de bevolking van Ede groeit. In het afgelopen halfjaar zijn er weer veel nieuwe Edenaren bijgekomen. Benieuwd hoeveel? Dat lees je hier. 

Landelijke bevolking

Het afgelopen jaar groeide de Nederlandse bevolking met bijna 46 duizend mensen. Daarmee groeit het inwonertal harder dan vorig jaar, meldt het CBS. Nederland telde op 1 juli meer dan 17,3 miljoen inwoners. Terwijl Maastricht het hardste krimpt, wordt Amsterdam steeds drukker, zo blijkt uit een analyse van de cijfers door LocalFocus.

Bevolking van Ede

In Ede groeide de bevolking in de periode 1 januari tot 1 juli met 787 mensen. Dat komt neer op een toename van 0,68 procent en 4,34 Edenaar per dag. Op 1 juli 2019 wonen er totaal 116.497 mensen in onze grote gemeente.

Relatief gezien is dat een sterke groei. Ook in Almere zien we relatief een flinke toename van totaal 0,8 procent ofwel 1,7 duizend inwoners: daarmee groeide Almere het hardst van alle gemeenten in Nederland. De vier grootste gemeenten kregen er in absolute zin de meeste inwoners bij, met name Amsterdam groeide hard: de stad telde in juli 2019 3,3 duizend Amsterdammers meer dan rond de jaarwisseling.

Redenen van bevolkingsgroei

Dat de bevolking in gemeente toeneemt kan verschillende oorzaken hebben. Volgens het statistiekbureau kwam de snellere stijging van de bevolking in het afgelopen half jaar met name door de grotere hoeveelheid immigranten die naar Nederland kwamen, in Ede vooral Poolse arbeidsmigranten. In dezelfde periode in 2018 waren dit er 101 duizend, dit jaar 113 duizend. Ook stierven er in het eerste halfjaar van 2019 minder mensen. Misschien is dit de tweede helft van 2019 wel anders, met de hitte van juli en winter die nog moet komen.

Bekijk hier hoe het zit met de bevolkingsgroei in andere gemeenten:

Lees ook:

8 x plekken in Ede waar woonwijken bijgebouwd worden

Je hoeft maar één keer om je heen te kijken in Ede en je ziet het: er wordt veel gebouwd. Dat is ook...

Dit is de status van de knalgele Geldmaat in Ede

Deze al geprobeerd? 12 x leuke picknickplekken in Ede

adv.