Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten over verloren en gevonden voorwerpen in Ede

Door Hanneke van Olst 14 november 2019

O nee, heb je je mobiel in het bushokje laten liggen, ben je je sleutels kwijt of ben je onderweg je handschoenen verloren? Zo ontzettend vervelend als je iets kwijt bent en je op zoek moet naar je persoonlijke bezittingen. Maar waar kun je terecht voor verloren en gevonden voorwerpen in Ede? 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meld het online

Ben je iets verloren zijn of heb je iets gevonden? Dan zijn er een centrale websites waar je dit kunt melden. Op de website Verloren of Gevonden maak je een melding van je zoekgeraakte item in de gemeente waar dit is gebeurd. Of je kijkt bij ‘gevonden items‘ en wellicht is er een stadsgenoot die jouw sleutel, fiets of iets anders teruggevonden heeft. Bij het voorwerp staan de adresgegevens van de vindlocatie en je kunt aangeven dat jij de eigenaar bent van dat voorwerp. Door het online formulier in te vullen kun je aanspraak maken.

iLost

Er is nog een website waar je verloren/gevonden spullen aan kunt melden: iLost. Van deze website maakt de Gemeente Ede ook gebruik.

Afgeven of terugvragen

Sleutelbos
Foto: Unsplash

Mocht je een bos sleutels hebben gevonden of een ander eigendom van een stadsgenoot? In plaats van het thuis te bewaren kun je het ook op iLost plaatsen. Da’s een landelijke zoekpagina waar je je gevonden of verloren items kunt invoeren, het werkt hetzelfde als de website Verloren of Gevonden. Naast gemeenten zijn landelijk bedrijven en pretparken aangesloten, zoals Van der Valk, De Keukenhof en het Dolfinarium. Werkt supergoed. Je kunt het ook afgeven bij de gemeente (balie Publiekszaken, Raadhuisplein 3), want de gemeente zet gevonden en verloren voorwerpen in Ede ook op iLost. Je kunt hier ook een alert instellen als je iets kwijt bent.

Zelf houden

Als je het voorwerp aangemeld hebt op iLost, niemand zich meldt als eigenaar en de waarde van het voorwerp minder is dan €450, mag je het zelf houden. Is de waarde meer dan €450? Dan ben je na een jaar eigenaar. Dit geldt uiteraard niet voor paspoorten, id-kaarten en rijbewijzen, die moet je bij de gemeente inleveren.

Label je eigendommen

Je kunt ook al je belangrijke spullen labelen met een sticker van Itemlost. Als je dan je spullen kwijtraakt, iemand het vindt en diegene deze sticker scant, kun je in contact komen met de eerlijke vinder.

Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt?

Verloren gevonden Zoetermeer
Foto: ANP

Paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen zijn eigendom van de Nederlandse Staat. Daarom moet je het verlies of de diefstal ervan meteen melden bij de gemeente Ede (bij de politie melden is niet nodig, tenzij sprake is van een strafbaar feit). Je meldt het online of tijdens een afspraak in het gemeentehuis. Er wordt geregistreerd dat je ‘m verloren bent of dat het document gestolen is. Vanaf dat moment is het document niet meer geldig, ook al mocht je ‘m terugvinden. Je krijgt een nieuw exemplaar en betaalt er ook gewoon voor.

In het openbaar vervoer

Gevonden verloren Zoetermeer
Foto: ANP

Iets laten liggen in de trein? Misschien heb je het geluk dat een medereiziger het vindt en inlevert op het station. Vul in ieder geval eerst een opsporingsformulier invullen. Binnen vijf dagen wordt het gratis voor je bewaard op het station en kun je het met je formulier en een identiteitsbewijs ophalen. Als het langer dan vijf dagen is, wordt het voorwerp naar het centrale depot in Utrecht gebracht. Vanaf dan worden er wel kosten in rekening gebracht voor het bewaren en voor het opsturen naar je thuisadres. Je kunt het daar namelijk niet ophalen.

Gestolen?

Gevonden verloren Zoetermeer
Foto: ANP

Is jouw eigendom gestolen? Dan kun je het beste aangifte doen bij het politiebureau of online.

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast, je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken of je doet maa...

Op deze plekken in het centrum mag je fietsen (waar het eerst niet mocht)

Mag je op de Achterdoelen fietsen? Moet je afstappen op de Grotestraat om 02.00 uur 's nachts? Kun j...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.