Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je een Japanse duizendknoop in je tuin hebt

Door Hanneke van Olst 12 september 2019

De Japanse duizendknoop. Deze snel groeiende woekerende plant kan voor behoorlijk ellende zorgen. Ook Ede kampt met deze rampzalige plant, die andere planten en struiken verdringt en de wortels veroorzaken schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken.

Als de Japanse duizendknoop in je tuin groeit, dan kun je het beste de plant direct verwijderen. Zie je de plant in de openbare ruimte, geef dit door bij de gemeente.

Over de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant. Ze schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Je ziet een grote bos met stengels die uit de grond komen. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5–12 cm. In het voorjaar heeft de plant rode nerven. De stengels zijn bedekt met rode vlekjes en zijn hol van binnen. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus tot oktober bloeit de plant met kleine crème witte bloemen. In de winter sterft hij af maar blijven de verdorde stengels staan. Trek je de wortels eruit, dan zijn die van binnen oranje. Uit de wortelknol komen witte uitlopers die lijken op asperges. Foto’s van de Japanse duizendknoop vind je hier.

Wat moet ik doen met dat ding in mijn tuin?

Heb je een Japanse duizendknoop in je eigen tuin? Trek in het groeiseizoen alle stengels uit de grond, in ieder geval eens per twee weken. Pak de schep erbij en verwijder alle wortelresten. Een klein stukje dat achterblijft kan uitgroeien tot een nieuwe plant, dus zorg dat alle wortels weg zijn. Maak van de plek een grasveld, dat je in het groeiseizoen één tot twee keer per week maait. Daarmee put je de plant in de loop van een aantal jaar uit.

Kleine hoeveelheden Japanse duizendknoop kun je in de gft-kliko doen. In de gemeente Ede wordt het gft-afval op zo’n manier verwerkt dat er geen risico is dat de plant zich nog kan verspreiden. Grote hoeveelheden kun je naar het afvalbrengstation brengen. Daar is een speciale container voor Japanse duizendknoop. Gooi de plantresten in ieder geval niet op de composthoop, daar gaat ‘ie niet dood van.

Zoek goed of de plant zich niet op meerdere plekken heeft verspreid. Vaak zijn er nog een aantal kleine groeiplaatsen naast de grote groeiplaats.

Dit doet de gemeente

Van 2019 tot en met 2021 bestrijdt de gemeente de Japanse duizendknoop door elk najaar de stengels in te spuiten met een chemisch bestrijdingsmiddel. Omdat ze het in de stengels spuiten, kunnen mensen en dieren niet contact komen met het middel. Na het inspuiten duurt het ongeveer twee weken voordat de stengels bruin worden en afsterven. Verder helpt de gemeente 140 huishoudens met het chemisch bestrijden.

Kom je de Japanse duizendknoop tegen in de openbare ruimte? Controleer op deze kaart of de plek bij de gemeente bekend is. Zie je geen rood bolletje? Maak dan een melding bij de gemeente.

Lees ook:

eikenprocessierups

Opletten geblazen: de eikenprocessierups is gesignaleerd in Ede

Oei! Je moet extra opletten als je door een boomrijk gebied loopt, want de eikenprocessierups is wee...

Ede gaat eikenprocessierups bestrijden met aaltjes

De eikenprocessierups profiteert van de gunstige weersomstandigheden. Doordat de weersomstandigheden...
buxusrups buxusmot

O no: buxusrupsen in Ede (en dit doe je eraan)

Dacht je net, na een lange zomer, van de rups af te zijn die jouw buxussen opvreet: zijn ze weer ter...

Meer over

Gemeente

adv.