Deze namen had Ede vroeger (en de plaatsen om ons heen)

Door Hanneke van Olst 13 september 2018

Ede heette niet altijd Ede, net als heel veel Nederlandse plaatsen waarvan de naam regelmatig switchte. In het oud-Hollandse komen ook andere namen voorbij, blijkt uit eeuwenoude teksten. Dit zijn de namen van Ede en de plaatsen eromheen die voor het eerst op schrift verschenen (of dat nou gaat om duizenden of honderden jaren geleden). 

De oudst bekende schrijfwijze van Ede is Heda. De naam die daarna een beetje lijkt op Ede, duikt in 1216 op in documenten van Paus Innocentius. Hij noemt in deze documenten alle bezittingen van de Utrechtse St. Jan, waaronder de kerk van ‘Edhe’. Dit verandert nog een paar keer naar ‘Ee’ en ‘Ede’ in officiële documenten. De naam Ede blijft vanaf het begin van de dertiende eeuw al steeds terugkomen.

Plaatsnamen in de buurt

De ‘babynamen’ van andere dorpen en steden om ons heen zijn gelukkig ook niet zo moeilijk. De eerste geschreven naam van Arnhem was Arnheym, Wageningen was, lekker bekakt, Wachoningon en Amersfoort werd juist heel chique Amersfoirde genoemd. Maar er staan ook wat ingewikkeldere plaatsnamen bij. Herken jij Berenchem? Dat is gewoon Bennekom! En hoe denk je dat Redincghem tegenwoordig heet? Juist, Renkum. De allermoeilijkste volgens ons is Vendel. Dat blijkt gewoon Veenendaal te zijn…

Er zijn trouwens nog veel meer gekke oude namen voor Nederlandse plaatsen. Kijk maar snel!

Dit vind jij misschien ook leuk

Plaatsnaambord Ede

Edes mysterie opgelost: hier komt de plaatsnaam Ede vandaan

Ede, dat klinkt lekker kort en makkelijk. Maar heb jij je al eens afgevraagd waar deze plaatsnaam ei...

adv.