Wij weten niet beter dan dat er een Nimrodlaan, Museumplein, Hoog Maanen en nog veel meer straatnamen zijn in Ede. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? De Edese geograaf Allard Bijlsma is bezig met een digitaal archief maar daarin informatie over de herkomst van elke Edese straatnaam. Wij lichten er 7 uit.
Hoog Maanen
Nieuwe weg, achter winkelcentrum de Spindop langs, in het meest noordelijke (en hoogste) deel van het buurtschap Maanen. Het ligt tegen het vroegere Maanderzand aan.
Advertentie wordt geladen…
Museumplein
In het station Ede-Centrum was tot 2015 het Museum Oud-Ede gevestigd. De naam voor het plein is zo gebleven. Nu is het het uitgaanscentrum van Ede. Het museum is ontmanteld en heeft alleen nog een klein stukje ruimte in Cultura.
Foto: Patryk Wesseling Photography & Videography
Advertentie wordt geladen…
Nijverheidlaan en -plein
Nijverheid is een oud woord voor bedrijvigheid waarbij grondstoffen worden verwerkt. De huizen aan deze laan en dit plein zijn gebouwd door de woningbouwvereniging Vooruit, die nauw verbonden was met de ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek). In deze fabriek vond nijverheid plaats.
Nijverheidspark. Foto: indebuurt Ede
Advertentie wordt geladen…
Nimrodlaan
In de Klaphekbuurt hebben alle straatnamen te maken met de jacht. Nimrod was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel een zoon van Kus en een achterkleinzoon van Noach, ‘de eerste machthebber op aarde’ en ‘een geweldig jager, door niemand overtroffen’.
Advertentie wordt geladen…
Oortveldlaan
Het oortveld wordt al in archieven uit de zeventiende eeuw genoemd. Oord of aort betekent hoek of punt. Het Oortveld zal in zijn oorspronkelijke vorm wel puntig hebben toegelopen.
Advertentie wordt geladen…
Papekoplaan
De naam Papekop is een samenvoegsel van ‘papen’ en ‘cope’, waarbij ‘papen’ verwijst naar de eigenaars van de cope (stuk grond): het kerkelijk gezag.
Advertentie wordt geladen…
Proosdijerveldweg
Proosdij is in eerste instantie het kerkelijke ambt of het territorium van een proost. Daarnaast wordt de term veelvuldig gebruikt voor de woning of de administratie van een proost of proosdij. Genoemd naar een boerderij “de Proosdij”, ooit het eigendom van de proost, van het in het midden van de elfde eeuw opgerichte St. Jans Kapittel te Utrecht. De proost stond aan het hoofd van het kapittel.
Advertentie wordt geladen…
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Ede en blijf op de hoogte van alles over en rondom Ede.