Marloes van De Jonge Dame: ‘Ik wil gewoon taarten bakken voor mensen’

Door Hanneke van Olst 7 september 2018

In de rubriek Ondernemer Uitgelicht staat iedere week een Edese ondernemer in de spotlights. Iemand met een goed verhaal, een mooie zaak of gewoon een heel bekend gezicht in Ede. Wij vertellen zijn of haar verhaal. Deze week: Marloes van De Jonge Dame in Ede.

‘Een vintage koffiecafé met verschillende huisgemaakte lekkernijen’, zo omschrijft Marloes haar De Jonge Dame. Als jonge ondernemer greep ze in 2014 de kans om een eigen zaak te beginnen. “Mijn contract in de zorg liep af. Een vriendin vroeg mij: wat wil je nou eigenlijk echt? Toen zei ik: ik wil mensen taarten serveren.” Een droom die in vervulling gaat, want elke dag dat De Jonge Dame geopend is, begint voor Marloes met het bakken van taart.

Interieur De Jonge Dame
Foto: indebuurt Ede

Allegaartje als interieur

De Jonge Dame valt op door de sfeervolle inrichting. Aan de gevel hangt een slinger van lampenkapjes, voor de deur staan zelfgemaakte tafels en stoelen en binnen wacht je een allegaartje aan spullen, zelfs een opgezet hert. “Daar kwam mijn vriend op een dag mee aan. Ik vond het eigenlijk al wel vol, maar voor hem is het nooit klaar. Hij is een echte hoarder.” Ook een collectie Delfts blauw springt in het oog. “Dat spaart mijn vriend ook. Ik probeer hem altijd af te leiden als ik Delfts blauw op een marktje zie,” lacht ze.

Kledinghoek De Jonge Dame
Foto: indebuurt Ede

Plek waar bezoekers tot rust komen

Een plek waar mensen kunnen relaxen en tot rust komen, dat is wat Marloes voor ogen had toen ze begon. “Eigenlijk een kroeg, maar dan zonder alcohol. Ik wil ’s avonds graag vrij zijn.” En dat is gelukt, want mensen komen samen of alleen langs om een spelletje te spelen, een boek te lezen of gewoon even bij te komen na een lange dag. “Ik word er heel blij van dat er ook mensen in hun eentje komen chillen. Of moeders die even willen bijkletsen. Dat kan hier, want de kids vermaken zich in de speelhoek.”

Die momentjes vol klein geluk zijn als brandstof voor Marloes. “Vanmorgen bijvoorbeeld kwam een meisje naast me staan en met me kletsen. Bij het weggaan zei haar vader dat dat best bijzonder is. Dat doet ze namelijk alleen bij mensen die ‘echt’ zijn. Super cool! De gasten vermaken zichzelf en ik mag daar iets mee doen, terwijl ik gewoon iets leuks doe als krijten en taarten bakken.”

Bar De Jonge Dame
Foto: indebuurt Ede

Verstuur een kaartje

Van het ons-kent-ons in Ede maakt Marloes handig gebruik. “Ik heb nu een kaartjesproject. Mensen kunnen een kaartje voor een Edenaar schrijven en deze in een brievenbus doen, die is gesorteerd op wijk. Andere bezoekers kijken dan even in de brievenbus of er kaartjes inzitten voor mensen bij hen in de buurt, die ze dan bezorgen.”

Meer activiteiten passeerden de revue bij De Jonge Dame. In samenwerking met Astrant vonden verschillende singer-songwriteravonden plaats in De Jonge Dame en Edenaren die een bakkie willen drinken met ACZ’ers wisten het koffiehuis te vinden. Ook kun je bij Marloes een uitgestelde koffie bestellen. Je betaalt dan voor een extra koffie die je niet krijgt. Deze koffie wordt bewaard voor iemand die binnenkomt en zelf geen koffie kan betalen.

Brievenbus De Jonge Dame
Verstuur een kaartje naar een Edenaar. Foto: indebuurt Ede

De hele week achter de bar staan, dat zou Marloes niet willen. De zorg lokte weer na twee jaar horeca en daarom werkt ze nu ook een paar dagen bij de GGZ. “Nieuwe prikkels, dat vind ik fijn. Die afwisseling is heerlijk!” De Jonge Dame is dan ook niet de hele week open. Wil je langskomen voor een relaxt bakkie koffie? Op woensdag, vrijdag en zaterdag staat de deur wagenwijd voor je open.


Meer over De Jonge Dame ontdekken?

De Jonge Dame restaurants en horeca

Nu gesloten10:00 - 17:00

Doelenstraat 54, Ede

Bekijk meer:restaurants en horeca

Meer coole Edese ondernemers:

Stephan Beumer van Astrant

Stephan van Astrant: ‘Ik ben Ede nooit zat’

In de rubriek Ondernemer Uitgelicht staat iedere week een Edese ondernemer in de spotlights. Iemand ...
Wendy in Hammam Ede

Wendy van Hammam Ede: ‘Mijn hammam is geen massale wasstraat’

Het lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, Hammam Ede, maar niets is minder waar. Wendy van d...

adv.