Dit jaar in Ede: een festival over verrot eten

Door Hanneke van Olst 15 mei 2019

Hoewel Ede in de FoodValley ligt, staat de agenda maandelijks niet vol foodfestivals. Maar dit jaar komt er wel een nieuw festival naar Ede: ROTZOOI Festival, op zondag 26 mei van 11.00 tot 20.00 uur. 

ROTZOOI is geen doorsnee foodfestival maar nét even anders. Dit festival gaat namelijk helemaal over fermentatievoedsel, verrot eten dus. Het wordt georganiseerd door de Edese Christian Weij van SmaakPark en Meneer Wateetons (auteur van Over Rot).

Demo’s, workshops en lezingen

Het festival is dan ook geen vreetfestijn, maar het gaat wat dieper. Natuurlijk kun je gefermenteerde hapjes en drankjes proeven, maar vooral de demonstraties, workshops en lezingen zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld hoe je brie of compost maakt. Of zuurdesembrood of cider. Of waar je op moet letten met wildplukken.

Zuurkooldokter

Naast de demo’s, workshops en lezingen is er een starterruiltent waar je je kefirkorrels en zwammen kan ruilen voor iets anders. Ben je al begonnen met fermenteren en loop je tegen wat hobbels op de weg aan? Leg dan een bezoekje af aan de zuurkooldokter. Kijk een filmpje in de Rot-bioscoop of vraag onderzoekers van de Wageningen Uni de hemd van het lijf over de nieuwste smakelijke onderzoeken.

SmaakPark

Adres: Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw D15 (bij het SmaakPark). De entree voor het festival is €5,- inclusief gefermenteerd drankje en beker. Voor de workshops en lezingen moet je je van tevoren inschrijven en een kaartje kopen.

Lees ook:

Christian Weij

Je kunt ‘rotjongen’ Christian Weij alles vragen over verrot eten

De ene Edenaar weet alles over zonnepanelen, de ander over gebreide hondentruitjes. Maar Christian W...

 

adv.