Zo komen Edese straatnamen tot stand

Didi Rooslaan
Didi Rooslaan, onderdeel van de Verzetsheldenbuurt. Foto: indebuurt Ede

Wij weten niet beter dan dat er een Klinkenbergerweg, Kolkakkerweg en nog veel meer straatnamen zijn in Ede. Maar deze namen komen niet zomaar uit de lucht vallen; iemand bedenkt ze. Wie doet dat in Ede en hoe gaat dat in z’n werk?

Straatnamen verzinnen klinkt leuk, maar er komt best wat bij kijken, legt Jan Fluit uit. Hij zit in de Commissie Naamgeving Ede en buigt zich voor de gemeente Ede over nieuwe straatnamen.

Namen moeten niet te moeilijk zijn en goed te spellen. Het is niet de bedoeling dat mensen in de knoop raken met de spelling als ze bijvoorbeeld 112 bellen. “In de wijk Rietkampen hebben we de Hammarskjöldstate. Deze naam kreeg goedkeuring omdat er geen huizen aan stonden. Later is dat veranderd.”

Niet vernoemen naar levende personen

Hij gaat door: “Als we naar personen vernoemen, mogen deze niet meer in leven zijn, behalve bij het Koninklijk Huis. Je weet immers niet wat iemand nog gaat doe bij leven waardoor een straatnaam niet meer wenselijk is.”

Het kan voorkomen dat een gekozen straatnaam in de loop van de tijd omstreden worden. Denk aan zeehelden of de ook in Ede aanwezige Generaal Spoorlaan. Een straatnaam wordt niet zomaar gewijzigd. Daar moet echt een dringende reden voor zijn. Het kost namelijk veel geld en is ook een hoop gedoe voor de aanwonenden. Ooit is het wel eens gebeurd, in Ederveen, vertelt Jan. “Daar had je de Smoussteeg. Na commentaar hierop, omdat ‘smous’ een scheldwoord is voor Jood, is dit toen de Smalsteeg geworden. Gelukkig stonden er weinig huizen aan.”

Straatnamencommissie

De straatnamencommissie probeert de historie van Ede tot recht te laten komen. Daarom zitten, naast twee medewerkers vanuit de gemeente, ook twee leden van Vereniging Oud Ede en Historische Vereniging Oud Bennekom in de commissie. Daarnaast worden er mensen ingevlogen. “Bijvoorbeeld op het Enkaterrein. De straten hebben daar ENKA-gerelateerde namen: van personen die er werkten tot de afdelingen van de fabriek. Hans Bremer, oud-ingenieur van de ENKA, heeft ons geholpen met de namen. Hij wist echt alles over de fabriek. Hij overleed toen we nog één naam nodig hadden. De laatste straat hebben we toen naar hem genoemd: de Bremerstraat.”

Bij het vernoemen van verzetshelden op het voormalige kazerneterrein gebeurde hetzelfde. Hierbij werd een adviesgroep in het leven geroepen met mensen die veel kennis hebben van het Edese verzet.

Verzetshelden op het kazerneterrein

De straatnamencommissie adviseert het college van burgemeesters en wethouders. Zij beslissen uiteindelijk of een straat- of wijknaam er ook echt komt. Veel burgemeesters durfden het niet aan om straatnamen naar verzetsleden te vernoemen, maar Van der Knaap maakte zich er hard voor, legt Jan uit. “Het blijft toch altijd een soort willekeur: wie vernoem je wel en wie niet? Maar degenen met een straatnaam op het kazerneterrein hebben het allemaal verdiend.”

“Net als Generaal Hackett (generaal die tijdens de Slag om Arnhem landde op de Ginkelse Heide en onderdook in Ede, red.), naar wie een deel van de Parklaan vernoemd is. Hij is ereburger van Ede, die geef je geen achterafsteegje.” Bij de onthulling van de straatnamen waren veel familieleden van de Edese verzetshelden aanwezig.

Onthulling van de Generaal Hackettlaan
Onthulling van de Generaal Hackettlaan. Foto: Gemeente Ede

Overigens kan iedereen een idee voor een categorie straatnamen aandragen bij de commissie. “Input die we binnenkrijgen, bekijken we met de commissie”, legt Jan uit. “Het moet net passen. Vroeger gaf men straten lukraak een naam. Daarom is het zo’n ratjetoe van straatnamen in het centrum.”

Meer over straatnamen in Ede:

Meer in deze categorie

Edenaren

Ga naar “Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’”

Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’

Jahraino
Ga naar “Joep van Velvet Ede: ‘Veel mensen denken dat ik ermee stop omdat het slecht gaat met de winkel, maar dat is niet zo’”

Joep van Velvet Ede: ‘Veel mensen denken dat ik ermee stop omdat het slecht gaat met de winkel, maar dat is niet zo’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022