Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yes! Ede is vertegenwoordigd in de Duurzame 100

Door Hanneke van Olst 17 oktober 2019

Dagblad Trouw bracht vorige week de elfde editie van de Duurzame 100 uit; een ranglijst voor de groenste denkers en doeners van ons landje. Ede is vertegenwoordigd op de honderdste plaats én als fotolocatie van de nummer één van de lijst.

Op nummer 100 een Edenaar

Normaal staat de Duurzame 100 vol wetenschappers of mensen uit het bedrijfsleven, maar dit jaar is gekozen voor een lijst met enkel burgerinitiatieven. Op nummer 100 staat Edenaar Martin van der Stok. Hij raapt in zijn vrije tijd afval uit de berm van N-wegen. Martin houdt naar eigen zeggen van het landschap en zwerfafval is voor hem een doorn in het oog. Vorig jaar november is hij gestart met het verzamelen van zwerfvuil uit de bermen van wegen in de gemeente Ede.

Hij vist de ene na de andere zak uit het groen – in z’n uppie. Gevonden id-kaarten, bankpassen en portemonnees die hij daarbij tegenkomt, geeft hij terug aan de eigenaar. Martin vertelt in een interview met NPO Radio 5 dat hij na een reorganisatie zijn werk kwijtraakte en opeens veel vrije tijd had. Bij de gemeente krijgt hij een setje om afval op te ruimen en zo is hij begonnen. 

Soms wel 10 volle zakken

Omdat alle zwerfvuil zijn kliko in omvang al lang is ontstegen, worden bij hem thuis de volle zakken opgehaald door de afvalreinigingsdienst, soms zelfs een stuk of tien in een keer”, lezen we in Trouw. “In hem eert de jury van de Duurzame 100 al die afvalrapers die zich volledig belangeloos bekommeren over bermen en slootkanten en deze ontdoen van rotzooi.” Wij zouden het fantastisch vinden als meer Edenaren met Martin mee gaan rapen! 

De Zwerfinator

Nummer 1 van de lijst is Zwerfinator Dirk Groot. Hij komt uit Purmerend, maar voor de Duurzame 100 kwam hij naar Ede. Hier ging hij samen met Bernadette Hakken uit Ellecom (nummer 60 van de lijst – het Peukenmeisje) een ochtend afvalrapen. Ze ontmoeten elkaar voor de HEMA in Ede en ruimen vooral rondom het station Ede-Centrum en langs het Kuiperplein op. Het hele verhaal over deze opraapsessie lees je hier.

Lees ook:

Dit Edese bedrijf vind je terug op Vallei Duurzaam 2019

Opwarming van de aarde, klimaatakkoorden, CO2-reductie... deze en andere termen beheersen al maanden...

adv.