Tica heeft een snelteststraat in haar achtertuin: ‘Positief geteste mensen barsten soms in huilen uit’

Dagenlang op je uitslag wachten? Tica Govers opende twee maanden geleden een snelteststraat aan huis. In een kwartier weet je al of je corona hebt. De tests zijn niet aan te slepen.
Dit artikel is geschreven door Romee Boots voor De Gelderlander.
Inmiddels heeft ze bijna vijfhonderd mensen getest, vermoedt Vicentica (roepnaam Tica) Govers. Haar achtertuin is omgetoverd tot een snelteststraat.
Via een uitgestippelde route kom je terecht in het verbouwde tuinhuis, met in het midden van de ruimte een grote witte tuinstoel. Haar dochter Isabelle is ingepakt in een blauwe operatie-overall, gewapend met een dik mondmasker en speciale handschoenen.
Aan de Bremlaan in Ede kunnen mensen zich zo vaak laten testen als ze maar willen. Met name nu de feestdagen dichterbij komen, willen mensen zo snel mogelijk weten of ze wel veilig kunnen dineren en borrelen met hun familie. Intussen werkt Tica zich een slag in de rondte, samen met haar dochter en collega Geja Start. Van 07.00 uur tot bijna 22.00 uur kunnen mensen een sneltest boeken voor 60 euro. De dagen voor kerst zat ze bijna helemaal vol: “Het is een gekkenhuis. We werken zeven dagen in de week”, zegt Tica lachend.
Van acupuncturist naar fulltime tester
Tica en Geja zijn van huis uit acupuncturist, maar mogen met de tweede lockdown geen klanten meer ontvangen. Daardoor kunnen ze zich focussen op het uitvoeren van de tests.

Het idee om een teststraat aan huis te starten, ontstond nadat Tica’s man begin maart ernstig ziek werd. “We waren bang dat het niet goed zou aflopen. In een week tijd viel mijn man 8 kilo af. Hij kan nog steeds niks ruiken of proeven. Doordat ik van dichtbij meemaakte hoe intens corona kan zijn, wilde ik daar iets aan doen.”
Dat ging niet zonder slag of stoot: “De regels voor het openen van een teststraat veranderden continu, waardoor wij ons ook moesten aanpassen. Inmiddels zijn we ook erkend door de GGD en staan we onder toezicht van een geregistreerde huisarts”, vertelt Tics. Ondertussen gaat een wekker af: een testuitslag van een zojuist geteste klant is bekend.
Over de uitslag mag Tica niks zeggen: dat is in strijd met de privacy.
Leukste uitje ooit
Of het testen lopende bandwerk is? “Absoluut niet! Ik maak op één dag zoveel verschillende emoties en verhalen mee. Dat is heel bijzonder. Een vrouw barstte in huilen uit toen ze een positieve test kreeg. Net als veel anderen was zij bang dat ze anderen had besmet, of in levensgevaar had gebracht. Er komen ontzettend veel emoties kijken bij een test.”

Tegelijkertijd zorgt het soms ook voor lichtpuntjes, vertelt Tica. “Een mevrouw kwam met haar demente moeder langs, voor wie we extra tijd namen. We maakten een grapje en een praatje, om haar op haar gemak te stellen. Op de terugweg in de auto riep de moeder: ‘Dit was het leukste uitje ooit!’ Dat is echt hartverwarmend om te horen.”
“Als ik ooit tijd heb, ga ik hier een boek over schrijven. Maar voorlopig zal het zo druk blijven.”
Mag je zomaar een teststraat openen?
Lukraak tests uitvoeren mag niet. De rijksoverheid heeft hiervoor enkele eisen vastgesteld. Zo moet personeel getraind zijn om tests af te nemen. Daarnaast moet er toezicht zijn van een arts met een BIG-registratie. Dat is een keurmerk dat beoordeelt of zorgmedewerkers goed geschoold zijn, en geldt als controlemiddel om patiënten te beschermen tegen ondeskundige zorg.
Om daaraan te voldoen hebben Tica, haar dochter Isabelle en collega Geja Start een opleiding gevolgd en staan ze onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts.
Als ‘zelfstandig tester’ moet je positief-geteste personen aanmelden bij de GGD. Tegelijkertijd moet je wel op basis van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) de informatie van de geteste personen bijhouden.