Joost uit Ede werd finalist in De Nieuwe Vermeer
Afgelopen zondag, 12 februari, was de eerste aflevering van De Nieuwe Vermeer te zien bij Omroep Max. Deelnemers maakten hiervoor een interpretatie van een verloren schilderij van Johannes Vermeer. Ook de Veenendaalse Joost, die een bedrijf heeft in Ede, ging aan de slag.
Joost van Suchtelen van de Haare heeft in Ede een lijstenmakerij met haar twee zonen, maar houdt zich ook bezig met het schilderen zelf. Ze studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie als kunstenaar. Haar schilderij werd uit duizenden inzendingen gekozen voor de finale van het programma De Nieuwe Vermeer.
“Ik zag in de zomer online een oproep om mee te doen aan een schilderwedstrijd”, vertelt ze. “Ik werd uitgenodigd voor de masterclass ‘Daer den Seigneur zyn handen wast…’, waarbij we details kregen van het verdwenen schilderij van de juryleden Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis.”
De tekst gaat verder onder de foto >

“Hierna deed ik mijn research over Johannes Vermeer. Kocht de kleurpigmenten in bij ‘de Kat’, een verfmolen die al in de zeventiende eeuw kleurpigmenten maakt voor kunstschilders uit die tijd en die ook Vermeer wellicht gebruikte voor het maken van zijn olieverf. Kocht speciale canvas in en maakte een spieraam op maat voor het opspannen van het schilderdoek.”
Het verdwenen schilderij maken
In de eerste aflevering moest zij, samen met tientallen anderen, het schilderij ‘Een Heer van stand die zijn handen wast’ maken. Dit doek is al honderden jaren verdwenen. Niemand weet hoe het eruit zag, maar er is wel een beschrijving van het schilderij in een catalogus uit de zeventiende eeuw.
“Uit ruim acht schilderijen van Vermeer heb ik een compositie samengesteld waarvan ik denk dat Vermeer het ook zou hebben gebruikt in zijn schilderij. Zijn werkwijze, kleurgebruik en materialen moesten kloppen.” Verschillen bekende schilderijen van Vermeer inspireerden Joost, zoals ‘Het melkmeisje‘, ‘De vrouw met de waterkan‘ en ‘Brieflezend meisje bij het venster‘.
Op naar de finale
Maar Joost haalde ook inspiratie uit haar familie. “De heer van stand werd mijn zoon Zen van Suchtelen van de Haare en zijn vriendin Femke van Dun als dienstmeisje. De vrouw in het schilderij op de achtergrond, is mijn zelfportret. Voor het perspectief in het schilderij heb ik, net als Vermeer dat ook deed, met een spijker op de centrale plek (de handen) en draad de lijnen uiteengezet om zo het juiste perspectief te krijgen.”
Joost ging aan de slag en kreeg na weken voorbereiden en hard werken het goede nieuws dat haar schilderij, uit duizenden inzendingen, was gekozen voor de finale. Haar werk zie je hieronder en via deze virtuele kamer van Vermeer (achter in de extra ruimte door de deuropening). “Ik heb helaas niet gewonnen, maar ben toch supertrots op het resultaat”, vertelt ze.
De tekst gaat verder onder het schilderij >

Bekijk aflevering 1 van De Nieuwe Vermeer hier terug.