Wildplukker Lianne: ‘Zet je schaamte opzij’

Lianne in de berm met haar vaste wilplukattributen: mandje en plantenboek. Foto: Eline van Noppen

Onkruid, voor de meeste mensen niet heel interessant of zelfs hinderlijk, maar niet voor de Bennekomse Lianne van Meijgaard. Zij is namelijk wildplukker en weet van alles te vertellen over onkruid en wilde planten. Sinds twee jaar struint Lianne, op Instagram ook wel bekend onder de naam Onkruidvrouwtje, de bermen af op zoek naar gezonde, lekkere en bijzondere planten.

“Ik begon met wildplukken doordat ik samen met een vriendin het Bijbelse feest Pesach vier. Als je daar in de Bijbel over leest, wordt er gesproken over bittere kruiden. Ik ben me erin gaan verdiepen wat die bittere kruiden precies zijn en het is bijvoorbeeld het blad van een paardenbloem. Ik dacht: als je dat al kunt eten, wat kun je dan nog meer eten? Vanuit daar ontstond mijn interesse in wildplukken. Ik heb een boekje over eetbare planten gekocht en een app gedownload waar mee je een plant kunt scannen, zodat je snel weet welke het is.”

Nieuwsgierig

Sindsdien kijkt Lianne met hele andere ogen naar de bermen. “Van veel medicatie zijn planten of kruiden de oorsprong, ik vind het leuk om daarnaar terug te gaan en die planten op te zoeken. Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd, dus deze hobby past echt bij mij. Inmiddels heb ik al zes boeken over wildplukken en herken ik heel veel planten.” Lianne plukt echter niet overal, een mooi perkje om een boom loopt ze bijvoorbeeld zo voorbij. “Je weet nooit of daar bijvoorbeeld een hond geplast heeft. Ik kijk heel goed waar ik pluk en ik pluk altijd op heuphoogte. Zo heb je de meeste kans op een schone plant. Als ik thuiskom met mijn geplukte planten was ik ze altijd en sommige planten hang ik te drogen, dan kruipen eventuele beestjes er vanzelf uit.”

Risico

“De planten die ik pluk, gebruik ik meestal voor thee of een maceraat. Een maceraat maak je door de kruiden te overgieten met olie of heet water. Je laat het dan een hele tijd staan zodat de kruiden er langzaam in oplossen. Daarna kan ik er bijvoorbeeld een lippenbalsem, zalf of crème mee maken. Alle kruiden hebben een verschillende werking. Kamillethee helpt bijvoorbeeld tegen buikkrampen, is ontstekingsremmend en werkt kalmerend. Het meeste fascinerend vind ik sint-janskruid, dat helpt tegen sombere gevoelens. Er is heel veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat het echt werkt. Ik ben elke keer verrast door wat de natuur te bieden heeft.”

Hoewel wildplukken eenvoudig lijkt, is het niet zonder risico. Lianne: “Je moet echt weten wat je doet, want ook in Nederland zijn er best wel wat giftige planten. Ik zeg altijd: ‘weet wat je eet’ en ‘bij twijfel: laat het staan’. Als je een giftige plant eet, heb je vooral kans dat je erg misselijk wordt en moet overgeven. Soms krijg je ook een verhoogde hartslag en moet je naar het ziekenhuis. Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik neem ook geen risico. Ik pluk een plant alleen als ik er zeker van ben dat hij eetbaar is.”

Lianne in haar natuurlijke omgeving. Foto: Eline van Noppen

Schaamte

“In de toekomst zou ik wel meer willen doen met het wildplukken. Ik heb sinds kort mijn eigen website, www.onkruidvrouwtje.nl, daarop deel ik informatie over planten en bijvoorbeeld recepten. Als ik nog meer ervaring heb opgedaan met wildplukken, zou ik wel workshops willen gaan geven. Het lijkt me heel leuk om andere mensen dan dingen te leren over de natuur.”

Lianne heeft ook al wel wat tips voor mensen die net als zij wel eens willen gaan wildplukken. “Het belangrijkste is dat je een boekje meeneemt waarin je planten kunt opzoeken, zodat je zeker weet wat je plukt. Daarnaast is het handig om handschoentjes aan te doen, voor als je bijvoorbeeld brandnetels wilt plukken. Kijk ook goed of er geen honden worden uitgelaten op de plek waar je wildplukt. Wat ook heel belangrijk is, zet je schaamte opzij! Je loopt door de berm met je mandje, schaar en boekje, mensen kijken je dan best wel eens gek aan. Sommige mensen maken even een praatje of vragen wat je aan het doen bent, dat hoort er ook bij.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Lana zamelde boodschappen in voor de voedselbank: ‘Ik heb mijn idee in de volle lerarenkamer verteld’”

Lana zamelde boodschappen in voor de voedselbank: ‘Ik heb mijn idee in de volle lerarenkamer verteld’

Ga naar “Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’”

Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’

prinses deborah
Ga naar “Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • T/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022