Wietske organiseert kinderfeestjes in de natuur: ‘Het bos heeft engelengeduld’

Buitengewoon feest
Wietske organiseert avontuurlijke, educatieve, uitdagende kinderfeestjes. Foto: Cynthia van den Dam

Wietske Steenbergen (50) is de drijvende kracht achter Buitengewoon FEEST! Ze organiseert avontuurlijke, educatieve, uitdagende kinderfeestjes. En dat doet ze het hele jaar door lekker in de buitenlucht. 

Al haar hele leven woont Wietske in Ede. Eerst ‘gewoon’ in een woonwijk, maar achttien jaar geleden verhuisde ze met haar man en kinderen naar het buitengebied van Ede. “Hier hebben we veel ruimte, diertjes rondlopen, het is middenin de natuur, aan de rand van het bos en het is heerlijk rustig. We vonden hier echt ons plekje.”

In de natuur kun je zijn wie je bent

Na haar opleiding tot sociaal pedagogisch medewerker ging Wietske werken in de kinderopvang, daarna werkte ze als groepsleiding bij Karakter. Ze had er een fantastische tijd, maar het was toch niet helemaal wat ze zocht. “Ik was groepsleider op het logeerhuis. Zaterdags deden we altijd groepsactivititeiten en ik was altijd op zoek naar buitenactiviteiten. Het bos in, survivallen, bushcraften, vuur maken… Ik denk dat dat is waar je kinderen mee uit kan dagen, mee kan laten verbinden en zelfvertrouwen mee kan geven. In de natuur kun je zijn wie je bent, want het bos heeft engelengeduld.”

Buitengewoon FEEST! 

Met haar plek aan de Randweg en haar expertise zette Wietske Buitengewoon FEEST! op. “Ik werk samen met instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, maar wilde het wel breder opzetten. Dat is de reden waarom ik ook kinderfeestjes ging organiseren. Kinderfeestjes zijn laagdrempelig, alle kinderen willen graag een kinderfeestje geven. Ik begon vijf jaar geleden met twee kinderfeestjes, het jaar erop zes en inmiddels heb ik meerdere keren per week kinderen over de vloer.” 

Speuren in thema

Bij Buitengewoon FEEST! kunnen kinderen terecht voor twee soorten feestjes: speurfeestjes en struinfeestjes. Voor beide geldt: Wietske maakt in overleg met de ouders een avontuur op maat. “Tijdens een speurfeestje gaan we, de naam zegt het al, speuren in het bos. Kinderen krijgen opdrachten mee, we doen spelletjes en er kan een thema aan gekoppeld worden. De thema’s lopen uiteen van dino’s, elfen en heksen tot Harry Potter en Minecraft.”

Buitengewoon feest
De tuin van Wietske, aan de rand van het bos, is een ideale locatie voor een feestje! Foto: Cynthia van den Dam

Struinen om te overleven

De struinfeestjes draaien om een verhaal wat Wietske aan het begin van feestje vertelt. Kinderen hangen aan haar lippen als ze het verhaal over Willem Westerode en graaf Bentinck vertelt. “Na het verhaal camoufleren de kinderen zich voor de spiegel om zo in de rol te kruipen van Willem Westerode die survivalt in het bos om te vluchten voor de graaf. We bouwen hutten, gaan op zoek naar eetbare planten en struinen spulletjes bij elkaar om bijvoorbeeld een katapult of amulet mee te maken.”

Avontuurlijke versnaperingen

Bij avontuurlijke feestjes horen natuurlijk ook avontuurlijke versnaperingen. “Natuurlijk krijgen de kinderen ook gewoon een lekker vertrouwd chips tussendoor. Maar daar blijft het niet bij. We maken soep van eetbare planten, drinken bosbier (geen zorgen, dit is diksap in een stoere mok) en bakken broodjes bij het kampvuur. En dat vuur, dat maken de kinderen natuurlijk zelf! Willen kinderen na het avontuur nóg wat eten? Dan bak ik lekker pannenkoeken of bestellen we frietjes.” 

Meer dan verjaardagsfeestjes

Bij Buitengewoon FEEST! worden voornamelijk kinderfeestjes gegeven. Maar Wietske doet nog meer. “Ik sta met mijn vuurschaal graag op festivals, denk bijvoorbeeld aan Pure Passie of Ede goes Wild. Kinderopvangen en BSO’s kunnen me inhuren voor verschillende activiteiten. En ik organiseer peuteravonturen. Dit is een verbindende ouder-kindactiviteit die ik aanbied als cursus van zes weken. Dit is leuk voor (groot)ouder en kind. Want uiteindelijk geldt natuurlijk: lekker de natuur is voor íedereen fijn.”

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “In de achtertuin van Priya en Roepesh staat een metershoge bananenplant: ‘Ongelooflijk’”

In de achtertuin van Priya en Roepesh staat een metershoge bananenplant: ‘Ongelooflijk’

Ga naar “Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’”

Job runt met zijn zoon Giel Blokjesland: ‘Mensen rijden gerust 200 kilometer voor een legosteentje’

Job Kuit BLokjesland
Ga naar “Anne schrijft gedichten: ‘Woorden hebben scheppingskracht’”

Anne schrijft gedichten: ‘Woorden hebben scheppingskracht’

Anne van Bespiegeltjes

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Heerlijk genieten!”

Heerlijk genieten!

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 7 september 2023

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime
Ga naar “Assistent Financial Controller”

Assistent Financial Controller

 • Alliance Automotive Group Benelux
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar”

Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar

 • Van 6 apr t/m 28 sep