Van de Randstad naar Ede: ‘De provincie als gesloten gemeenschap? Dat valt best mee’

Familie Cox
Foto: Herman Stöver - De Gelderlander

In de serie RandstEdelingen volgen De Gelderlander en indebuurt Ede nieuwe inwoners van Ede, die vanuit de Randstad naar de Veluwe zijn verhuisd. Waarom hebben ze besloten hun vertrouwde plek te verlaten, en naar het oosten van het land te trekken?” En wat missen ze eigenlijk, en wat is er veel leuker in Ede?

Dit artikel is geschreven door Romee Boots – De Gelderlander.

Steeds meer Randstedelingen verhuizen naar het oosten van het land. Ook Ede is flink in trek bij mensen uit steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Martijn en Rebecca Cox verhuisden twee jaar geleden vanuit de hoofdstad naar Ede. Ondanks dat ze het centrum van Ede eigenlijk best lelijk vinden.

“We hebben altijd al veel behoefte gehad aan groen, mooie bossen en de uitgestrekte Veluwe. Verder beviel Amsterdam ons uitstekend. Maar onze kinderen, nu 6 en 3 jaar oud, konden nooit zelfstandig buiten spelen. Daarvoor was het veel te gevaarlijk op straat.’”

En dat was juist wat het gezin zo miste. “Onze kinderen raakten de stadsparkjes zat. En het was ook niet leuk dat wij elke keer mee moesten om toezicht te houden. Dat kostte ook best wat qua tijdsplanning.’’ Het gezin woont inmiddels in een woning bij de monumentale kazerneterreinen. Precies zoals ze voor ogen hadden: vlakbij het bos, te midden van alle rust.

“Onze kinderen kunnen hier prima zelfstandig buiten spelen. Natuurlijk hou je wel een oogje in het zeil, maar we weten dat ze hier veilig buiten kind kunnen zijn. We zien ook dat onze jongens hier heel erg van genieten van de vrijheid en de rust. En ze worden veel sneller zelfstandig van het buiten spelen.”

Geen heimwee

Inmiddels twee jaar wonend in Ede mist de familie Cox weinig aan Amsterdam. Martijn: “Eigenlijk missen we Amsterdam alleen als we er echt zijn. Mijn vrouw hield er altijd van om een kopje thee te drinken in een fijn café, of om af te spreken met vrienden op een leuke plek. Speelcafés vonden we bijvoorbeeld altijd erg leuk.”

In een speelcafé is een gedeelte voor kinderen om lekker met elkaar te spelen, terwijl ouders aan een bitterbal kunnen zitten met vrienden, legt hij uit.

Het aanbod van cultuur is ook wel een gemis, geeft hij toe. “Eigenlijk best vreemd: toen we in Amsterdam woonden, namen we eigenlijk nooit de moeite om naar een museum te gaan. Nu we in Ede wonen en er minder musea in de buurt zijn, vinden we het geen probleem om anderhalf uur te rijden naar een kunsthal.’’ Het Kröller Müller-museum is wel geliefd bij Martijn. “Maar dat is het ook wel een beetje, in de regio.’’

Nu rijden ze vaker naar Arnhem of Amersfoort, en soms ook weer terug naar het bekende Amsterdam.

“Tegelijkertijd hebben we veel meer ruimte in Ede. Daardoor vermaken we ons thuis ook veel beter. We hoeven niet meer continu af te spreken in een parkje, want we hebben thuis meer dan genoeg mogelijkheden. Onze jongens hebben nu beiden hun eigen speelkamer.”

Niet zo charmant

Daarnaast heeft Martijn ook niet zoveel te zoeken in het centrum van Ede. “Eigenlijk vind ik het centrum niet zo charmant. Het heeft weinig karakter. Leuke cafés en restaurants hebben we ook niet echt gevonden: al is dat nu, ten tijde van corona natuurlijk sowieso geen optie. Voor de coronacrisis gingen we nog weleens naar Amersfoort of Arnhem. Het wandelen langs de stadsgrachten is veel leuker. Daar heb je ook kleine winkeltjes.”

Gelukkig heeft de woning van de familie wél veel karakter: “Daar vielen we eigenlijk voor. We zitten in een prachtig monumentaal pand dat oud is van buiten, maar binnen echt nieuwbouw is. Dat heeft wel z’n charme.”

Bekrompen gemeenschap?

Toch was het wel even spannend om naar Ede te verhuizen. “We kenden Ede, de provincie, als een gesloten gemeenschap. Al onze familie en vrienden in Amsterdam moesten we ook behoorlijk wat uitleggen toen het bleek dat dat reuze meeviel. We hebben inmiddels juist ontzettend veel leuk contact in Ede.”

Al zijn dat ook veel mensen uit de Randstad, vertelt Martijn: “Het is niet zo dat we elkaar opzoeken. Eigenlijk gaat dat een beetje vanzelf: de vibe die je hebt met elkaar is toch een beetje hetzelfde. Toch vinden we Ede helemaal niet zo bekrompen. We zijn hier ontzettend hartelijk ontvangen.”

Alleen lijkt het wel een dingetje dat Martijn en zijn familie niet gelovig zijn. “Na één of twee kleine gesprekjes komt dat toch altijd wel aan bod: ‘Zijn jullie gelovig?’ wordt vroeg of laat altijd wel gevraagd. Die vraag waren we in Amsterdam niet gewend. Dat was toen helemaal niet aan de orde. We merken dat mensen er wel respectvol mee omgaan. En eigenlijk vinden we het wel grappig, dat mensen daar zoveel naar vragen. We praten nu meer over religie dan ooit tevoren.”

Ede wordt bruisender

Toch kan Martijn zich ook voorstellen dat niet iedere Edenaar blij is met de komst van mensen uit de Randstad. “Ik denk dat veel mensen er ook aan moeten wennen. Terwijl Randstedelingen het hier een groot feest vinden: die zijn gewend om in een kleine ruimte te leven en weinig natuur in de omgeving te hebben. Wij kijken onze ogen hier uit. Daarnaast zijn de huizen hier, voor ons doen, ontzettend goedkoop.”

“Ondertussen is dat voor Edenaren wel anders. Ik denk wel dat ze het jammer vinden dat bepaalde plekken in Ede, door onze komst, onbetaalbaar worden. Tegelijkertijd maakt de komst van Randstedelingen Ede ook weer een stuk bruisender en zetten we Ede zo wel weer op de kaart.”

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Bijzondere hobby in coronatijd: Boyd en Jelle begonnen met Hitjescollege”

Bijzondere hobby in coronatijd: Boyd en Jelle begonnen met Hitjescollege

Hitjescollege
Ga naar “Remko is vrijmetselaar: ‘Wij hebben nog steeds een geheimzinnig imago’”

Remko is vrijmetselaar: ‘Wij hebben nog steeds een geheimzinnig imago’

Remko van Loge Het Middelpunt
Ga naar “Kunstenares Leida brengt beertjes in haar kinderboeken tot leven”

Kunstenares Leida brengt beertjes in haar kinderboeken tot leven

Leida Lok met haar twee kinderboeken.

In onze gids

Ga naar “Shabu Shabu”

Shabu Shabu

 • Laan der Verenigde Naties 163
 • Sushi restaurants
 • 16:00 - 22:00
Shabu Shabu

Nu geopend

Ga naar “Zuiderzand”

Zuiderzand

 • Mosselsepad 70
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 22:00
Zuiderzand

Nu geopend

Ga naar “Pieters Koopjeshoek”

Pieters Koopjeshoek

 • Veenderweg 79
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 149,00”

Sauber steelstofzuiger € 149,00

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Personal Coach bij Ladyline”

Personal Coach bij Ladyline

 • Ladyline Ede
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Allround productie medewerker”

Allround productie medewerker

 • OrthoShapes
 • Fulltime
Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Werkwijzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Salarisadministratie”

Medewerker Salarisadministratie

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservicemedewerker voor Dé zakelijke krant van Nederland”

Klantenservicemedewerker voor Dé zakelijke krant van Nederland

 • Timing Uitzendteam
 • Fulltime/Parttime