Tweelingbroers Jasper en Martijn maakten 114 cartoons over Ede

Jasper en Martijn Hendriksen, oftewel TwoGreenGuys. Foto: indebuurt Ede

Ze waren nog maar 14 jaar oud, de tweelingbroers Jasper en Martijn Hendriksen, toen ze de stoute schoenen aantrokken en de eindredacteur van De Edese Post een mailtje stuurden met daarin een cartoon. Het leverde ze een een vaste rubriek op in de krant. De Edese Post bestaat niet meer, maar deze jongens verdienen het zeker om Edenaar van de Week te zijn op indebuurt Ede. 

Jasper en Martijn zijn nu zeventien jaar oud en studeren allebei aan de HAN in Nijmegen. Maar tekenen en cartoons maken, dat doen ze nog steeds heel graag.

Het begon allemaal tijdens een weekend, vertelt Jasper. “Toen zijn we cartoons gaan tekenen. Het werden er steeds meer en we wilden ze aan andere mensen laten zien, dus maakten we een Facebookpagina aan: TwoGreenGuys.”

De Edese Post

Dat was in februari 2016. En sinds november 2016 waren de cartoons van de jongens te zien in De Edese Post. “We vroegen aan de redactie of we in De Edese Post mochten staan. Toen vroeg de eindredacteur ons of we vaker een cartoon wilden maken over de Edese actualiteit”, zegt Martijn met een glimlach.

Eerst gingen de cartoons over Ede in het algemeen, later werden ze opgehangen aan een actueel onderwerp. “Meestal kwam de eindredacteur met een onderwerp. De laatste maanden bedachten we die zelf. Al hebben we ook wel eens een weekje overgeslagen als we inspiratieloos waren”, lacht Jasper.

Tekenen en Photoshop

De cartoons maakten de jongens eerst op papier, met potlood. Via Photoshop kleurden ze ze in. “Later ging het steeds meer digitaal. Al heb ik er op het laatst weer een aantal op papier gemaakt, dan kun je toch meer”, legt Martijn uit. “Onze stijl veranderde ook door de jaren, eerst was het meer één plaatje, later werden ze drukker en kwam er meer actie in.”

Tekenen zit de jongens in het bloed. “Opa kon het heel goed”, vertellen ze. “We waren er zelf ook jong al goed in. Cartoontekenen hebben we onszelf aangeleerd. Voor de krant moesten we er wel rekening mee houden dat de kleuren er anders uitzien op de computer dan in de krant. Roze wordt paars en lichtrood wordt meer donkerrood.”

114 cartoons

Twee broers die samenwerken, gaat dat altijd goed? “Soms waren we het niet met elkaar eens”, lacht Jasper. “Dan paste ik de cartoon nog snel aan voor hij in de krant ging.” Alle cartoons zijn uitgeknipt en bewaard, 114 stuks in totaal.

Daar zitten cartoons bij over allerlei onderwerpen: de intocht van Sint, de opening van het nieuwe Marktplein, de winst van skeletonster Kimberley Bos op de Winterspelen, de verkiezing van Ede als gelukkigste gemeente en zelfs over de broers zelf, van toen ze auditie deden voor de rol van tweeling Hielke en Sietse in de Kameleon. “Ons filmpje werd uit honderden inzendingen gekozen, we zaten bij de laatste tien. Helaas zijn we het niet geworden.”

Foto: indebuurt Ede

Met één cartoon zijn de boys zo’n tweeënhalf tot drie uur bezig. Tijd die ze nu over hebben, want De Edese Post bestaat niet meer. Daarom hebben ze nu weer tijd voor andere, externe opdrachten. Zoals de strip die ze maakten voor Orthodontist Binda in Barneveld. Hij stuurde de jongens een berichtje of ze een strip wilden maken voor de opening van de orthodontiepraktijk. “Hij hangt er volgens mij nog”, lacht Martijn.

De Pluim

Een auditie voor het NK Striptekenen zien ze ook nog wel zitten. Dat hebben ze eerder gedaan, maar ze kregen er geen reactie op. Het werk van de tweeling is al wel eerder beloond. In 2018 krijgen ze De Pluim, een prijs voor jongeren die zich inzetten voor hun omgeving of een prijs hebben gewonnen op het gebied van sport of cultuur.

De Pluim kregen ze ook voor hun inzet voor het longfonds. Daar verkopen de jongens spullen voor, momenteel groene polsbandjes die zelfs de burgemeester heeft gekocht. “Onze oom is in 2014 overleden tijdens een astma-aanval”, vertelt Jasper. “We maken ook cartoons voor het Longfonds Gelderland, die komen in het magazine Luchtpost.

Volg TwoGreenGuys

Wil je de jongens blijven volgen? Ze blijven hun cartoons delen via de Facebookpagina TwoGreenGuys. En als de cartoon over het centrum gaat, komt hij ook op Centrede.nl te staan.

Foto: indebuurt Ede

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’”

Deborah is prinses of piraat: ‘Het is elke keer weer magisch als ik binnenkom’

prinses deborah
Ga naar “Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Edenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’”

Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’

Jahraino

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Efteling assortiment** vanaf € 2,99”

Efteling assortiment** vanaf € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • Van 9 dec t/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022