Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Renske en Dorine organiseerden een nieuwjaarsdiner voor iedereen die wil komen

Door Hanneke van Olst 14 januari 2020

Collega’s Renske en Dorine houden wel van een spontane actie en het leren kennen van nieuwe mensen. En aangezien ze ook best graag iets samen wilden doen als collega’s, besloten ze een nieuwjaarsdiner te organiseren. Niet voor bekenden, maar juist voor onbekende dorpsgenoten.

De actie werd vorig jaar bedacht en toen ook voor het eerst uitgevoerd, als kerstdiner op Tweede Kerstdag. “We bedachten het daarvoor op de fiets”, legt Renske den Hoed (23) uit. Zij was toen een collega van Dorine van Hoek (23) en fietsten samen naar werk. “We waren met de kerstoutreach meegedaan, zonder ons op te geven. Dat kon gewoon: uiteindelijk hebben we gezongen in een verzorgingstehuis. Zo’n spontane actie vonden we heel leuk; om samen te doen, maar ook met onbekenden erbij.”

Iedereen mag aanschuiven

Een kerstdiner waarbij iedereen aan mag schuiven, was het idee. In het studentenhuis waar Dorine woont. Renske en Dorine verspreidden hun actie via social media. “We deelden de uitnodiging op Facebookgroepen zoals ‘Gratis in Ede’. We kregen veel likes en reacties, en er waren enkele aanmeldingen”, lachen de meiden. “Maar dat kwam ook omdat we het diner pas 18 december bedachten en het al op 25 december was. Daarom dachten we een jaar later: dat was heel leuk en doen we nog een keer, maar dan beter.”

Ze drukken flyers af en brengen ze rond, bellen aan bij Edenaren om ze uit te nodigen, starten een Facebook- en Instagrampagina en benaderen Edese organisaties zoals Dien je Stad. “Het is best lastig om gasten te krijgen, want veel mensen durven niet te reageren. Dat is best een hoge drempel”, vertelt Renske.

Nieuwjaarsdiner

Het diner werd geen kerstdiner, maar een nieuwjaarsdiner. Dorine legt uit: “We konden niet met kerst, en een diner is alsnog leuk na de feestdagen, toch?” Het was de bedoeling om het dit jar grootser te maken, en dat is gelukt: het aantal gasten verdubbelde en er waren twee volle tafels.

SAMEN – Samen Gezellig Dineren! was ons motto. Dat is geslaagd door dit mooie gezelschap!!🍽 Tof om met hele…

Posted by Nieuwjaarsdiner2020 on Friday, January 3, 2020

Voorbereiding

“Qua voorbereiding proberen we effectief samen te werken naast ons werk in het onderwijs en andere activiteiten. We brainstormen samen, een dagje en hebben af en toe contact. Op de dag van het diner komen we samen om te checken hoeveel gasten we verwachten. Dat weet je dan pas, want mensen kunnen zich op het laatste moment nog opgeven of afmelden. Daarna doen we de boodschappen, die betalen we uit eigen zak.”

“Je wilt mensen verwennen”, legt Dorine uit. “Maar je moet wel rekening houden met een verschillend publiek. Je moet wel gerechten maken die iedereen lust, dus we maakten geen bietencarpaccio ofzo. We hadden een preisoepje, stoof met groente en pommes duchesses en als dessert monchou met frambozen. We kozen voor halal kip. Kip is het meest gegeten vlees in Nederland en we wilden geen vegetarisch gerecht, want vlees maakt het wat luxer.” “En we hadden stoofpeertjes,” voegt Renske toe. “Eén jongen bleef maar herhalen hoe lekker hij die vond.”

Volgend jaar weer

Volgend jaar zijn Renske en Dorine weer van plan om een diner te verzorgen. Dan is ook iedereen welkom: uit Ede en zelfs uit de dorpen rondom Ede. “Er waren afgelopen keer ook mensen uit Lunteren”, legt Dorine. “Het is superleuk om met volkomen vreemden aan tafel te zetten. Je hebt ook van tevoren geen idee hoe de avond gaat verlopen.”

Wil je volgend jaar aanschuiven? Hou de Facebookpagina goed in de gaten! 

adv.