René van Stadsvarkens Ede: ‘Varkens zijn best kieskeurig, gember lusten ze niet’

René van Geneijgen met stadsvarkens Rico en Knir. Foto: Eline van Noppen

Aan de rand van Ede, in het Veldhuizerbos lopen twee middelgrote varkens rond, Knir en Rico genaamd. Normaal zijn het er drie, maar één is er door veelvuldig uitbreken al naar de slacht. Als je het lage hek doorgaat, kun je zo tussen de varkens lopen en komen ze je enthousiast begroeten. De bedenker en oprichter van stichting Stadsvarkens is René van Geneijgen. indebuurt Ede spreekt hem op een bankje op het stukje land waar de varkens wonen.

“Stadvarkens is een project dat sinds 2016 bestaat. Het belangrijkste doel van Stadsvarkens is het creëren van voedselbewustzijn. Ik wil mensen graag laten weten waar hun eten vandaan komt en omdat je de stad niet naar de boer kunt laten gaan, haal ik de boer naar de stad. Ik wil dat het project laagdrempelig, aantrekkelijk en toegankelijk is, daarom kun je hier echt tussen de varkens lopen”, vertelt René.

Varkensboerderij

“Rond mijn twintigste volgde ik de opleiding veehouderij en ik liep toen stage bij een varkensboerderij in Limburg. Zij hielden de varkens buiten op het land, het land was verdeeld in stukken en op elk stuk woonde een zeug met biggen. Op deze plek is mijn liefde voor varkens ontstaan. Later in de jaren tachtig, was er veel werkeloosheid en kwam ik op het idee voor een commercieel project met varkens. Ik heb het toen helemaal uitgewerkt, maar uiteindelijk belande het in een la en is er nooit wat mee gedaan.”

Heel veel jaar later is René zijn ideeën voor een project met varkens nog niet vergeten. In 2016 bedenkt hij een nieuw plan: project Stadsvarkens. “Ik zocht er drie mensen bij en samen hebben we het idee steeds meer vorm gegeven. De gemeente Ede moest wel wennen aan het idee, varkens zijn best onbekend en er zijn veel vooroordelen over ze, bijvoorbeeld dat het hele vieze dieren zijn. We organiseerden een infoavond voor Edese burgers en er was veel enthousiasme voor het project. Sommige mensen meldden zich meteen aan als vrijwilliger. Uiteindelijk zijn we het project gestart met 25 vrijwilligers.”

In het dagelijks leven van de varkens spelen de vrijwilligers een grote rol. Zo komen er elke dag vrijwilligers om de varkens eten te geven. René vertelt dat hij het belangrijk vindt dat de varkens geen voedsel krijgen wat mensen ook nog hadden kunnen eten. “Ze krijgen bijvoorbeeld geen soja, maar resten overrijpe groente en fruit van De Koopman uit Ede. Daarnaast krijgen ze oud brood van Jorisbrood te eten. De precieze hoeveelheid wisselt per dag, maar meestal eten de varkens samen wel een grote teil groente en fruit leeg.”

Spaarvarken

René: “Van oudsher is het zo dat een varken de restjes opeet die na de maaltijd over zijn. Daar komt ook het beeld van een spaarvarken vandaan. Door middel van het varken spaar je voor de winter, zodat je in de winter een goed gevuld varken hebt om te slachten. Toch zijn varkens best kieskeurig, gember lusten ze bijvoorbeeld niet. Ze zijn alleseters, maar ze lusten niet alles.”

In het verleden waren er regelmatig mensen die de stadsvarkens kwamen voeren, maar dat had zeer nadelige gevolgen. De varkens raakten er zo aan gewend dat ze te eten kregen als er bezoekers kwamen, dat ze ook mensen die geen voer mee hadden overvielen en soms zelfs beten. Dit liep zo uit de hand dat de varkens vroegtijdig zijn geslacht. “We hebben toen bewust twee weken geen varkens gehad hier, we wilden een signaal afgeven dat mensen de varkens echt niet mogen voeren”, vertelt René.

De slacht

Tijdens het interview komen Knir en Rico af en toe poolshoogte nemen. Als René een van de varkens begint te aaien, gaat het varken er lekker bij liggen. Hoe lief de varkens ook kunnen zijn, toch is hun eindpunt de slacht. Na ongeveer één tot anderhalf jaar worden ze geslacht en het vlees verkocht aan geïnteresseerden. René: “Het vlees wordt in een verpakking voor twee personen geleverd en zelfs de naam van het geslachte varken staat erop. Opvallend is wel dat het meeste vlees naar Edenaren gaat en niet naar de vrijwilligers van Stadvarkens. Misschien zijn zij toch teveel gehecht geraakt aan de varkens. Daarnaast hebben we ook best wat vegetarische vrijwilligers.”

“Ik breng de varkens altijd zelf naar de slacht, het is niet het leukste moment, maar het hoort er wel bij. Het belangrijkste doel van dit project is de bewustwording van wat je eet, en dat is met inmiddels de zesde lichting varkens goed geslaagd”, sluit René af.

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Louis Fraanje: ‘Het gaat zo gauw over geld, maar we moeten de Veluwe niet verkopen’”

Louis Fraanje: ‘Het gaat zo gauw over geld, maar we moeten de Veluwe niet verkopen’

Ga naar “Bentley (12) rapt, maar niet over geld of drugs: ‘Ik vind het mooi om te rappen met een verhaal’”

Bentley (12) rapt, maar niet over geld of drugs: ‘Ik vind het mooi om te rappen met een verhaal’

Bentley Fiering rapt onder de naam B.entley. | Foto: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “AH Koeltas solar € 19,99”

AH Koeltas solar € 19,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Polydaun hoofdkussens van € 29,99 voor € 14,99”

Polydaun hoofdkussens van € 29,99 voor € 14,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49”

A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende plus”

Helpende plus

 • Werkwijzer
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek
Ga naar “Airborne luchtlandingen”

Airborne luchtlandingen

 • 17 september 2022
Airborne luchtlandingenAirborne luchtlandingen
Ga naar “Burendag in Ede”

Burendag in Ede

 • 24 september 2022