Remko is vrijmetselaar: ‘Wij hebben nog steeds een geheimzinnig imago’

Remko van Loge Het Middelpunt
Remko van Loge Het Middelpunt. Foto: indebuurt Ede

Rondom de vrijmetselarij hangt al lange tijd een mysterie. De meeste mensen kennen het van de boeken van Dan Brown en linken het aan complottheorieën en sekten. Remko Steen van Loge Het Middelpunt Ede legt uit dat het best meevalt met dat mysterieuze. “Tegenwoordig kun je alles over de vrijmetselarij opzoeken op internet. Het is alleen jammer dat veel negatieve zaken op internet gemeld worden.”

Geen geheimzinnige complotten om de wereld over te nemen. Wat gebeurt er dan wel in de loge (plek van samenkomst) in het witte kerkje aan de Ericalaan? Remko: “Vrijmetselarij is een manier van in het leven staan. Een levensbeschouwing en geen religie. We staan middenin de maatschappij en houden ons ook bezig met alledaagse thema’s.”

Hij gaat door: “Vanwege de negatieve reacties hadden vrijmetselaars de neiging om hun lidmaatschap niet wereldkundig te maken. Films zoals The Da Vinci Code zetten de vrijmetselarij ook nog in een negatief daglicht. De komst van het internet veranderde gelukkig veel. Sindsdien is alles over de vrijmetselarij op te zoeken en is het veel minder geheimzinnig.”

Gildes

“Het is ontstaan vanuit de behoefte aan verdieping ten tijde van de Verlichting. Destijds had je operatieve gildes, zoals de timmermannen en hoefsmeden, van waaruit speculatieve gildes ontstonden. Deze laatste groep heeft een filosofische grondslag. Hieruit is de vrijmetselarij voortgekomen. Het begon met mannen die bij elkaar kwamen in herbergen om het over bepaalde thema’s te hebben.” In Engeland zijn in de achttiende eeuw de eerste loges ingesteld en niet veel later in West-Europa.

Bouwsymboliek

Hij gaat door: “Vanwege de oorsprong in de gildes is er zoveel bouwsymboliek terug te vinden in de vrijmetselarij. Met metselen zelf heeft het niets meer te maken, maar symbolisch wel. Ik gebruik zelf altijd als voorbeeld dat iemand die bij ons binnenkomt een ruwe steen is. Deze bewerkt de persoon zelf symbolisch met hamer en beitel tot een gladde steen, die steeds beter past in de maatschappij. Daarbij krijg je steun van je logebroeders.”

Omdat de vrijmetselarij ontstond in de achttiende eeuw, toen de maatschappij vrijwel helemaal christelijk was, is er veel christelijke symboliek. Maar christelijk is het niet, legt Remko uit. “We hebben geen dogma’s (onbetwistbare opvattingen) die je moet aanhangen. Iedere broeder heeft zijn eigen waarheid. Je bepaalt zelf welke betekenis je aan de symbolen geeft. Zo heb je de Opperbouwmeester des Heelals. Welk wezen dat is, mag iedereen zelf invullen. Het hoeft niet per se een Godsbegrip te zijn.”

Ericakerk
Loge Het Middelpunt is gevestigd in het witte kerkje aan de Ericalaan. Foto: indebuurt Ede

Overigens zijn veel vrijmetselaars ook lid van een kerkgenootschap. “Een geloof aanhangen en lid zijn van een loge hoeft geen belemmering te zijn. Het wordt gerespecteerd als iemand een bepaald geloof aanhangt. Het gaat om het onderling vertrouwen en broederschap.”

Niemand heeft de waarheid in pacht

Bij de vrijmetselarij is alles erop gericht zelfkennis te ontwikkelen en jezelf te ontplooien. In de loge zijn geen oordelen en niemand heeft de waarheid in pacht. Het is de bedoeling dat je inzichten en ervaringen opdoet en daar met andere vrijmetselaars over praat. Doordat iedereen een andere achtergrond heeft, ontstaat een rijk palet aan meningen. In deze ontdekkingstocht mag je volledig open zijn. Wat binnen de muren van de loge is besproken, blijft daar.

Intredingstraject

Veel leden melden zich aan omdat ze behoefte hebben aan verdieping. Zo ging het bij Remko ook. “Mijn toenmalige schoonvader was vrijmetselaar en vertelde er veel over. Al probeerde hij me niet over te halen om lid te worden, dat moet namelijk echt een eigen keuze zijn. In de eerste instantie had ik het te druk met mijn baan, maar toen ik eraan toe was heb ik me aangemeld.”

Na aanmelding gaat een onderzoeksperiode van start. “In deze periode onderzoeken we of iemand past bij de loge en deze persoon zich er ook thuis voelt. We hopen namelijk dat iemand langdurig en het liefst voor het leven lid wordt. Daarom is het een proces van verschillende stappen.”

Wie zich aansluit, begint als leerling. Dat duurt in principe een jaar. Als leerling ben je vooral bezig met het werken aan je eigen ruwe steen en het begrijpen van de taal en rituelen. Het tweede jaar word je gezel en daarna meester. “Dat is een soort eindstation”, legt Remko uit. “Al kun je je daarna nog wel in verschillende richtingen verdiepen.”

President of niet: iedereen is gelijk

“Je leert de andere broeders dus heel goed kennen, dat is belangrijk. In de loge is iedereen gelijkwaardig, of je nou president bent of burger. Een loge kan eigenlijk niet groter zijn dan dertig, veertig leden. Als de groep te groot wordt, ken je elkaar niet meer.” Er zijn meer dan tweehonderd loges in Nederland. Het Middelpunt is een mannenloge, maar in Arnhem is bijvoorbeeld ook een vrouwenloge te vinden. Ook zijn er gemengde loges, waar mannen en vrouwen samenkomen.

Loge Het Middelpunt bestaat nu 35 jaar. Het is een vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat er ook een bestuur is, en een algemene ledenvergadering. Binnen de vrijmetselarij heb je dus zakelijke functies, zoals een voorzitter, secretaris en penningmeester. “Naast onze gespreksavonden voeren wij ook rituelen op. Hiervoor moeten veel ceremoniële functies vervuld worden. Denk aan een redenaar (spreker), ceremoniemeester of kapelmeester (verzorgt de muziek).”

“In de huidige lockdown zijn we aangewezen op Zoom-sessies. Daardoor moeten we de geplande rituelen opschuiven naar betere tijden. Ik schat in dat we het in het najaar druk krijgen en meer bijeen moeten komen.”

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Bettie’s leger van 600 (!) naaisters helpt arme Nederlandse kinderen aan kleding”

Bettie’s leger van 600 (!) naaisters helpt arme Nederlandse kinderen aan kleding

Bettie Nijveld
Ga naar “Van bloggen in Word naar ruim 12 duizend volgers op Instagram: het lukte de Edese Saskia”

Van bloggen in Word naar ruim 12 duizend volgers op Instagram: het lukte de Edese Saskia

Ga naar “Spelfanaten Bas en Tirza reviewen spellen via Instagram”

Spelfanaten Bas en Tirza reviewen spellen via Instagram

Tirza en Bas

In onze gids

Ga naar “Bloem Ede”

Bloem Ede

 • Verlengde Arnhemseweg 99
 • Pannenkoekenrestaurants
 • Gesloten
Gonzales

Nu gesloten

Ga naar “Pieters Koopjeshoek”

Pieters Koopjeshoek

 • Veenderweg 79
 • Winkelen
 • Gesloten
Pieters Koopjeshoek

Nu gesloten

Ga naar “Eetcafe Istanbul”

Eetcafe Istanbul

 • Parkweg 43
 • Bezorgrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken”

Gratis hypotheekgesprek bij Domicilie Hypotheken

 • Domicilie makelaars Ede
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58”

Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Projectadministrateur bij Delphy”

Projectadministrateur bij Delphy

 • Delphy
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Klantcontact Medewerker”

Klantcontact Medewerker

 • Toyota Material Handling
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Haarstylist m/v”

Haarstylist m/v

 • Bas Coiffures
 • Parttime
Haarstylist in Ede

Topper

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Werkwijzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: topverkoopsters bij bruidswinkel”

Gezocht: topverkoopsters bij bruidswinkel

 • Assepoester
 • Fulltime/Parttime
Assepoester voor stoere trouwjurken

Topper