Oud-winnaar van Heel Holland Bakt stopte met zijn studie en verwent nu Ede met chocolade en taart

Hans Spitsbaard
Foto: De Gelderlander - Herman Stöver

Geen ijs, maar taarten en chocolade. Dat is te vinden in de nieuwe zaak die de Edese ijssalon Puro één deur verder heeft geopend. Oud-winnaar Hans Spitsbaard van ‘Heel Holland Bakt’ toont daar zijn kokskunsten.

Dit artikel is geschreven voor De Gelderlander door Job Verberne. 

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Hans meesterbakker werd in Heel Holland Bakt. Daarmee gingen heel wat deuren open voor de uit Ede afkomstige Hans. Hij zette zijn studie technische bedrijfskunde ervoor stop.

Specialisme: chocolade

“Het heeft wat moed gekost, maar ik koos uiteindelijk voor het bakkersvak. Ik werkte na Heel Holland Bakt een jaar bij patisserie de Rouw in Vught. Daar is de liefde voor het vak nog verder gegroeid en specialiseerde ik mij in chocolade.”

Volgens Hans zit daar de meeste uitdaging in. “Daarnaast is het seizoensgebonden, van paaseieren tot chocoladeletters, dat houdt het werk ook divers.”

Na dat jaar is Hans een eigen bedrijf in het maken van bonbons begonnen. Hij leverde aan veel horeca, totdat het coronavirus uitbrak. “Ik ben verder gaan zoeken en was al een aantal keer in Puro geweest. Een vriend van mij woont in Ede en we gingen wel eens een ijsje eten. Begin dit jaar stuurde ik ze een berichtje en van het een kwam het ander.”

Hans Spitsbaard
Hans aan het werk. Foto: De Gelderlander – Herman Stöver

Eigenaar Ben Jansen is erg blij met de komst van Hans. “We waren al van plan om een patisserie te beginnen. Zijn berichtje kwam op precies het goede moment.”

Begonnen als freelancer

Hans begon al een aantal maanden geleden bij Puro als freelancer. Hij leerde in de zomer de ambacht van het ijs maken. “Iets wat ik nog nooit had geprobeerd en waar ik niks van afwist”, vertelt hij.

“Er zijn zeker overeenkomsten: zowel het bakproces als het maken van ijs is erg technisch. Het is zorgvuldig werk, maar de marges waarbinnen fouten gemaakt kunnen worden zijn wel anders. Het maken van ijs is vergevingsgezinder. Als het amandelijs niet sterk genoeg is, stop je het terug in de machine en kan je het herstellen. Het is ruwer, wat ook zijn charmes heeft.”

Inmiddels is het hele atelier van Hans verhuisd naar het pand van Puro. “Ik had alles al liggen: werkbanken, chocoladevormen en machines. Daarnaast is het ook fijn om mijn eigen spullen te gebruiken, zo kan ik efficiënt te werk gaan.”

Dat laatste zal goed komen, volgens Hans kunnen bezoekers veel lekkers verwachten. “We gaan van alles maken, van appeltaarten tot bonbons en eenpersoonsgebakjes. Ook gaan we natuurlijk seizoensgebonden aan de slag, met bijvoorbeeld chocoladeletters.”

Bijzondere smaakcombinaties

Puro zal zich volgens Hans onderscheiden in de smaakcombinaties. “Het doorontwikkelen van bestaande recepten vind ik het leukste. Onze appeltaart is bijvoorbeeld bijzonder. Met stukjes cranberry en abrikoos en een spijs van bitterkoekjes maken we er iets bijzonders van. De bonbons die ik maakte zullen hier ook te koop zijn.”

De opmaak is volgens hem ook essentieel. “Het leukste is om de eenpersoonsgebakjes te maken. Hier kan je nog meer creativiteit in vorm en kleuren kwijt. We eten als mensen ook met onze ogen. De kleuren moeten overeenkomen met wat je proeft. Hierin willen we vernieuwen en doorontwikkelen. Het wordt een specialiteiten zaak, voor de fijnproevers.”

PURO Gelato & Caffe

Maanderpoort 23, 6711 AB Ede

Nu gesloten

Meer informatie

PURO Gelato & Caffe

Maanderpoort 23, 6711 AB Ede

Nu gesloten

Meer informatie

PURO Gelato & Caffe

Maanderpoort 23, 6711 AB Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Spelfanaten Bas en Tirza reviewen spellen via Instagram”

Spelfanaten Bas en Tirza reviewen spellen via Instagram

Tirza en Bas
Ga naar “Bijzondere hobby in coronatijd: Boyd en Jelle begonnen met Hitjescollege”

Bijzondere hobby in coronatijd: Boyd en Jelle begonnen met Hitjescollege

Hitjescollege
Ga naar “Remko is vrijmetselaar: ‘Wij hebben nog steeds een geheimzinnig imago’”

Remko is vrijmetselaar: ‘Wij hebben nog steeds een geheimzinnig imago’

Remko van Loge Het Middelpunt

In onze gids

Ga naar “Pieters Koopjeshoek”

Pieters Koopjeshoek

  • Veenderweg 79
  • Winkelen
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Eetcafe Istanbul”

Eetcafe Istanbul

  • Parkweg 43
  • Bezorgrestaurants
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Design Outlet Ede”

Design Outlet Ede

  • Maandereind 35a
  • Kledingwinkels
  • Gesloten
Design Outlet Ede

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

  • Blokker
  • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Gratis waardebepaling van je woning”

Gratis waardebepaling van je woning

  • Domicilie makelaars Ede
  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99”

Buitenkleed Mallorca van € 29,95 voor € 19,99

  • Karwei
  • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 2 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Projectadministrateur bij Delphy”

Projectadministrateur bij Delphy

  • Delphy
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Allround productie medewerker”

Allround productie medewerker

  • OrthoShapes
  • Fulltime
Ga naar “Helpende”

Helpende

  • Werkwijzer
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Salarisadministratie”

Medewerker Salarisadministratie

  • Page Personnel
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservicemedewerker voor Dé zakelijke krant van Nederland”

Klantenservicemedewerker voor Dé zakelijke krant van Nederland

  • Timing Uitzendteam
  • Fulltime/Parttime