Oud-winnaar van Heel Holland Bakt stopte met zijn studie en verwent nu Ede met chocolade en taart

Geen ijs, maar taarten en chocolade. Dat is te vinden in de nieuwe zaak die de Edese ijssalon Puro één deur verder heeft geopend. Oud-winnaar Hans Spitsbaard van ‘Heel Holland Bakt’ toont daar zijn kokskunsten.
Dit artikel is geschreven voor De Gelderlander door Job Verberne.
Het is inmiddels drie jaar geleden dat Hans meesterbakker werd in Heel Holland Bakt. Daarmee gingen heel wat deuren open voor de uit Ede afkomstige Hans. Hij zette zijn studie technische bedrijfskunde ervoor stop.
Specialisme: chocolade
“Het heeft wat moed gekost, maar ik koos uiteindelijk voor het bakkersvak. Ik werkte na Heel Holland Bakt een jaar bij patisserie de Rouw in Vught. Daar is de liefde voor het vak nog verder gegroeid en specialiseerde ik mij in chocolade.”
Volgens Hans zit daar de meeste uitdaging in. “Daarnaast is het seizoensgebonden, van paaseieren tot chocoladeletters, dat houdt het werk ook divers.”
Na dat jaar is Hans een eigen bedrijf in het maken van bonbons begonnen. Hij leverde aan veel horeca, totdat het coronavirus uitbrak. “Ik ben verder gaan zoeken en was al een aantal keer in Puro geweest. Een vriend van mij woont in Ede en we gingen wel eens een ijsje eten. Begin dit jaar stuurde ik ze een berichtje en van het een kwam het ander.”

Eigenaar Ben Jansen is erg blij met de komst van Hans. “We waren al van plan om een patisserie te beginnen. Zijn berichtje kwam op precies het goede moment.”
Begonnen als freelancer
Hans begon al een aantal maanden geleden bij Puro als freelancer. Hij leerde in de zomer de ambacht van het ijs maken. “Iets wat ik nog nooit had geprobeerd en waar ik niks van afwist”, vertelt hij.
“Er zijn zeker overeenkomsten: zowel het bakproces als het maken van ijs is erg technisch. Het is zorgvuldig werk, maar de marges waarbinnen fouten gemaakt kunnen worden zijn wel anders. Het maken van ijs is vergevingsgezinder. Als het amandelijs niet sterk genoeg is, stop je het terug in de machine en kan je het herstellen. Het is ruwer, wat ook zijn charmes heeft.”
Inmiddels is het hele atelier van Hans verhuisd naar het pand van Puro. “Ik had alles al liggen: werkbanken, chocoladevormen en machines. Daarnaast is het ook fijn om mijn eigen spullen te gebruiken, zo kan ik efficiënt te werk gaan.”
Dat laatste zal goed komen, volgens Hans kunnen bezoekers veel lekkers verwachten. “We gaan van alles maken, van appeltaarten tot bonbons en eenpersoonsgebakjes. Ook gaan we natuurlijk seizoensgebonden aan de slag, met bijvoorbeeld chocoladeletters.”
Bijzondere smaakcombinaties
Puro zal zich volgens Hans onderscheiden in de smaakcombinaties. “Het doorontwikkelen van bestaande recepten vind ik het leukste. Onze appeltaart is bijvoorbeeld bijzonder. Met stukjes cranberry en abrikoos en een spijs van bitterkoekjes maken we er iets bijzonders van. De bonbons die ik maakte zullen hier ook te koop zijn.”
De opmaak is volgens hem ook essentieel. “Het leukste is om de eenpersoonsgebakjes te maken. Hier kan je nog meer creativiteit in vorm en kleuren kwijt. We eten als mensen ook met onze ogen. De kleuren moeten overeenkomen met wat je proeft. Hierin willen we vernieuwen en doorontwikkelen. Het wordt een specialiteiten zaak, voor de fijnproevers.”