Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nienke maakt kleding en blogt hierover ‘Ik shop voornamelijk om ideeën op te doen’

Door Hanneke van Olst 4 augustus 2020

Toen Nienke Niesink (32) zo’n vijf jaar geleden in Ede kwam wonen, zocht ze een leuke bezigheid om leeftijdsgenoten te leren kennen. Het werd naailes. Ze hield er niet alleen een stel vriendinnen aan over, maar ook een uit de hand gelopen hobby én goedgevulde kledingkast. 

“In mijn vorige woonplaats gunde ik mezelf de tijd niet voor naailes”, steekt Nienke van wal. “Maar ik wilde het al heel lang leren.” Wanneer ze na de moeizame geboorte van haar dochter thuis komt te zitten, gaat het hard. Het ene na het andere kledingstuk komt onder de naaimachine vandaan en Nienke besluit haar blog nieuw leven in te blazen.

Geïnspireerd door anderen

“Tijdens mijn zwangerschapsverlof keek ik veel blogs en vlogs van anderen die ook zelf hun kleding maken. Dat inspireerde mij enorm! Door hen kwam ik andere ideeën”, vertelt ze. In het eerste levensjaar van haar dochter, als Nienke thuis zit, gaat ze ermee door. “Het naaien was een soort therapie voor alle drukte en zorgen.”

Nienke deelt haar ervaringen via Instagram en haar blog NieNieSewing. “Eind vorig jaar ging ik er echt serieus mee aan de slag. Ik zocht winkels om voor te bloggen en test patronen voor naaitijdschrift Fibre Mood voor ze op de markt komen. Daar kreeg ik veel positieve reacties op en dat inspireert mij ook weer”, vertelt ze.

Shoppen zonder kopen

Tegenwoordig bestaat zo’n tachtig procent van Nienkes kast uit zelfgemaakte kleding. “Spijkerbroeken en bh’s maak ik niet zelf, de rest wel. Ik ga regelmatig ‘shoppen’ zonder iets te kopen, om ideeën op te doen. Wanneer je eenmaal zelf kleding kunt maken, word je kritisch”, zegt Nienke met een lach. “Dan vind je de kleding in de winkels te wijd of het past niet goed.”

Levert zelf je kleding maken naast een betere pasvorm ook nog financiële voordelen op? “Veel mensen denken dat je lekker goedkoop uit bent als je zelf je kleding maakt, maar dat is niet waar”, legt Nienke uit. “Stoffen zijn net zo duur.”

Eigen patronen maken

Op dit moment volgt Nienke een opleiding aan de Modevakschool in Veenendaal. Hier leert ze haar eigen patronen maken. “Kleding perfect op maat maken voor mezelf kon ik wel, maar nu kan ik patronen aanpassen zodat ze ook voor anderen op maat zijn. Ik leer mijn eigen patronen ontwerpen”, legt ze uit. “Meer uitdaging dan tijdens de naailessen en dat wilde ik graag.”

Ondertussen werkt ze aan haar blog en Instagram, naast haar werk als zorgverlener. Dat gaat goed. “Het is een klein wereldje”, vertelt Nienke. “Ik heb bijna 2.600 volgers op Instagram en hoor daarmee bij de grotere accounts in de naaiwereld in Nederland. In Duitsland en België is het wereldje veel groter.”

Fulltime

“Uiteindelijk wil ik dit wel fulltime doen. Hulpverlener zijn is ook fijn, maar wie wil er nou niet van d’r hobby haar werk maken?” Nienke wil ook graag patroons ontwerpen en workshops geven. Haar atelier op zolder is daar al op aangepast. Een markt is er zeker voor, denkt ze. “Ik word nu al wekelijks benaderd door mensen die online lessen willen. Online lessen zijn helemaal van nu, zeker nu in coronatijd.”

Woon je in 0318 en naai je zelf ook veel? Een handige tip: meld je aan voor de Facebookgroep 0318 ruil en verkoop stoffen, waar Nienke onder andere beheerder van is. 

Meer verhalen over Edenaren:

Tiësto (15) heeft thuis een privémuseum vol spullen uit de oorlog

De Edese Tiësto van Hulst is nog maar vijftien jaar, maar hij heeft een collectie spullen uit de Eer...

Handig: deze Edenaren weten alles over interieurstyling en komen aan huis!

Ken jij Soof al? Ja, het is een serie. Maar het is ook een woonwinkel die sinds 2016 te vinden is in...
Hennie van de Vendel

Hennie is opruimcoach: ‘Ik stuur niet aan op een minimalistisch huis, je mag zien wie er woont’

Bij het horen van de naam Marie Kondo gaat bij veel Edenaren een lampje branden. Die kennen we wel. ...

adv.