Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meneer van Kooten had corona: ‘Gelukkig kan ik met kerst weer naar mijn kinderen’

Door Hanneke van Olst 1 december 2020

Sinds een jaar woont meneer Van Kooten in Het Maanderzand. Hij onderneemt graag activiteiten, zoals kippensoep koken in de Brasserie van het verzorgingstehuis. Afgelopen jaar kreeg hij corona, nu is hij weer voldoende hersteld om met kerst niet thuis te hoeven blijven.

Disclaimer: op dit moment is het nog niet duidelijk of er coronabeperkingen komen rondom kerst 2020. 

Meneer Ko van Kooten is 87 jaar oud. Hij werd geboren in Duitsland, in ‘de stad waar Prins Bernhard ook geboren is’, en verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders mee naar Ede. Hij leert zijn vrouw Johanna (‘we noemen haar Annie’) kennen en is nu nog steeds in Ede te vinden. Sinds december vorig jaar woont het stel in Het Maanderzand. Gelukkig maar, want daardoor hoefde Ko niet naar het ziekenhuis toen hij en zijn vrouw corona kregen.

‘Het was op het kantje na’

“Iedereen staat er stom van te kijken dat ik er nog ben”, vertelt Ko aan de telefoon. “Het was op het kantje na. Mijn vrouw en ik zijn er heel ziek van geweest, maar gelukkig zijn we er nog.”

De arts van Het Maanderzand stelde een tijdje geleden corona vast bij meneer Van Kooten. Gelukkig hoefde hij niet naar het ziekenhuis. ““De arts die de diagnose stelde, zei: ‘de beste plek waar u kunt zijn is in Het Maanderzand. Daar heeft u zuurstof en verplegend personeel bij de hand’. Ik kreeg maximale verzorging en aandacht, dus ik ben niks tekort gekomen in die periode”, vertelt hij.

Erg ziek

“Zo ziek ben ik nog nooit geweest. Ik was altijd vrij gezond”, gaat Ko verder. “Ik was beroepsmilitair en in mijn diensttijd ben ik nooit echt ziek geweest. Maar ja, je wordt ouder en krijgt mankementen. Corona hadden we alleen niet verwacht. De hele wereld niet.”

Ko en zijn vrouw Annie hebben geen corona meer, maar de restverschijnselen zijn nog niet weg. “De longen willen niet meer voor honderd procent functioneren”, legt Ko uit. “We zijn vermoeid, krachteloos. Die dingen blijven hangen.”

Met kerst naar de kinderen

Maar met kerst thuisblijven, dat hoeft gelukkig niet. Op Eerste Kerstdag gaan Ko en Annie altijd bij hun zoon eten en op Tweede Kerstdag bij één van hun dochters. Samen hebben ze drie dochters en een zoon. Dit jaar willen ze kerst niet anders doorbrengen dan normaal. “Het plan is om dit jaar eerst te rusten ’s middags en dan naar onze kinderen te gaan. Vanaf een uur of drie in de middag tot een uurtje of acht.”

“Ze wonen in Ede, dat scheelt”, gaat Ko verder. “Het is niet ver gelukkig, met tien minuutjes zijn we er. We zijn daar in een huiselijke omgeving. Onze kinderen mogen twee mensen op bezoek krijgen en wij zijn met z’n tweetjes; er zijn geen vreemde mensen.” Voor een moeilijke kerst is Ko dus niet bang. “Het zijn onze eigen kinderen, die geven onze alle mogelijke aandacht.”

Voor de ouderen in Het Maanderzand en thuiswonende ouderen met thuiszorg van Opella organiseert indebuurt Ede dit jaar een kerstkaartenactie. Als redactie klimmen we in de pen, maar natuurlijk hebben we jouw hulp ook nodig. Schrijf/knutsel een kaartje en lever ze in. Dit kan in de speciale boxen die in de Albert Heijn XL en Albert Heijn Ede Centrum staan. Ga je liever niet op pad? Verstuur dan een gratis kaartje via Kaartje2Go.

Vlak voor kerst brengen wij alle kaarten naar Het Maanderzand en Opella (vanwege corona bezorgen we de kaarten dit jaar niet zelf bij de ouderen). Hier lees je meer over de kerstkaartenactie:

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Ede

De huidige coronamaatregelen maken het er voor ouderen tijdens de feestdagen niet beter op. Om ervoo...

adv.