Marlieke heeft twee naaktcavia’s: ‘Dat ze anders zijn dan normaal maakt het zo leuk’  

Marlieke en haar twee naaktcavia's Nijl (links) en Koe (rechts) | foto: Savannah Borst
Marlieke en haar twee naaktcavia's Nijl (links) en Koe (rechts) | foto: Savannah Borst

De één lijkt op een nijlpaard en de ander op een koe. Koe en Nijl zijn de twee naaktcavia’s van Marlieke de Leeuw den Bouter (32). Overdag geeft ze les op de fashion-opleiding op het Aventus in Zutphen, ’s avonds kruipt ze met een dekentje en haar twee naaktcavia’s op de bank. Op Instagram deelt ze leuke plaatjes van de twee kale beestjes.

Anders dan normaal

Eigenlijk wilde Marlieke heel lang een naaktkat als huisdier. “Zo’n sfinx. Alleen wilde mijn vriend dat niet. Die vindt een kat niets en al helemaal geen naakte. Ik heb een paar jaren geprobeerd om hem over te halen, maar hij ging niet overstag.” Toen ze op Instagram een naaktcavia voorbij zag komen, ontdekte ze dat er ook naakte cavia’s zijn. “Ik dacht: ik ga dat proberen. Mijn vriend vond dat wél goed, omdat cavia’s niet zoals katten door het hele huis heen lopen. Ik houd sowieso van gekke dingen, creatief en kleurrijk. Eigenlijk allesbehalve standaard. Daarom vind ik dat naakte ook zo leuk, omdat ze anders zijn dan normaal.” 

Koe & Nijl 

“In juli wordt Koe vier jaar en Nijl is net twee geworden”, vertelt Marlieke. “Koe komt uit de opvang. Er zijn veel cavia’s in Nederland die in de opvang zitten, net als in dierenasiels. Eigenlijk is het beter om ze daar vandaan te halen in plaats van bij een fokker. Nijl komt wel bij een fokker vandaan, want op dat moment had de opvang geen naakt vriendje voor Koe.” Vroeger had Marlieke ook een cavia, met haar zus. “Maar daar was ik niet zo gek mee als deze. Dit zijn echt mijn kinderen”, lacht ze. “Koe is heel tam, die komt in de kooi naar je toe. Nijl is wat schichtiger, maar als hij eenmaal op schoot zit, dan is hij helemaal chill en vindt hij dat ook leuk. Hij is wat meer op zijn hoede.” 

Niet buiten zonnen

Naakte cavia’s hebben wel een andere verzorging nodig dan harige cavia’s, weet Marlieke. “Omdat ze naakt zijn, moeten ze zichzelf warm houden en hebben ze een hogere verbranding. Ze eten en poepen daardoor ook meer. De omgeving mag niet kouder zijn dan 18 graden, anders vatten ze kou.” Sommige mensen zetten in de zomer hun cavia’s in de tuin in het gras. Koe en Nijl komen nooit buiten, want: “Dan verbranden ze. Ik zou ze eventueel kunnen insmeren met zonnebrand of zo, maar ik houd ze altijd lekker binnen. Als de zon naar binnen schijnt, dan rijd ik de kooi, die op wieltjes staat, daar naartoe. Dat vinden ze heerlijk, want dan gaan ze platliggen.” 

Omdat cavia’s geen vitamine C aanmaken, zorgt Marlieke ervoor dat ze dat voldoende binnenkrijgen. “Dat zit in de brokjes, maar ze krijgen ook twee keer per dag een bordje met groenten. ’s Ochtends krijgen ze andijvie, wortel, paprika, tomaat en witlof. ’s Avonds krijgen ze spinazie, radijs, bleekselderij en peterselie.” Naaktcavia’s hebben met een gemiddelde leeftijd van 4 tot 6 jaar een kortere levensduur dan harige cavia’s. Marlieke heeft door de jaren heen ook vaak afscheid moeten nemen van de naaktcavia’s waar ze voorheen voor zorgde. “Maar als ze leven, geven ze wel veel plezier”, besluit ze. 

Paradijsje 

De vrij opvallende kooi in de woonkamer staat op wieltjes. “Dat is zo omdat cavia’s hun longen heel kwetsbaar zijn. Ze zijn ook gevoelig voor tocht, die vaak over de grond gaat. Dus dan is het beter dat ze een stukje van de grond af staan. Ik heb samen met mijn vader een onderstel voor de kooi gemaakt. Daarnaast is het ook ideaal als ik moet schoonmaken; je kan hem zo ergens neerzetten waar je wilt.” Doordat de kooi erg open is, heeft Marlieke veel interactie met haar huisdieren. “Het is wel een groot ding, maar ik ben eraan gewend. Ik vind het ook niet misstaan in het interieur, want het ziet er schoon en vrolijk uit.” Het liefst zitten de twee cavia’s in hun kooi: “Ik laat ze weleens rondlopen in huis, maar dan blijven ze stokstijf zitten. Als ik ze dan terugzet in de kooi, zijn ze weer blij. Het is echt hun paradijsje.” 

Fotoshoots 

Soms doet Marlieke fotoshoots met Koe en Nijl. “Vorig jaar zomer had ik een strand nagebouwd, met twee miniatuur strandstoeltjes. Of voor Kerst- of Pasen, dan moeten ze ook fotomodel zijn. Koe draait zich altijd om als hij op de foto moet, echt grappig. Alsof hij er geen zin in heeft”, lacht ze. ’s Avonds neemt Marlieke de cavia’s op schoot als ze tv kijkt: “Dan gaan ze ook echt slapen in het dekentje. Dat vinden ze leuk.” 

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Louis Fraanje: ‘Het gaat zo gauw over geld, maar we moeten de Veluwe niet verkopen’”

Louis Fraanje: ‘Het gaat zo gauw over geld, maar we moeten de Veluwe niet verkopen’

Ga naar “Bentley (12) rapt, maar niet over geld of drugs: ‘Ik vind het mooi om te rappen met een verhaal’”

Bentley (12) rapt, maar niet over geld of drugs: ‘Ik vind het mooi om te rappen met een verhaal’

Bentley Fiering rapt onder de naam B.entley. | Foto: STUDIO SAVAN / Savannah Borst
Ga naar “Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’”

Jorim van Plaatwerk Design: ‘Ik had een afkortzaag op mijn studentenkamer’

In onze gids

Ga naar “Het SmaakPark”

Het SmaakPark

 • Verbindelaarsweg 51
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Houten klimrek € 59,99”

Houten klimrek € 59,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65”

Unox soep in zak 570 ml, Cup-a-Soup en Good snacks van € 1,30 voor € 0,65

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er”

Apothekersassistent(e), BBL-er of Medewerk(st)er

 • Edesche Apotheek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Plant Controller”

Plant Controller

 • Riedel B.V.
 • Fulltime/Parttime
Riedel
Ga naar “Recruitment Marketeer”

Recruitment Marketeer

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeurs regio Ede”

Taxichauffeurs regio Ede

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende plus”

Helpende plus

 • Werkwijzer
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Oud-Lunterse Dag”

Oud-Lunterse Dag

 • Van 26 aug t/m 27 aug
Oud-Lunterse Dag
Ga naar “ROTZOOI foodfestival”

ROTZOOI foodfestival

 • Van 2 jul t/m 3 jul
ROTZOOI foodfestival 2017
Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • Van 22 okt t/m 24 okt
Störrig Festival 2018
Ga naar “Heideweek”

Heideweek

 • Van 19 aug t/m 27 aug
Openingsavond Heideweek
Ga naar “Airborne luchtlandingen”

Airborne luchtlandingen

 • 17 september 2022
Airborne luchtlandingenAirborne luchtlandingen