Marjon en haar vriendinnen bakken taarten voor Zambia

Door Hanneke van Olst 19 februari 2019

Een hippe taart met regenboogvulling, appeltaart of slagroomtaart? Of toch een lunch of high tea? Wat je ook wilt, Marjon Kats (44) en haar vriendinnen Henriëtte Termorshuizen (49), Susanne de Boer (27) en Tieneke de Groot (44) bakken het voor je. 

Bakken was altijd al een grote hobby van de dames, maar dit keer bakken ze voor Zambia. Hier gaan ze in 2020 met gezin en nog wat andere mensen uit de Nieuwe Kerk naartoe. Het doel? Een school bouwen voor de Zambiaanse kinderen. De reis betalen de dames uit eigen zak, maar voor de bouwmaterialen zijn ze leuke inzamelingsacties gestart. Waaronder het bakken van allerlei soorten taart.

Nieuwe recepten

Marjon vertelt: “Bakken was altijd al een grote hobby van ons en we proberen graag iets nieuws uit. Met verjaardagen bakken we altijd drie of vier taarten waarvan zeker twee nieuwe recepten. En ja, de visite mag ze allemaal proeven.”

Voor de actie staan de dames in de keuken om standaard verjaardagstaarten, zoals appeltaart, monchou en kwarktaart, te bakken, maar ze geven de taarten wel een persoonlijke touch. “Een laagje spijs in de appeltaart, een banaan in de monchou, dat soort dingen. Maar we bakken ook wat specialere taarten, die leuk zijn voor mensen om te proberen maar niet té exotisch. Denk aan bitterkoekjes-advocaattaart, wiener-mocca, choco-peren-meringue, aardbeien-marsepein, speculaastaart enzovoorts. Passend bij elk seizoen hebben we taarten, want we bakken nog tot april 2020.”

Taartenabonnement, high tea of lunch

Vallen de taarten in de smaak? Dan kun je een soort abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld een seizoensabonnement waarbij je elk seizoen een taart naar keuze krijgt. Of een jaar abonnement waarbij je maandelijks kunt smullen van een heerlijke taart.

Naast taarten zijn de dames ook druk met het maken van hapjes voor high tea’s en lunches. Dat kun je ook boeken voor groepen van minimaal zes personen. Alles wordt voor je geregeld, van hapjes tot bezorging aan huis. Je kunt zelfs bijboeken dat de high tea of lunch ook nog leuk wordt aangekleed voor je.

Taartenbakactie voor Zambia

Een maand geleden begonnen de dames met de taartenbakactie voor Zambia. “Het loopt als een trein! We hebben veel flyers verspreid onder familie en bekenden, maar de meeste reclame gaat nog altijd van mond tot mond”, lacht Marjon. “Uit de ene taart volgt weer een andere, zeg maar.”

World Servants

Wat Marjon en de rest gaan doen in Zambia, is nog niet helemaal duidelijk. “Dat horen we voor 1 april (geen grap). We gaan op reis met de organisatie World Servants. Deze organisatie gaat in februari en maart 2019 eerst zelf naar Zambia om te kijken welke projecten in 2020 gedaan kunnen worden. Hoogstwaarschijnlijk zal het voor ons de bouw van een school, lerarenwoningen of een gezondheidscentrum zijn. We gaan dus daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken op de bouw. Maar er zal ook kinderwerk worden gedaan voor de plaatselijke jeugd én onze kinderen die meegaan. Daarnaast gaan we ook bij mensen op bezoek en hopen we mooie contacten op te bouwen met de mensen daar.”

Met het hele gezin

“De meesten van ons gaan met hun hele gezin naar Zambia, in totaal wel met acht gezinnen. De jongste telg daarvan is nu nog maar vier maanden! Verder bestaat de groep  uit nog wat ‘losse’ tieners en wat stellen die meegaan. In totaal 51 mensen.”

Meedoen met een project van World Servants is voor de meeste deelnemers nieuw, maar niet voor iedereen. “Eén van ons is in de jaren negentig vijf keer mee geweest op project en het was een droom van haar om dat ooit nog een keer met haar gezin te kunnen doen. Afgelopen jaar bleken er meer mensen enthousiast in onze kerk en hebben we de stap gewaagd. Het is prachtig om met zoveel verschillende mensen met hetzelfde doel bezig te gaan: nu in Nederland met de acties die nodig zijn om de projectkosten te financieren, maar allemaal met het oog op Zambia!”

Keuze voor Zambia

“De keus voor Zambia kwam trouwens bij World Servants vandaan: dit land is ook voor kinderen qua klimaat goed te doen, is Engelstalig en World Servants werkt al twintig jaar samen met de partnerorganisatie daar; we weten dus wat we aan elkaar hebben!”

Honger gekregen en wil je een taart (of iets anders) bestellen? Dat kan hier!

Foto: Marjon Kats

adv.