Lana zamelde boodschappen in voor de voedselbank: ‘Ik heb mijn idee in de volle lerarenkamer verteld’

De elfjarige Lana zamelde een auto vol boodschappen in voor de voedselbank. Foto: Petra Plate

De elfjarige Lana Pater heeft de afgelopen weken voor de tweede keer een actie gehouden voor de voedselbank. Samen met haar school Het Startpunt heeft ze boodschappen en geld ingezameld. Dit resulteerde in een volle auto vol voedingsmiddelen en drogisterijartikelen, die ze samen met haar stiefvader naar de voedselbank bracht.

“Op mijn oude basisschool heb ik ook al een keer een actie gedaan voor de voedselbank”, vertelt Lana. “Nu zit ik op Het Startpunt en heb ik zelf het plan bedacht voor een boodschappeninzamelingsactie. Ik heb mijn idee in de lerarenkamer aan alle meesters en juffen verteld en ze vonden het een heel goed idee. Er is toen een oproep geplaatst in de nieuwsbrief van de school en na de herfstvakantie begon ik met inzamelen. Alle kinderen van mijn school konden wat boodschappen meenemen en op school inleveren. De boodschappen die binnenkwamen mochten we gelukkig opslaan op school, vorige keer stond alles bij ons thuis, dat was wel erg vol.”

Openheid

Het is niet zomaar dat Lana de voedselbank erg belangrijk vindt en er een actie voor opzet. Als haar moeder ook aanschuift aan tafel vertellen ze samen over de tijd dat ze zelf naar de voedselbank gingen voor hun boodschappen. “Toen Lana klein was, heb ik een aantal maanden gebruik gemaakt van de voedselbank”, vertelt moeder Petra. “Ik zat in een lastige situatie en het was heel fijn dat we toen naar de voedselbank konden. Het is wel echt een drempel die je over moet, het liefst doe je natuurlijk je eigen boodschappen. Ik vind het heel belangrijk om open te zijn over die tijd, openheid is volgens mij de sleutel om eruit te komen. Als je je (geld)zorgen met mensen deelt, krijg je vaak hulp uit onverwachte hoeken en omdat je het kunt delen is de last ook minder zwaar. Ondanks dat we het nu heel goed hebben, leven we nog steeds wel eens een paar weken met een vast budget. Vooral om de kinderen te leren hoe het is om met minder geld te moeten rondkomen.”

Lana op school met de grote hoeveelheid boodschappen. Foto: Petra Plate

Macaroni

Met haar actie heeft Lana een grote auto vol boodschappen opgehaald en ruim 300 euro. Lana: “Het geld hebben we ingezameld bij vrienden en familie en via Instagram. Van dat geld hebben we nog wasmiddel, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen en luiers gekocht. Ook ben ik samen met mijn broertje langs de deuren geweest om boodschappen op te halen. Bij elkaar hadden we vier grote tassen vol. We hebben bijvoorbeeld rijst, macaroni en eten in blik ingezameld. Mijn school heeft ook nog een kledingverkoop gedaan, het geld dat daarmee werd opgehaald, mochten wij ook gebruiken voor boodschappen voor de voedselbank.”

Afgelopen 22 november heeft Lana samen met haar stiefvader alle boodschappen bij de voedselbank gebracht. “Zij verdelen de boodschappen over tassen en per gezin, zo krijgt elk gezin de producten die het nodig heeft”, legt Lana uit. “Het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de voedselbank is wel toegenomen de afgelopen twee jaar”, vertelt Petra. “Momenteel maken zo´n 150 gezinnen in Ede gebruik van de voedselbank, ik herinner me dat dat een twee jaar geleden echt minder was. We merkten in onze omgeving ook dat mensen minder gul geven dan een paar jaar geleden. Voor iedereen is alles duurder geworden en mensen letter meer op wat ze uitgeven.”

Of Lana volgend jaar weer een actie gaat opzetten voor de voedselbank weet ze nog niet. “Dat zie ik dan wel.”

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Laurens schrijft over zijn gameverslaving als tiener: ‘Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen bewuster maken van hun digitale gedrag’”

Laurens schrijft over zijn gameverslaving als tiener: ‘Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen bewuster maken van hun digitale gedrag’

Ga naar “K3-fan Femke: ‘K3 maakt mij heel erg gelukkig en geeft mij positieve energie, troost en rust’”

K3-fan Femke: ‘K3 maakt mij heel erg gelukkig en geeft mij positieve energie, troost en rust’

Ga naar “Karin van het Odensehuis: ‘Mensen met dementie moeten niet in sociaal isolement raken’”

Karin van het Odensehuis: ‘Mensen met dementie moeten niet in sociaal isolement raken’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023