Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In Buurthuis De Meerpaal gaan mensen met autisme bouwen aan hun eigen bordspel

Door Hanneke van Olst 4 februari 2020

Spellen zijn hip. Tegenwoordig houdt een avondje (bord)spellen spelen niet op bij Monopoly en Kolonisten van Catan en verschijnen er steeds betere en leukere spellen op de markt. En over een tijdje zouden die spellen best eens uit Ede kunnen komen!

Een spelletje spelen wordt niet hip, maar ís al hip, vertelt Matthijs Vertegaal (36). Hij is projectleider van de Spelmakerij: een dagbesteding voor mensen met autisme tussen de 18 en 60 jaar waarbij – je raadt het al – spellen gespeeld, bedacht en gemaakt worden. “Het verhaal van de Spelmakerij vertel ik al een tijdje en overal vertellen mensen me dat ze graag spelletjes spelen”, lacht hij.

Twee missies

De Spelmakerij heeft twee missies: mensen met autisme laten groeien in het leven en natuurlijk supertoffe spellen maken! Matthijs werkte jarenlang met medelanders met autisme. Hij ontdekte hoe dol deze grote groep is op bordspelletjes. “Mensen met autisme houden vaak niet zo van small talk, maar vinden het wel leuk om actief iets samen te doen. Ze houden van fantasiewerelden, duidelijke regels, mentale uitdagingen en hebben oog voor detail.” Tegelijk merkt hij dat er in Ede weinig anders is voor volwassenen met autisme dan zorgboerderijen. “De Spelmakerij is een extra keuze.”

Zelf maakt Matthijs ook al een tijdje spelletjes. Een aantal spellen van zijn hand liggen bij uitgevers. “Ik ben me gaan verdiepen in hoe je goede spelletjes maakt en hoe je dat aan anderen leert.”

Jagerhuis

“Ik geef les aan studenten Social Work op de HAN. Daar laat ik ze businesscases bouwen. Het kunstje dat ik mijn studenten leer, wilde ik tweeënhalf jaar geleden zelf ook doen en ik heb de spelletjes en mensen met autisme samengevoegd.”

Matthijs heeft de Spelmakerij aan het Jagerhuis gekoppeld. Zij regelen de zorgkant. Verder krijgt hij hulp van andere spellenmakers en deskundigen. Voor de methodiek helpt een docent die graag lespakketten maakt hem. Uiteindelijk worden in de Spelmakerij spellen bedacht, prototypes gemaakt, spelletjes getest en natuurlijk gespeeld.

Voor iedereen persoonlijk

Matthijs heeft het hele proces van spellen maken in stukjes gehakt. “We gaan ontdekken waar iedereens kracht ligt. De een wil misschien het liefst het grafisch ontwerp van een spel maken, de ander bedenkt een fantasiewereld om een spel aan te koppelen. Het is niet alleen dat mensen hier spelletjes komen maken, maar we gaan persoonlijke uitdagingen aan. Bij de Spelmakerij is er een algemeen doel en voor elke deelnemer een persoonlijk doel.”

Buurthuis de Meerpaal

Het hele proces vindt plaats in Buurthuis De Meerpaal in Ede-Zuid. Hier heeft de groep een gezellige, centrale ruimte maar ook kleine ruimtes waar de deelnemers zich even terug kunnen trekken als ze teveel prikkels krijgen. Ook zijn er speciale computerruimtes.

Spelletjes

“Uiteindelijk wil ik ook naar uitgeverijen met de spellen, als we een sterk concept hebben. Het lijkt me cool als er een spel in de winkel lig waar ik met een club mensen aan heb gewerkt, met hun naam erop.” Lijkt het je wel wat, een echt Edes spel in je kast? Mocht het zover zijn, dan wil Matthijs proberen om de spellen ook in Edese winkels neer te leggen. “En er komt een webshop op de site van de Spelmakerij.”

De Spelmakerij start op maandag 3 februari. In de eerste instantie op maandag en woensdag, maar bij genoeg deelnemers wil Matthijs de hele week draaien. Wil je je aanmelden? Hier vind je meer info

  • Wil jij een 'Nieuw in Ede' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Ede.

adv.