Henk van de Winkel van Sinkel: ‘Vraag ernaar als je iets zoekt, grote kans dat het hier ergens ligt’

Secretaris Henk van Manen in de Winkel van Sinkel tussen alle spullen die te koop zijn. Foto: Eline van Noppen

De Winkel van Sinkel is een begrip voor de meeste Edenaren. Eindeloos snuffelen tussen boeken, servies, meubels, kleding en nog veel meer. Edenaar Henk van Manen is secretaris van de Winkel van Sinkel en wekelijks meerdere keren te vinden in de kringloop.

Het verhaal van de Winkel van Sinkel start in 1977. Vanuit de hervormde kerken in Ede is er behoefte om extra geld in te zamelen voor het onderhouden van de kerkgebouwen. Vanaf 1980 wordt dit gedaan vanuit het Hervormd Activering Comité (H.A.C). Henk: “We zijn gestart met rommelmarkten. Een jaar lang zamelden we spullen in en die brachten we dan voor één dag naar een locatie om te verkopen. De markten werden afwisselend bij verschillende hervormde kerken in Ede gehouden. Deze grote rommelmarkten waren een enorm succes, maar ook enorm veel werk. Daardoor ontstond het idee voor een ruimte voor permanente opslag en verkoop.”

In 1993 betrekt de Winkel van Sinkel het eerste pand aan de Veenderweg 26A. In de jaren daarna zit de winkel ook nog in een pand aan de Bettekamp en later aan de Telefoonweg. “Allemaal panden die we goedkoop konden huren.” Tegenwoordig zit de Winkel van Sinkel al sinds 2009 aan de Veenderweg 118A. Henk is vanaf 1980 betrokken bij de Winkel van Sinkel. “Sinds vijf jaar ben ik secretaris van het bestuur van de Stichting vrienden van de hervormde gemeente Ede. Ik verzorg de communicatie, zoals de nieuwsbrief en het maken van affiches. Daarnaast draai ik gewoon mee in de winkel.”

Geen stress

“Ik ben zeker niet de enige die hier werk verzet, we hebben zo’n 90 tot 100 vrijwilligers die allemaal meehelpen. Mensen die de vrachtwagen rijden om spullen op te halen en te brengen, mensen die bij het innameloket of de kassa staan. Verkopers voor in de winkel, schoonmakers. Op maandagmiddag zijn we hier vaak met 30 man aan de gang. Alles inrichten, stofzuigen, kasten in elkaar zetten, noem maar op.”

“Het is voor mij niet alleen vrijwilligerswerk, maar ook een sociaal gebeuren. Ik ben alleenstaand en er helpen hier meer alleenstaanden mee. We werken hard, maar het is ook heel gezellig. Door het jaar heen hebben we veel leuke momenten, zoals kerst, sinterklaas, een fietstocht met barbecue en uit eten. We hebben hier geen stress, wat we vandaag niet kunnen doen, doen we morgen. Er is geen chef die controleert of alles wel gedaan is vandaag.”

Ontruimingen

De Winkel van Sinkel draait behalve op de grote groep vrijwilligers, vooral op alle spullen die Edenaren bij de winkel brengen. Dat gaat niet altijd via de officiële weg. Henk: “Er worden hier regelmatig spullen voor de deur gedumpt. Zoals meubels of zakken met kleding. Dat kan goed bedoeld zijn, maar als alles nat regent moeten wij de spullen alsnog weggooien. Onze stortkosten zijn ongeveer duizend euro per maand. Dat komt bijvoorbeeld door niet-werkende wasmachines en andere spullen die eigenlijk kapot of te beschadigd zijn. Veel mooie spullen krijgen we binnen via ontruimingen die we doen. We ruimen dan het huis van een overleden persoon leeg, dat is heel veel werk. Soms moeten we daarvoor een vergoeding vragen omdat de hoeveelheid werk niet opweegt tegen de vermoedelijke verkoopopbrengst van de spullen. We zijn met zes of zeven personen vaak een dag bezig. Het is wel heel gezellig om te doen en het levert meestal mooie, goedwerkende apparaten op.”

Oude meester

“Recent kwam iemand 25 dozen met Donald Ducks brengen, die had hij decennialang gespaard. Zulk soort dingen zetten we soms wel eens op Marktplaats omdat het daar meer oplevert. Anderzijds moeten mensen hier in de winkel nog wel pareltjes kunnen vinden, dus het meeste gaat gewoon de winkel in. Met schilderijen vinden we het soms wel spannend, stel je voor dat het een oude meester is en wij die hier voor een appel en een ei verkopen. Als we denken dat het echt een bijzonder schilderij is, laten we er een kenner naar kijken. Maar er is nog nooit een meesterwerk gevonden. Bij ontruimingen vinden we wel eens iets speciaals, zoals een hele lelijke lamp. We vonden hem allemaal niet mooi, maar hij bleek veel geld waard te zijn. Iemand kocht hem de volgende dag voor 150 euro. Er zijn handelaren die elke week meerdere keren komen en er altijd bij openingstijd al zijn. Het kan best zijn dat zij soms bijzondere aankopen doen zonder dat wij de echte waarde weten, maar daar liggen we niet wakker van.”

Antenne

Niet alles wat gebracht wordt gaat zomaar de winkel in. “Boeddhabeeldjes verkopen we bijvoorbeeld niet en bepaalde literatuur zetten we ook niet in de winkel. We hebben er een antenne voor, het moet wel fatsoen hebben en passen bij onze uitgangspunten. Ook testen we alle apparatuur voor het de winkel in gaat, van wasmachine tot koffiezetapparaat en strijkijzer. Zelf koop ik ook regelmatig iets bij de Winkel van Sinkel, een heggenschaar bijvoorbeeld of een kattenbak voor mijn dochter. Als vrijwilligers krijgen we korting, maar we betalen wel voor wat we meenemen.”

Er gaan geruchten dat bij de Winkel van Sinkel alles te vinden is. Mis je een bepaald onderdeel van iets, dan is er bij de Winkel van Sinkel nog wel een laatje waar je het in kan liggen. “Alles wat uit een huis komt hebben we hier.” Henk staat even op om een la met hang-en-sluitwerk van oude kasten te halen. “Als je iets zoekt, kun je er altijd naar vragen, grote kans dat het hier ergens ligt. Het vinden, dat is het probleem”, zegt hij lachend.

Toekomst

Het overgrote deel van de opbrengst van de Winkel van Sinkel gaat nog steeds naar het onderhoud van de hervormde kerken in Ede. “We vonden het niet fijn dat het geld altijd alleen voor onze eigen kerken bestemd was, dus is in 1993 besloten dat 20% naar een buitenlands hulpproject gaat. Dat is tot op de dag van vandaag zo, elk jaar is het een ander project”, vertelt Henk.

De toekomst van de Winkel van Sinkel ziet Henk positief in. “We hebben tot nu toe genoeg vrijwilligers en er komen steeds weer mensen bij. De leeftijd van de vrijwilligers ligt wel hoog, veel zijn boven de 70 en één iemand is zelfs 92. Hierdoor heb je wel veel te maken met ziekte en ook overlijden. Soms maken we ons wel zorgen, de beschikbaarheid van vrijwilligers bepaalt het voortbestaan van de winkel, maar tot nu toe hebben we altijd genoeg mensen om twee dagen per week open te zijn. Het liefst zouden we meerdere dagen per week geopend zijn, maar dat is door gebrek aan voldoende vrijwilligers niet mogelijk.”

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Paul van modelspoorvereniging Promospoor: ‘Ik rijd bijna nooit met de treinen, bouwen vind ik veel leuker’”

Paul van modelspoorvereniging Promospoor: ‘Ik rijd bijna nooit met de treinen, bouwen vind ik veel leuker’

Ga naar “Jannie is wijkagent in Ede: ‘Elke werkdag is anders’”

Jannie is wijkagent in Ede: ‘Elke werkdag is anders’

Ga naar “Molenaar Aalf: ‘Ik ben altijd bezig met wat de wind gaat doen, ook als ik niet op de molen ben’”

Molenaar Aalf: ‘Ik ben altijd bezig met wat de wind gaat doen, ook als ik niet op de molen ben’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120”

Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “GOLDEN SEAFOOD Gerookte Noorse zalm van € 5,99 voor € 5,49”

GOLDEN SEAFOOD Gerookte Noorse zalm van € 5,99 voor € 5,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,58 voor € 5,79”

Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,58 voor € 5,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Teamleider locatie de Pleinen”

Teamleider locatie de Pleinen

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Fulltime/Parttime
De Klinkenberg
Ga naar “Medewerker Technische Dienst”

Medewerker Technische Dienst

 • ROVC Technische Opleidingen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Crediteuren Specialist”

Crediteuren Specialist

 • Bidfood
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
nationale archeologiedagen edenationale archeologiedagen ede
Ga naar “Dag van de Bouw”

Dag van de Bouw

 • 17 juni 2023
dag van de bouwdag van de bouw
Ga naar “Skate4Daagse”

Skate4Daagse

 • Van 12 jun t/m 16 jun
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023