Helmi Hillebrand neemt Edenaren mee op kunstexcursie naar Brugge of Münster

Door Hanneke van Olst 4 december 2018

Dolenthousiast is ze, als ze praat over kunstexcursies. Helmi Hillebrand (57) organiseert vanuit Cultura bijzondere excursies vol kunst en cultuur naar onder andere Münster, Brugge of Heerenveen; speciaal voor Edenaren die wel houden van een portie kunst en cultuur. 

Twee weken geleden was de eerste reis, naar Münster. Met een bus vol enthousiastelingen ging Helmi op pad en dat was hartstikke leuk, zegt ze. “De meerwaarde van zo’n reis is dat ik meega als kunsthistorisch reisleider. Ik stel het programma op, geef in de bus al een intro over wat we gaan zien en verzorg een hand-out voor iedereen.”

Meerwaarde

Die hand-out wordt helemaal op maat gemaakt, net als de lezingen die Helmi al vaker geeft in Cultura. Ze houdt rekening met de Edese cultuur. “Als een schilderij bijvoorbeeld een Bijbels thema heeft, zoek ik de achtergrond ervan uit.” Net dat beetje meerwaarde, de kennis van een echte kunsthistoricus, maken de reizen veel interessanter dan een ‘los’ museumbezoek.

Die meerwaarde werpt z’n vruchten af. “De deelnemers waren tevreden, ze vonden het boeiend. Reden om door te gaan op de ingeslagen weg dus.” Halverwege januari, op zaterdag 19 januari 2019, staat de tweede excursie op het programma. “Dan gaan we naar Schloss Anholt en ’s middags naar Schloss Moyland; twee kastelen in Duitsland met een prachtige kunstcollectie. Moyland heeft kunst van Joseph Beuys. Hij maakte onconventionele kunst, bijvoorbeeld een performance met een dode haas op z’n arm, waar hij vervolgens een heel betoog tegen houdt. Dat intrigeert me; hij bedacht iets nieuws: performance kunst.”

Helmi Hillebrand
Foto: indebuurt Ede

Kunstgeschiedenis

“Die combinatie van kunst en architectuur vind ik spannend”, gaat Helmi verder. “Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd. Daar ben ik pas mee begonnen toen ik veertig was. Ik wist niet wat ik wilde doen en ging altijd al graag naar musea. Iemand zei eens: is kunstgeschiedenis niet wat voor jou? Maar ik dacht dat dat voornamelijk maar over schilderkunst ging. Na een bezoekje aan een open hoorcollege heb ik me ingeschreven als contractant en later als student.”

Tijd van mijn leven

“Ik had de tijd van mijn leven als student, zat helemaal op mijn plek. Het was aanpoten, want ik volgde twee vakken tegelijkertijd, maar werd uitgedaagd. Als ‘oudere jongere’ was ik enorm gemotiveerd. Dit was wat ik wilde doen!” Helmi volgt de specialisatie Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg en haalt daarna haar lesbevoegdheid. “Mijn hart ligt bij kennisoverdracht. Dus na mijn opleiding ben ik lezingen gaan geven, onder andere in Cultura en in het Rosa Spier Huis. Daar wonen oudere kunstenaars en wetenschappers en er wordt veel aan kunst en cultuur gedaan.”

Reuring

“Verder ben ik docent CKV, zit ik in commissie Erfgoed en Ruimte van de gemeente Culemborg, ben ik gastvrouw bij Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam, geef ik workshops en rondleidingen in het Marechausseemuseum in Buren en organiseer ik dus de excursies met Cultura. Het is mooi dat ik de excursies inhoudelijk vorm kan geven, met bestemmingen naar bijzondere musea met topcollecties, van kunst uit de klassieke oudheid tot hedendaagse kunst. Ik hou van reuring, gas op de plank en uitdaging.”

Italië

Waar wil Helmi in de toekomst nog naartoe met de excursies? “Je kunt beter vragen, waar wil ik niet naartoe?”, lacht ze. “Het lijkt me een uitdaging om langere excursies te organiseren, van een paar dagen. Naar bijvoorbeeld Italië met haar prachtige Renaissancekunst. Maar ik vind het nu ook al erg leuk om de reizen te organiseren, zelf dingen te bedenken en creatief bezig te zijn. Ga voor avontuur en blijf een leven lang leren, dat is mijn motto.”

Lees ook:

Floor van der Werf

Superstoer! De 16-jarige Edese Floor heeft de National Geographic Junior fotowedstrijd gewonnen

Dat is nog eens kicken. De 16-jarige Edese Floor van der Werf won zondag de eerste prijs van de Nati...
Ed van Seters

Ed van Seters: ‘Ik ben een ‘breedteman’, vind van alles leuk’

De Airborne luchtlandingen, het Platform Militaire Historie Ede, kerkbesturen, schoolbesturen, sport...

adv.