Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gratis in Ede: Toke en Linde beheren de Facebookgroep met ruim tienduizend leden

Door Hanneke van Olst 4 juli 2020

Hoe is het om een Facebookgroep met meer dan tienduizend leden te beheren? Wij spraken Toke Klinge (45) en Linde Sas (34) van Facebookgroep Gratis in Ede. Hier geven Edenaren spullen weg die een tweede leven verdienen.

De groep is niet opgericht door Linde en Toke, maar had eerder andere beheerders. Linde: “Ik werd zo’n twee jaar geleden benaderd door een bekende die beheerder was”, vertelt ze. Omdat alle advertenties eerst goedgekeurd moeten worden, werd het snel erg druk. Linde plaatste een oproepje voor extra hulp en daar reageerde Toke op, nu ongeveer een jaar geleden. Grappig detail: dit interview is de eerste keer dat ze elkaar in het echt ontmoeten.

Advertenties goedkeuren

In sommige groepen hoeven advertenties niet eerst goedgekeurd te worden door beheerders, maar dat willen Toke, Linde en de meeste deelnemers van de groep niet. Linde: “Daar heb ik ooit een poll over geplaatst. Daar kwam uit dat mensen liever hebben dat het wat langer duurt voor een advertentie is goedgekeurd dan dat er allemaal troep op de pagina staat. Dat is juist de kracht van deze pagina, dat hij niet dichtslibt met troep.”

Zo’n duizend advertenties worden maandelijks door de twee goedgekeurd. En ongeveer vijftien procent wordt afgekeurd. Dat kost ze zo’n kwartier per dag, schat Linde in. “Het zijn vaak losse minuutjes. Als je staat te wachten tot het water kookt, of op de wc zit.” Beide dames doen dit naast hun baan van vier dagen in de week. Linde is facilitair coördinator en Toke HR-adviseur. “Er stromen de hele dag meldingen binnen op onze telefoon. We hebben wel onze pop-up meldingen uitstaan”, lacht Toke.

Nare opmerkingen

Soms komen er klachten binnen, dan gaat er wat meer tijd inzitten. “Wij hebben de regel dat iemand die iets weggeeft zelf mag kiezen aan wie hij of zij het geeft. Dat hoeft niet per se de eerste te zijn die reageert, want dat vinden we niet eerlijk”, legt Linde uit. “Niet iedereen heeft de hele dag tijd om te checken wat op de groep geplaatst wordt.”

“Het komt voor dat mensen het daar niet mee eens zijn. Ongeveer eens per maand hebben we zo’n geval. Mensen gaan soms schelden en nare opmerkingen naar aanbieders sturen en wij worden daar soms over geïnformeerd. Dan verwijderen we diegene uit de groep.” Dat zijn de minder leuke kanten van de groep. Linde: “En graaiers die op alles reageren.” Toke voegt toe: “Ik vind het ook niet leuk als mensen mooie dingen nemen en dan doorverkopen. Dat mensen iets schenken is juist het mooie.”

Delen

Omdat in de groep alleen gratis dingen weggegeven mogen worden, worden biedingen ook verwijderd. “Als jij vijf euro biedt op iets passeer je alle anderen die ook op de advertentie reageerden zonder te betalen”, legt Toke uit. “Ik vind het juist mooi dat we delen in deze groep.”

“Verdachte advertenties worden door leden gerapporteerd, dan krijgen wij ook een melding. Denk aan phising en dieren die gratis weggegeven worden.” Dieren weggeven mag overigens gewoon, maar soms zijn leden bang dat bijvoorbeeld jonge konijnen opgehaald worden om aan slangen te voeren. Toke: “Ik leg vaak aan de weggever uit dat hij er iets meer tekst en uitleg bij moet geven dan alleen ‘gratis: konijn’ zodat mensen daarop voorbereid zijn.”

Coronatijd

Soms moeten er ook moeilijkere knopen doorgehakt worden. Zoals: wat te doen met de groep als er een virus zoals corona uitbreekt? Linde: “We hebben de groep dichtgegooid. Dat deden andere groepen ook.” Toke voegt toe: “Voor mij gaf het wel een dubbel gevoel. Ik vind het ook eigen verantwoordelijkheid van mensen. Anderzijds moeten we het goede voorbeeld geven.” Uiteindelijk is de groep snel weer open gegaan.

Tweede leven voor spullen

“Wat ik het mooiste vind aan beheerder zijn is dat ik bijdraag aan een tweede leven voor spullen. Dat is een idealistisch doel.” Linde voegt toe: “En dat je actiever bent in je eigen omgeving. Ik ben van oorsprong geen Edenaar.”

Beide dames vinden het fijn om iemand blij te maken met iets. “Voor de raarste dingen is wel iemand te vinden. Andersom is het fijn om zo makkelijk van je spullen af te komen. Je hoeft een oude bank niet eerst op een kar te slepen en naar de milieustraat te brengen.”

Droogmolen van de groep

Als je als beheerder elke advertentie leest, is het dan niet heel moeilijk om de verleiding te weerstaan zelf op veel spullen te reageren? Toke: “We doen het gepast. Ik heb mijn huis pas opgeruimd, dus probeer niet zoveel spullen in huis te halen. Maar de droogmolen in mijn tuin komt van de groep, net als de lamp in de woonkamer en een decoratieve boom. Dat ik leuke advertenties als eerste zie, zie ik als het voordeel van het beheerdersschap. Maar we houden ons in, het is natuurlijk vooral voor anderen.”

Linde wil voorlopig nog wel beheerder blijven. “Ik vind het leuk om te doen en fijn om het samen met Toke te doen. We hebben dezelfde visie en kunnen goed overleggen.” Toke twijfelt. “Door de groep zit ik nog meer dan normaal op mijn telefoon. Dat vind ik wel een nadeel, het leidt af.”

adv.