Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elma van Melk & Puur: ‘Je scoort met alles, als je het maar met liefde doet’

Aangeboden door Melk & Puur 13 februari 2020

Elma de Jong – Helsloot (59) komt van oorsprong uit Westervoort. Haar liefde voor chocolade bracht haar naar Ede. In maart is Elma een jaar eigenaresse van chocolaterie Melk & Puur. We spraken haar over de hoogte-en dieptepunten van het afgelopen jaar.

Elma is opgeleid tot banketbakker. Ze heeft vroeger in verschillende bakkerijen gewerkt; van Doesburg tot Arnhem. Omdat manlief broodbakker was, en ’s nachts werkte, ging Elma iets anders doen. “Voor het gezin zorgen werd een lastige opgave met de werktijden van onze banen, dus ik ging bij een klantenservice werken,” vertelt ze.

Het kaarsje opgebrand

Het werk op de klantenservice hield Elma lang vol maar het was ook erg stressvol in de harde, commerciële wereld. Vier jaar geleden belandde ze in een burn-out. Daarover vertelt ze: Als je burned out bent moet je terug naar je roots. Ik moest de dingen oppakken die mij rust geven. Vaak zijn dit de dingen waar je gelukkig van wordt. Voor mij was dit bakken of met chocolade bezig zijn. Wat ik nu doe, zie ik dan ook niet als werk, het voelt als een hobby. “

Van zittend naar staand

Het was wel even schakelen; van de hele dag zitten achter je bureau naar een volledige dag in je eigen winkel staan. Zo vertelt Elma: “In een winkel sta je letterlijk in the picture. Dit menselijke contact is iets wat mij erg gelukkig maakt. Naar mensen luisteren en even een praatje met ze maken. Ik probeer hun verhalen ook altijd te onthouden en daar de eerstvolgende keer, wanneer ze terugkeren in mijn winkel, weer op in te haken. Er zijn zélfs klanten die bloemen meebrengen of met leesboeken aan komen zetten. Geen dag hetzelfde, het is erg afwisselend. Dat is te danken aan de mensen die in mijn winkeltje komen.”

Elma is gek op Ede. Ze vindt het centrum het leukst: “Ik weet dat de mensen uit Ede hier anders over denken, vanwege alle leegstand,” zegt Elma. “Toch vind ik het winkelgebied in Ede erg fijn. Het Paard van Troje is er helaas niet meer, maar daar kwam ik graag! En er zitten heerlijke eettentjes in Ede.”

Roze hartjes voor Valentijn
Roze hartjes voor Valentijnsdag. Foto: Melk & Puur

Snoepgoed of knutselbouwstof?

Chocolade is volgens Elma niet alleen lekker, het is ook een product waar je werkelijk alles mee kan maken! “Het is een soort knutselbouwstof, en nog lekker ook! Wat wil je nog meer? Ik heb bijvoorbeeld dames- en herenschoenen van chocolade en vroeger, tijdens mijn opleiding heb ik ooit de Domtoren gemaakt van chocola. Ook een feit; iedereen wordt vrolijk van chocola, mensen komen hier om zichzelf of iemand anders te verwennen, fijn om daaraan bij te dragen. Daar word ik zelf ook vrolijk van. Klanten zeggen ook altijd dat het heerlijk ruikt in mijn winkel. Jammer dat ik dit zelf niet meer ruik.”

Lekkers uit Amsterdam

De eerste keer dat Elma chocolade at is lang geleden, toch kan ze het zich nog goed herinneren. “Dat was in Amsterdam bij mijn opa, hij woonde in Amsterdam Oost. Ik gok dat ik een jaar of zeven was. Ik kreeg een groot paasei van chocola en daar zat een chocolade kuikentje in, heerlijk! Mijn oma had ook altijd van die gekonfijte sinaasappeltjes met chocola op tafel staan. Daar was ik ook gek op.”

Hoge standaarden

Elma is trots op haar zaak, sinds kort heeft ze ook suikervrije chocolade: “Wekelijks vroegen mensen ernaar, en nu heb ik het. Niet van de groothandel maar vers uit de chocolaterie, dat was een vereiste voor Elma, want haar kwaliteit ligt hoog. “Deze chocolade komt bij Callebaut vandaan. Dat is een organisatie die op eerlijke chocolade toe ziet.” Je kunt ook nog steeds genieten van haar eigen baksels. Zo heeft Elma een witte cheesecake met gezouten karamel van witte chocolade. Voor de liefhebbers van donkere chocolade heeft ze een brownie van ganache in haar winkel. Beide op eigen recepten van vroeger. “Het moet gewoon goed zijn. Ik ga liever voor een klein stukje van kwaliteit dan een groot stuk van mindere kwaliteit,” zegt Elma met een tevreden knik.

Omdat je zo aardig bent

Het hoogtepunt van afgelopen jaar is het eerste bloemetje. “Ik was met stomheid geslagen.” Deze klant, een vrouw van 81, komt inmiddels bijna wekelijks langs. “Toen was ze een paar keer geweest, had een kopje koffie bij mij gedronken en een praatje gemaakt. Ze liep weg uit mijn winkel, kwam even later terug met een bosje bloemen en zei: ‘hier voor jou, omdat je zo aardig bent.’ Ik was met stomheid geslagen!”

Als afsluiter vroegen we Elma nog naar een tip voor Valentijnsdag, waarop ze antwoordde: “Je scoort met alles, als je het maar met liefde doet!”

Zoek je iets van chocolade voor je Valentijn? Ga dan even bij Melk & Puur langs, hieronder een glimp van de Valentijnscollectie.

Om op te (vr)eten! Foto: Melk & Puur
Roze hartjes voor Valentijnsdag. Foto: Melk & Puur
Voor je liefde, van Melk & Puur. Foto: Melk & Puur
Een damesschoen van chocolade. Foto: Melk & Puur
Liefde gaat door de mond Foto: Melk & Puur
Voor een Valentijnscadeau moet je bij Melk & Puur zijn. Foto: Melk & Puur

Meer over Melk & Puur ontdekken?

Melk & Puur

Gesloten10:00 - 17:00

Grotestraat 103, Ede

adv.