Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edenaren in het buitenland: Monique begeleidt mindfulnessreizen in Sardinië

Door Hanneke van Olst 10 september 2019

Hoewel Ede de gelukkigste gemeente van Nederland is, zijn er toch mensen die hun koffers pakken en 0318 verlaten voor een ver land. Zo ook Monique van Proosdij (46), die haar moeder en oma achterna ging naar Sardinië. 

Waarom verhuisde je naar Sardinië?

“Mijn moeder was al in 2001 geëmigreerd naar Sardinië, samen met mijn oma. Ik was er in 1991 een keer geweest omdat een vriendin van mij daar vandaan kwam. Toen mijn moeder op zoek ging naar een rustige, mooie plek aan zee om van haar pensioen te gaan genieten, heb ik haar geadviseerd om naar Sardinië te gaan. Ze vond het ook meteen een heerlijke plek en heeft een huis gevonden met prachtig uitzicht op zee en is daar gaan wonen.”

“Nadat mijn oma overleden was, leerde ik mijn man kennen die uit Sant Antioco (schiereiland ten zuidwesten van Sardinië) kwam maar in Duitsland woonde en werkte. Hij is na een paar maanden bij mij komen wonen in Nederland. Na twee jaar hebben we besloten om ook naar Sant Antioco te gaan. Hij wilde ook graag weer bij zijn familie in de buurt zijn en ik zocht al jaren naar een reden om hier te gaan wonen. We wonen hier samen met mijn zoon van 18 en dochter van 12.”

Een (oude) foto van het gezin. Foto: Monique van Proosdij

Vond je het emigreren moeilijk?

“Nee, ik ben vrij impulsief en neem snel een stap om er vervolgens pas daarna over na te denken. Nadat ik net bevallen was van mijn dochter, geen werk had, mijn man steeds de hele week weg was voor werk en vrij weinig verdiende, vond ik het wel moeilijk. Gelukkig heb ik iets op kunnen zetten, begint dit nu aardig te lopen en kunnen we hier nu van leven.”

En dat is?

“Tien jaar geleden begonnen we met een toeristisch bemiddelingsbureau. We verhuurden vakantiehuizen, organiseerden rondreizen, groepsreizen, excursies en dergelijke. Dat doen we nu niet meer. Inmiddels hebben we zelf twee lodges op ons terrein, die we verhuren, en ik begeleid mindfulness & yoga reizen. Ook kun je bij mij een individuele coachingreis boeken. Ik heb echt het gevoel dat ik eindelijk kan doen wat mijn hart al jaren zocht. Het is alsof alle puzzelstukjes van mijn leven nu eindelijk op de juiste plek beginnen te vallen.”

“Mijn methode Sunny mind up heb ik speciaal hiervoor ontwikkeld en inmiddels heb ik een hele tas aan mogelijkheden zoals yoga, mindfulness, chi gong, ademhalingsoefeningen, ontspanning, meditatie maar ook dans. Die kan ik allemaal inzetten op de meest geschikte manier en zo werk ik altijd op maat. Mijn ervaring die ik in Ede tijdens het werken in diverse cafés heb opgedaan, komt mij hierbij ook zeer goed van pas. Ede is zeker een belangrijk puzzelstukje, wat ik nu kan inzetten.”

Foto: Monique van Proosdij

Had je meteen het idee dat je nooit meer terug zou komen?

“Ik zeg nooit nooit, maar zoals ik het nu zie, denk ik niet dat ik weer terug zou gaan naar Nederland. Inmiddels ben ik ook teveel gewend aan het leven hier. Mijn man mist het meer dan ik uiteindelijk. Over vijf jaar zijn we, denk ik, nog hier en hopelijk met veel lieve gasten die ons jaarlijks komen bezoeken. Op dit moment voel ik me gelukkig hier en hoop ik hier nog lang te mogen blijven.”

“Ik denk niet dat ik definitief terug kom, tenzij het niet anders kan in verband met gezondheid of financieel. Momenteel leef ik hier heel fijn en het klimaat is zo fijn. Een lange warme zomer en de herfst/winter begint hier pas rond de kerst. Toch een seizoensgevoel, maar wel genieten van een lange zomer.”

Wat mis je aan Nederland en Ede?

“Wat ik vooral mis, is de optimistische levensinstelling van de meeste Nederlanders. Hier zijn de mensen wat negatiever ingesteld en zien ze al snel beren op de weg. Dat vind ik soms wel lastig, ik ben zelf ook vrij optimistisch. Elk jaar kom ik een week naar Nederland en dan bezoek ik altijd ook even Ede. Het is zo grappig om dan daar weer even rond te lopen, waar ik het eerste gedeelte van mijn leven heb geleefd. In Nederland geef ik workshops waarbij ik mensen kennis laat maken met mijn manier van trainen. Komend jaar in januari organiseer ik zelfs een mini-retreat in Ede, in hotel De Bosrand.”

Monique en man Toni. Foto Foto: Monique van Proosdij

“Ik ben in Arnhem geboren maar na een jaar verhuisde ik naar Ede. We hebben net buiten Ede gewoond, op de Wekeromseweg en ik was 18 jaar toen ik wegging om te studeren maar kwam altijd af en aan weer even terug. Ook heb ik best een tijd in Ede gewerkt op het Museumplein.”

Tegen welke moeilijkheden liep je aan?

“Wat vooral spannend was, en soms nog is, is of we rond kunnen komen en dus hier kunnen blijven wonen. Hier is verder geen werk dus we moeten het allemaal verdienen met ons eigen bedrijf. Mijn man werkt niet meer ergens anders en we doen alles nu samen. Dat is overwegend heel leuk maar soms ook lastig. De financiële onzekerheid is vaak het moeilijkst. Wel moet ik zeggen dat ik ook heb geleerd dat het altijd goed komt. Op een of andere manier komt datgene wat je echt nodig hebt altijd naar je toe. Gelukkig leven we vrij sober en hebben we niet veel nodig.”

En wat viel mee?

“Het meeste viel mee, denk ik. Zoals ik al zei ben ik vrij impulsief en ga eerst doen en dan misschien nadenken. Veel dingen doe ik gewoon en dat kan hier nog heel goed. Je hoeft niet eerst maandenlang op kantoren rond te hangen, te wachten en te praten over of iets kan en dan een plan indienen enzovoorts.”

“Eerst dacht ik ook dat de winters wel eenzaam zouden zijn, maar nu vinden we die juist heerlijk. Even weer ons terrein voor onszelf, geen verhuur en dan echt genieten van de prachtige natuur hier. Veel mensen valt het tegen dat het leven hier toch heel anders is. Wij hebben hier bijvoorbeeld geen riolering en moeten altijd zuinig zijn met water. Ook gaan we zuinig met andere energie om. Maar het maakt ons ook bewust. Is het echt nodig om al die lampen aan te doen of in de zomer een boiler aan te hebben als het water al warm van de zon is? In deze tijd waar we echt anders moeten gaan denken om onze natuur te redden, vind ik dit juist een hele mooie en fijne manier om te leven. We staan dichter bij de natuur.”

Meer Edenaren in het buitenland:

Edenaren in het buitenland: Rick woont in een wolkenkrabber-complex ‘met de populatie van Bennekom’

Rick (43) en Wing Che Wong Smits (36) wonen in Hong Kong. Hoewel ze beiden zijn opgegroeid in Ede en...

Edenaren in het buitenland: verkeersvlieger Manon mist drop, mayonaise en satésaus

Edenaren in het buitenland: Dan werkt in de luchtvaart in Florida

Edenaren in het buitenland: Ilse loopt acht maanden per jaar in een zomerjurkje in Australië

Edenaren in het buitenland: Carola verhuisde voor de liefde naar New York

adv.