Edenaren in het buitenland: Ilse loopt acht maanden per jaar in een zomerjurkje in Australië

Door Hanneke van Olst 14 mei 2019

Hoewel Ede natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan 0318. En dus pakken sommige Edenaren hun koffers en vertrekken naar een exotisch oord of het Wilde Westen. Ilse van de Meent verruilde Ede voor Spanje en verhuisde een jaar later naar Australië. Daar woont ze al 14 jaar. 

Ilse ging na het Marnix College in Ede naar Spanje om Spaans te leren. Ze was toen achttien jaar oud. “Ik heb in Salamanca, Granada en Sevilla gewoond en echt een onvergetelijk ‘gap year’ gehad.” Na dat jaar was ze er nog niet echt aan toe om terug te gaan naar Nederland dus ze dacht: waarom niet reizen en studeren tegelijk? Zo gezegd, zo gedaan en dus ging Ilse naar Sydney om journalistiek te studeren.

Van Spanje naar Sydney

“Na een fantastisch jaar in Spanje met veel cultuur en kleine gezellige stadjes verhuisde ik naar het hele grote Sydney – het was zeker in het begin erg wennen en ik dacht: misschien is dit toch niet echt iets voor mij. Maar uiteindelijk ben ik toch gebleven en toen ik mijn Australische vriend Sam ontmoette, zei mijn moeder ‘oh nee nu komt ze nooit meer terug’. Haha mijn arme mams!”

“Het was eigenlijk geen bewuste keuze om te emigreren, op mijn achttiende had ik zeker niet gedacht dat ik bijna vijftien jaar later nog in het buitenland zou wonen”, legt Ilse uit. “De reislust heb ik vooral aan m’n ouders te danken, die mij en m’n zus Manon (die nu in Engeland woont) het reizen met de paplepel hebben ingegoten.” Het proces van emigreren was voor Ilse niet zo lastig. “Ik kan me wel voorstellen dat een bewuste emigratie moeilijk is, maar ik legde nooit enige druk op mezelf – als het niets zou worden, kon ik ook zo weer terug naar Nederland en was ik een ervaring rijker. ”

Loopafstand van het strand

Ilse woont met haar Australiër en drie zoontjes (Zac van 6 jaar, Josh van 4 jaar en Noah van 2 jaar) op loopafstand van het strand. “Acht maanden per jaar loop je eigenlijk in een korte broek of zomerjurkje. Een heerlijke plek dus voor de jongens om op te groeien!” Ilse groeide op in Ede. “Ik ben geboren en getogen in Ede. Eerst heb ik gewoond aan het bos en daarna ben ik verhuisd naar vlakbij het Beatrixpark, waar mijn ouders nog steeds wonen.”

Foto: Ilse van de Meent

Kerst in de hitte

“Kerst vieren we in de hitte en ondanks al die jaren weg uit Nederland blijft het toch wel een beetje vreemd om naar het strand te gaan op Eerste Kerstdag. Een koude witte kerst, een stevige wandeling door het bos in Ede en een wijntje bij de open haard mis ik zeker. Naast mijn familie, vrienden en Nederlands eten (stamppot, bitterballen, haring en filet americain om maar een paar Dutch treats te noemen) mis ik voornamelijk het bos en de mooie Edese heide – waar we zoveel tijd hebben doorgebracht. Fietsend overal naartoe is echt heerlijke vrijheid die we nog niet echt helemaal in Sydney hebben.”

Ilse: “Het is zeker lastig dat je niet ‘zomaar’ even op het vliegtuig kan stappen, er zijn bijzondere en mooie momenten geweest, en ook hele droevige, waar ik helaas niet altijd bij kon zijn. En dat geldt andersom ook natuurlijk. Onze zoontjes even bij opa en oma afzetten voor het weekend zit er ook niet echt in, helaas.”

FaceTime en Whatsapp

Gelukkig maken FaceTime en Whatsapp leven in het buitenland een stuk makkelijker. Je kunt makkelijk even het thuisfront bellen. “Onze kinderen kunnen gerust een uur met hun tante of oma kletsen en spelen met de video aan. En dat merk je meteen. Als ze elkaar in real life zien dan is het meteen vertrouwd en knuffels voor iedereen. Mijn moeder komt eigenlijk twee keer per jaar naar ons voor een langere tijd dus dat is gezellig en een grote hulp.”

Werk

Nadat Ilse haar studie had afgerond, kreeg ze ook meteen een baan in de politiek in Australië. Daar heeft ze jaren gewerkt in verschillende functies voor het schaduwkabinet. “Ik heb aan een grote verkiezingscampagne meegewerkt en daarna werkte ik als adviseur voor de Minister van Landbouw en Midden- en Kleinbedrijf. Een ontzettend mooie baan, maar 24/7! Toen wij eenmaal ons eerste zoontje kregen, was een baan in de politiek met een jong gezinnetje niet de meest family-friendly job.”

Sinds vorig jaar werkt Ilse voor Achmea in Australië. Best grappig, want Achmea is een tweehonderd jaar oud Nederlands bedrijf dat sinds 2013 druk aan het uitbreiden is in Australië, in associatie met Rabobank. Heel leuk om aan daar deel van te zijn, vindt Ilse.

Foto: Ilse van de Meent

“Als ik niet aan het werk ben, zijn we eigenlijk altijd wel aan het strand of in een van de grote parken te vinden. Het buitenleven begint hier al vroeg, het is niet ongebruikelijk om voor half 8 ’s ochtends al te hebben gezwommen in de zee en een kopje koffie in een cafeetje te hebben gedronken.”

Teruggaan?

Of Ilse ooit teruggaat naar Nederland? “Ondanks dat verhuizen naar Nederland niet op de planning staat, heb ik nooit het idee gehad van ‘ik kom nooit meer terug’. Onze zoontjes hebben twee paspoorten dus we laten het een beetje open, je weet nooit wat voor kans er komt. Een lange reis door Europa over een aantal jaar staat zeker hoog op ons lijstje. Het is een voorrecht om in Sydney te wonen en altijd de optie open te houden om naar Nederland/Europa terug te keren.”

Gelukkig komt ze in juni met haar twee oudste zoontjes een maand naar Nederland. “Dan verblijven we voornamelijk in Ede. Dat is al een aantal jaar geleden dus daar hebben we heel veel zin in. Gelukkig komen mijn zus en ouders ook heel regelmatig naar Australië. Dat is toch net iets makkelijker dan zo’n lange vliegreis met drie kids.”

Foto: Ilse van de Meent

Lees ook:

Carola Martinez-van Bokkem

Edenaren in het buitenland: Carola verhuisde voor de liefde naar New York

Hoewel Ede natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan 0318. ...

adv.