Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edenaren in het buitenland: Carola verhuisde voor de liefde naar New York

Door Hanneke van Olst 7 mei 2019

Hoewel Ede natuurlijk bovenaan de lijst staat, moeten we toegeven dat de wereld groter is dan 0318. En dus pakken sommige Edenaren hun koffers en vertrekken naar een exotisch oord of het Wilde Westen. Carola Martinez-van Bokkem (34) verruilde Ede voor New York en woont nu al 7 jaar in the Big Apple. 

Carola vloog in 2009 naar New York voor een stage. Daar liep ze haar huidige man tegen het lijf. Ze leerde hem kennen via een gezamenlijke vriendin. “We kregen destijds verkering en hebben drie jaar lang een relatie op afstand gehad. Elke drie maanden vlogen we naar elkaar toe”, vertelt ze. “In 2011 ronde ik mijn studie af en in 2012 ben ik verhuisd naar New York om daar te trouwen en samen een toekomst op te bouwen.”

New York

De keuze voor New York was niet zo moeilijk. “De keuze was snel gemaakt dat ik naar New York zou gaan, omdat ik op zoek wilde naar een baan en of dat nou in Nederland was of in Amerika, dat maakte mij niet zoveel uit.”

Het emigreren zelf was echter niet zo makkelijk. “Het achterlaten van vrienden en familie was zeker lastig. Ook verhuisde ik van het huis van mijn ouders naar een nieuw huis met mijn man; dus het was echt het opbouwen van een nieuw leven.” Het idee dat ze altijd weg zou blijven, zat er ook niet meteen in. “We zeiden in het begin: ik kom voor vijf jaar naar New York en daarna kijken we wel verder. Ik denk dat ik dit ultimatum nodig had in het begin als een soort stok achter de deur en vangnet. Maar na vijf jaar had ik mijn leven al zo opgebouwd, dat ik niet meer zo snel terug wilde.”

Missen aan Nederland en Ede

Carola is een echte Edese. In 1985 geboren in het ziekenhuis dat destijds in Bennekom stond. Getogen in Veldhuizen en tot 2011 in Ede gewoond. Alleen voor een stage verliet ze ons grote dorp af en toe.

Het gestructureerde leven dat je hebt in Nederland, dat mist ze wel. “Zaken zijn beter geregeld en minder bureaucratisch.” Aan Ede mist ze het kneuterige. “De markt op zaterdag, het uitgaan op het Museumplein, makkelijk mensen tegenkomen die je kent. Ook mis ik de Veluwe soms wel, even uitwaaien op de hei”, legt ze uit.

Werk

“De eerste zes maanden had ik nog geen werkvergunning in New York en kon ik dus niet werken. Ik heb destijds een onbetaalde stage gelopen bij een PR-bureau in Manhattan. Dat leek een logische stap, want tijdens mijn studie deed ik een specialisatie in Communicatie/PR. In New York merkte ik dat het hier een vrij oppervlakkige en competitieve sector is, dus daar was ik niet in geïnteresseerd.”

“De eerste paar maanden waren vooral erg zwaar. Ik heb zelfs overwogen om terug te gaan. Doordat ik niet kon werken, waren de dagen erg lang en eenzaam. Ik moest echt nog een sociaal leven opbouwen. Langzamerhand ging dit beter; ik sloot me aan bij een kerk, waardoor ik mensen leerde kennen, een sportschool, mijn stage, en vervolgens kreeg ik nieuw werk. Ook simpele taken, zoals boodschappen doen, was lastig in het begin. Voor een schap met wasmiddelen staan en geen idee hebben wat je zoekt. Producten die voor jezelf heel normaal zijn, hebben ze hier misschien niet. Erg verwarrend allemaal.’

Dovenschool

Carola besloot iets ander werk te zoeken. “Via een vriendin (dezelfde vriendin via wie ik mijn man ben tegengekomen) kwam ik in aanraking met het dovenonderwijs. Zij deed destijds een studie hiervoor in Massachusetts. Ik heb toen bij een dovenschool gesolliciteerd in Manhattan en daar twee jaar als assistente gewerkt. Daarna heb ik dezelfde Master gedaan bij Smith College, in Massachusetts (Teacher of the Deaf). Momenteel werk ik als ambulant lerares voor dove kinderen bij dertien verschillende scholen in Brooklyn.”

“Wat meeviel was de taal. Toen het lukte om contact te maken, viel het ook allemaal mee. Ik sprak al Engels, dus kwam snel in de spreektaal van hier. Vrienden maken was ook niet zo heel moeilijk. Amerikanen nodigen je snel uit voor een drankje of bij hen thuis. Op die manier ontmoette ik makkelijk nieuwe mensen.”

Laatste keer in Nederland

De laatste keer dat Carola in Nederland was, was in 2015. “Dat was voor een stage voor mijn studie hier in Amerika. Ik liep stage bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, op de afdeling cochleaire implantaten (apparaten waardoor dove mensen weer iets kunnen horen).” Carola’s dochter werd geboren in datzelfde jaar en daarna is ze dus niet meer in Nederland geweest.

Haar familie ziet ze echter nog wel op Europees grondgebied. “We gaan elke zomer naar Italië, waar we onze familie ontmoeten. Verder zijn we wel van plan om als gezin in april 2020 terug te gaan naar Nederland voor vakantie. Momenteel ben ik zwanger van ons tweede kind, dus het zou leuk om dat kindje te kunnen introduceren in Nederland.”

Definitief terug?

“Ik zou best definitief terug kunnen keren, maar niet naar Ede. Mijn man komt oorspronkelijk uit Los Angeles, dus hij is grote steden gewend. Den Haag of Amsterdam zitten er dan meer in. Het is helaas niet zo makkelijk voor mijn man om een baan te krijgen in Nederland en een verblijfsvergunning. Hij spreekt geen Nederlands. Dus waarschijnlijk blijven we aan deze kant van de oceaan. Over een jaar of vijf denk ik dat we een huis hebben gekocht, waarschijnlijk in Los Angeles. Dat is dichter bij familie. Maar wie weet blijven we wel gewoon lekker in New York.”

Carola Martinez-van Bokkem
Foto: Carola Martinez-van Bokkem

adv.