Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nienke runt Buurtgezinnen Ede: ‘Het is geen oppascentrale’

Door Kirsten van der Wardt 5 maart 2019

Nienke van der Kaaij (47) wil dat ieder kind lekker kan spelen. Als dat thuis niet lukt, dan zoekt Nienke voor dat kind een plek waar dat wel kan. Sinds maart 2018 is zij coördinator bij Buurtgezinnen Ede. De organisatie zorgt ervoor dat kinderen wat extra liefde en aandacht krijgen en ouders even worden ontlast. 

Kinderen van overbelaste gezinnen, vraaggezinnen, kunnen één of meerdere dagdelen gaan spelen bij een steungezin. “Het kan zijn dat een kind worstelt met een bepaalde problematiek of dat de ouders ziek zijn. Veel ouders die hulp vragen hebben psychiatrische ziektes, zoals depressies of burn-outs. Die ouders melden zich aan bij Buurtgezinnen. Ik zeg altijd tegen die ouders: ‘Het is geen oppascentrale, de steungezinnen zijn vrijwilligers’. Bij elk vraaggezin, zoek ik een passend steungezin,” vertelt Nienke.

Helpen van gezinnen

Naast dat Nienke bij buurtgezinnen werkt, werkt zij ook als zzp’er in de hulpverlening. Ze liep daarbij tegen een aantal dingen aan, vooral dat er in de huidige hulpverlening weinig gebruik wordt gemaakt van iemands netwerk. Toen Nienke de vacature coördinator bij Buurtgezinnen tegen kwam, werd ze meteen enthousiast. “Buurtgezinnen bestond toen nog niet in Ede. Het concept is super simpel: we helpen gezinnen die overbelast zijn. Hopelijk kunnen we iemands netwerk vergroten door een passend steungezin te vinden.”

Gezinnen koppelen

Steungezinnen melden zich zelf aan bij Buurtgezinnen. Dit zijn gezinnen die het leuk vinden om een kind te helpen door het kind eens per week op te vangen. “Als ik denk dat ik een ‘match’ heb, ga ik twee keer op gesprek bij het steungezin. Ik kan dan goed inschatten of de steunouders echt geschikt zijn voor het kind van het vraaggezin. Ik kijk dan of ze het aan kunnen, hoeveel tijd ze eraan willen besteden en wat past qua sfeer in het gezin. Ook kijk ik naar de kinderen in het gezin: hoe zouden zij reageren op een ander kindje? Een steungezin wil je lang kunnen inzetten. Niet dat zij er na twee á drie maanden mee stoppen. Buurtgezinnen blijft twee jaar bij een vraaggezin en steungezin betrokken. Je ziet vaak dat de gezinnen daarna contact houden. Dat is echt heel mooi.”

Blijven zoeken

Soms is het voor Nienke echt even zoeken naar het juiste steungezin. “Als ik niets kan vinden, dan zet ik een profiel van een vraaggezin op de website of Facebook van Buurtgezinnen. Dit is een algemene omschrijving van het gezin.” Als een steungezin denkt dat zij het juiste gezin is, dan kan die familie zich aanmelden. “Ik blijf net zo lang zoeken tot het écht past.”

Hulpverlenersrol

Nienke heeft de opleiding maatschappelijk werk gevolg. Ze krijgt vaak te horen dat ze te veel de rol van hulpverlener aanneemt. “Ik kan niet anders. Je bent ook een beetje hulpverlener. Juist die combinatie vind ik helpend. Ik probeer wel buiten die rol te blijven, maar soms is het ook wel handig. Je voelt je verantwoordelijk, maar de kunst is om je niet té verantwoordelijk te voelen.”

Positiever

Hoewel Nienke voorheen als hulpverlener heeft gewerkt, kijkt ze wel kritisch naar hulpverlenende instanties. Bij Buurtgezinnen worden dingen net iets anders aangepakt. “We zeggen nooit dat een kind  ADHD of autisme heeft, ook al is dat wel het geval. Het heeft iets negatiefs. We zeggen liever dat een kind ruimte of structuur nodig heeft om te spelen. Dat klinkt een stuk positiever.”

Toekomst Buurtgezinnen Ede

Buurtgezinnen groeit hard in de stad Ede, veel harder dan verwacht. “Vorig jaar had de gemeente Ede een begroting gemaakt voor tien gezinnen. Ik heb zeventien gezinnen kunnen koppelen. Het is heel leuk dat dát gelukt is. Ede is een hele sociale gemeente. Dit jaar ga ik Buurtgezinnen meer onder de aandacht brengen bij de gemeente Ede. Hopelijk krijg ik er dan een collega bij.”

Edes mysterie: waarom hebben de bomen aan de Tooroplaan van die gekke latjes?

Het is je misschien wel opgevallen wanneer je van het station richting de Rietkampen fietst: de bome...
Chantal Smit

Leuk volgens local Chantal: ‘Velvet Music is een gave winkel waar je betaalbare lp’s kunt scoren’

Wie weet nou beter waar je moet zijn dan jullie, de echte locals? De Edenaren die hier al jaren wone...
Uiteten

TheFork Festival: bij dit restaurant eet je met 50% korting

Uit lucnhen gaan is heerlijk, maar voor de helft van de prijs smaakt het uiteraard nog beter. TheFor...

adv.