Het gezin van Jahraino strijdt voor het Prinses Máxima Centrum: ‘Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk’

Jahraino
Jahraino Poestkoke is zes jaar als bij hem een tumor wordt ontdekt en hij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Foto: Jeffry Poestkoke

De Edese Jahraino Poestkoke (7) is zes jaar als bij hem een tumor wordt ontdekt en hij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Een jaar later zetten zijn ouders, vrienden en school zich via Missie 538 in voor het Prinses Máxima Centrum. 

Na de vakantie ging het snel

Het is zomer 2021 als Jo-an en Jeffry Poestkoke bij de huisarts aankloppen omdat hun zoontje Jahraino aangeeft dubbel te zien. Jo-an vertelt rustig: “We waren al een paar keer eerder bij de huisarts geweest. Jahraino voelde zich geregeld niet zo goed. Buikpijn, hoofdpijn, overgeven, verhoging. We kregen dan te horen dat het een griepje was of dat hij moest uitzieken. Jeffry vertelt verder: “Toen Jahraino na onze vakantie aangaf dat hij dubbel zag, werden we eindelijk doorverwezen naar Bergman clinics. Hier werd in december 2021, bij zijn halfjaarlijkse controle, een papiloedeem ontdekt. Daarna ging het allemaal heel snel.”

Van Ede naar Utrecht

Elkaar aanvullend in het emotionele verhaal vertellen Jo-an en Jeffry verder: “Na een MRI-scan in Ede werden we meteen doorverwezen naar Utrecht. Na twee operaties in een week tijd, werd op 31 december 2021 bij Jahraino een kwaadaardige hersentumor gediagnosticeerd. Een hooggradig diffuus midline glioom in de vierde categorie. Zijn prognose was, en is nog steeds, slecht. De artsen gaven hem nog tien tot vijftien maanden.” 

Strijden op eigen kracht

Vanaf dat moment worden Jahraino en zijn ouders vaste gezichten bij het Prinses Máxima Centrum. “Na de diagnose is Jahraino meteen gestart met chemotherapie. Elke drie weken een week lang chemotabletten. De eerste drie maanden werd hij dertig keer bestraald en na nog tien keer bestraald te zijn in oktober, bleek Jahraino officieel uitbehandeld. Nu strijdt onze zoon op eigen kracht tegen de meest kwaadaardige cel in zijn hoofd en dat doet hij dapper en goed! In november mocht Jahraino nog zeven jaar worden, dat hebben we groots gevierd. We leven nu van dag tot dag en elke dag is er één extra. We kunnen alleen maar hopen op nog heel veel extra dagen.” 

Het Prinses Máxima Centrum als tweede huis

Voor het gezin Poestkoke voelde het Prinses Máxima Centrum als tweede huis. “Iedereen is bijzonder, niemand is uitzonderlijk.” dat zei één van de specialisten ons. En zo voelde het ook. Het voelt er niet als een ziekenhuis, maar als een warm nest voor zowel Jahraino, ons als ouders maar ook voor onze oudste zoon Janovah (11). En hoewel ze er wonderen verrichten, is er nog geen wondermiddel voor elke kanker- of tumorvorm. Om in de toekomst elke kanker- en tumorvorm beter te kunnen behandelen, ondersteunt het Prinses Maxima Centrum diverse onderzoeken. En dit is waar ook wij ons voor in willen zetten. Voor Jahraino komt dit helaas te dit laat, maar hopelijk voor vele andere kinderen niet.”

Het Startpunt gaat er maxima(al) voor

Vriendin van de familie Romy Beuving hoorde op de radio dat Missie 538 dit jaar strijd voor het Prinses Máxima Centrum. Romy vertelt: “Het bracht me meteen op een idee. Samen met Jo-an en basisschool Het Startpunt, hier zat Jahraino op school, startten we de actie ‘Het startpunt gaat er maxima(al) voor’. We organiseren een loterij, een bingo en kinderen kunnen lege flessen inzamelen. Mede dankzij vele sponsoren hebben we deze acties mogelijk kunnen maken. Ons doel is 5.000 euro, maar als we meer geld binnenhalen is dat natuurlijk helemaal fantastisch!”

Een steentje bijdragen

Wil jij ook een steentje bijdragen aan dit mooie doel? Dat kan. Loten voor de loterij kun je voor 2,50 euro kopen bij Het Startpunt op 2, 7 en 16 december tussen 14.00 uur en 14.30 uur. Hier kun je dan ook lege flessenbonnen van Albert Heijn,Lidl en Jumbo inleveren. Meedoen met de bingo op 15 december in De Korenbloem? Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected]. Er is plek voor vijftig personen, dus vol is vol. ‘Gewoon’ doneren mag natuurlijk ook. Alle beetjes helpen! Wil je meer weten over ‘Het Startpunt gaat er maxima(al) voor’? Neem dan een kijkje op de persoonlijke pagina van Jahraino op Missie 538.

Jahraino
Jo-An, romy en basisschool Het Startpunt organiseren een loterij, een bingo en kinderen kunnen lege flessen inzamelen.

Meer in deze categorie

Edenaar van de Week

Ga naar “Sander verzamelt Lego in zijn studentenkamer: ‘Als ik een goede deal tegenkom, koop ik de Lego-set’”

Sander verzamelt Lego in zijn studentenkamer: ‘Als ik een goede deal tegenkom, koop ik de Lego-set’

Ga naar “Laurens schrijft over zijn gameverslaving als tiener: ‘Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen bewuster maken van hun digitale gedrag’”

Laurens schrijft over zijn gameverslaving als tiener: ‘Vanuit mijn eigen ervaringen wil ik mensen bewuster maken van hun digitale gedrag’

Ga naar “K3-fan Femke: ‘K3 maakt mij heel erg gelukkig en geeft mij positieve energie, troost en rust’”

K3-fan Femke: ‘K3 maakt mij heel erg gelukkig en geeft mij positieve energie, troost en rust’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede