Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Edese Lara studeert voor volkszanger en droomt van het Mega Piraten Festijn

Door Hanneke van Olst 10 maart 2020

Pedagogisch medewerker. Dat was lange tijd het plan. Maar inmiddels helemaal niet meer. De 18-jarige Lara Holland uit Ede wil nog maar één ding: zangeres worden van het Nederlandse levenslied. Het Mega Piraten Festijn lijkt haar een goed podium.

Van pedagogisch medewerker tot zangeres. Waar kwam die switch vandaan? Lara legt uit: “Door mijn oma. Zij las over die nieuwe opleiding van Rijn IJssel in Arnhem, de opleiding tot zanger van het levenslied. ‘Dat is iets voor jou’, zei ze. Ik zong al best veel toen. Vervolgens heb ik de stoute schoenen aangetrokken en auditie gedaan met ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘Geef mij nu je angst’ van Guus Meeuwis. Het lied van Guus ging het beste.”

Opleiding tot volkszanger

Lara zit nu in het derde en laatste jaar van de opleiding tot muzikant, in de richting Nederlands levenslied. De opleiding is breder dan alleen deze richting, vertelt Lara. “Je kunt tussen pop, kleinkunst, singer-songwriter en, zoals ik het altijd noem, ‘volksmuziek’.  Ik heb de eerste twee jaar pop gedaan. Nielson, Do, Glennis Grace. Dat genre. Nu ga ik volledig voor volksmuziek.”

Van pop naar het levenslied

“Ik voelde me met pop steeds minder op mijn gemak tijdens mijn optredens. Ik kreeg de mensen niet mee, het contact met het publiek bleef uit. Maar als ik er dan even een ‘Sieneke’ tussendoor deed, dan was het direct ‘aan’”, aldus Lara. Maar de nieuwe Sieneke uit Ede is ze niet, vindt ze. “Ik ben meer fan van Samantha Steenwijk, Marlane en Tino Martin. Marlane deed mee aan het tv-programma The Voice of Holland. Voor mezelf komt dat nog iets te vroeg. Ik wil eerst mijn school afmaken.” Lara zingt het liefst covers en schrijft geen eigen nummer. “Daar ligt niet mijn kracht. Laat mij maar covers zingen en daar mijn eigen sausje overheen gieten.”

Mega Piraten Festijn

Afgelopen editie was ze niet bij het Mega Piraten Festijn, maar de meeste jaren daarvoor wel. “Ik hoop daar over vijf jaar op het podium te staan. Dat is wel een droom van mij. Ik denk dat ik er de stem voor heb. En ik kan een zaal inpakken.”

Een optreden op het Mega Piraten Festijn zou een flinke stap zijn voor Lara. Ze treedt nu veel op in cafés en op verjaardagsfeestjes. “Dat moeten we ook in het kader van de opleiding. Optredens worden gezien als stage lopen. In Ede ben ik nu een soort van bekend. Dat is wel grappig.”

Dit artikel is geschreven door Peter Kemperman voor De Gelderlander

adv.