Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De 14-jarige Karlijn zeilt van Cuba naar Nederland

Door Hanneke van Olst 18 juni 2019

De meeste Edese scholieren zitten volgend jaar april gewoon in de schoolbanken, maar niet Karlijn Hol (14). Zij zeilt dan over de oceaan van Cuba naar Harlingen.

Karlijn gaat mee met een zeilreis van Masterskip, op zeilschip De Wylde Swan. Deze organisatie regelt reizen voor jongeren uit havo 4 en vwo 4 en 5. Karlijn gaat samen met een vriendin uit haar klas mee met de langste reis van Masterskip: van Cuba naar Harlingen, over de oceaan dus. “Het is leuk om hier samen naartoe te werken.”

Goede cijfers

Momenteel zit Karlijn in de derde klas van het vwo op Het Streek Bovenbuurtweg. Volgend jaar, als ze de reis gaat maken, zit ze in de vierde klas. Voorwaarde voor de reis is namelijk dat scholieren er qua cijfers goed voor moeten staan. “Je moet ruim overgaan en ik moest ook een motivatiebrief schrijven”, legt Karlijn uit.

“Het Streek motiveert scholieren om mee te doen met de reis. Ik doe technasium en moest een profiel kiezen. Ik koos voor O & O, Onderzoek & Ontwerpen. Leerlingen die dat kiezen, krijgen van school een mail van Masterskip. Het sprak me erg aan, dus toen ben ik naar een info-avond geweest.”

52 dagen op zee

De reis is 4700 zeemijl lang en duurt 52 dagen. Karlijn is zeven weken onderweg: twee weken meivakantie en vijf weken onder schooltijd. School gaat in de tussentijd gewoon door. “In de ochtend hebben we drie of vier uur zelfstudie. Op school moesten we van tevoren een planning maken over hoe we dat gaan doen. ’s Middags hebben we centrale lessen (er gaan een aantal docenten mee) en dan gaan we dieper in op de stof. Wat je normaal op school als theorie zou krijgen, doen wij in de praktijk.”

Wat je normaal op school als theorie zou krijgen, doen wij in de praktijk

Zeiltraining

Aan het eind van de middag krijgen de dertig scholieren op het schip zeiltraining. Dat is wel nodig, want Karlijn weet nog niets van zeilen. “Helemaal niet op zo’n groot schip. Vroeger hadden we een kleine boot thuis, maar dat was geen zeilboot. Ik heb altijd van water gehouden. Vroeger heb ik wel eens met mijn vader gezeild, dat vond ik leuk. Maar het gaat mij niet om het zeilen, maar vooral om het avontuur.”

“Ik ga van tevoren nog wel even oefenen met mijn vader om het zeilvirus te pakken te krijgen en er weer in te komen”, lacht Karlijn. Zij en haar ouders waren het snel eens over de reis. “Mijn ouders moedigen me aan en helpen zoveel mogelijk. Het helpt dat ze zelf vroeger ook hebben gereisd.”

Sponsors zoeken

De reis kost een hoop geld, €7.150,- bij elkaar. Daarom is Karlijn druk bezig met het zoeken naar sponsoren. “Ik ben bezig met mijn website. Verder regel ik klusjes, ben ik aan het oppassen en maak ik schoon. Als de website af is, wil ik ook bedrijven aanschrijven. Ik heb al één bedrijf dat mij sponsort: Escape Ede. Zij geven drie keer een ontsnapping weg. Ik moet nog even kijken hoe ik dat ga doen, misschien met een veiling ofzo.”

“Mijn vriendin gaat een nieuwsbrief schrijven, waar mensen zich betaald op kunnen abonneren. Dat kan ook, maar ik wil daar niet aan vast zitten.” De scheepvaarders mogen eens per week een A4’tje versturen naar het thuisfront. “Er is geen wifi aan boord. Dat lijkt me eigenlijk best fijn, maar wel even wennen.”

Zeeziek

Wat ook wennen is, is het leven op een schip. “Masterskip heeft al aangegeven dat iedereen wel een keer zeeziek wordt. Verder zie ik er wel een beetje tegenop dat ik mensen ga missen. Maar het is gelukkig ook weer niet zo lang dat het niet te overzien is.”

Wil je Karlijn volgen? Volg @karlijnopzee_masterskip5 op Instagram!

adv.