Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chris zit op een Topsport Talentschool: ‘Stiekem vind ik de kindermountainbikeroute in Ede het leukst’

Door Hanneke van Olst 11 februari 2020

De Edese Chris van Dijk (16) stuntte altijd al wat op zijn mountainbikefiets, maar toen hij bij Wielervereniging Ede ging, was hij niet meer te stoppen. Nu heeft hij het zelfs tot Nederlands Kampioen bij de nieuwelingen geschopt. 

Zomer afgelopen jaar was een goede tijd voor Chris. Hij werd Nederlands Kampioen in de categorie Nieuwelingen (je hoort bij de Nieuwelingen als je 15 of 16 jaar bent) in Sittard, op het terrein waar hij nu dagelijks traint. Maar voor hij als eerste over de streep kwam in Sittard, ging er een hoop aan vooraf.

Mountainbike als schoolfiets

“Eigenlijk heb ik altijd al een mountainbike gehad als schoolfiets”, vertelt Chris. “Hiermee kon ik dan een beetje stoer doen door te stunten. Op zondagen ging ik dan wel eens een rondje fietsen met mijn vader die ook moutainbikete. Dit was vooral over de grote paden en soms ook gewoon de verharde fietspaden. Tijdens deze periode deed ik hardlopen en voetbal als ‘echte sport’.”

Dat verandert in groep 6 van de basisschool. Toen ging Chris met een klasgenootje mee naar de wielervereniging van Ede. “Sindsdien ben ik helemaal mountainbike-minded”, lacht hij. “Ik was toen ook net begonnen met tafeltennissen maar daar ben ik na een half jaar al mee gestopt omdat ik mountainbikewedstrijden wilde gaan doen en dat ging niet samen met de tafeltennistrainingen.”

Mountainbiken in Ede

“Eigenlijk is Ede een hele goede plek voor mountainbiken”, legt Chris uit. “Je kunt alle kanten op. Zo heb je op de Utrechtse Heuvelrug voor Nederlandse begrippen echt hele technische klimparcoursen, op ongeveer een half uurtje fietsen vanaf huis. Ook heeft Ede zelf nu twee nieuwe mountainbikeroutes: een kinderroute en grote route. Stiekem vind ik de kinderroute het leukst. In de buurt van Arnhem heb je ook nog mooie bossen om in te fietsen met veel steile korte klimmetjes en veel wortels.”

Echt trainen

Ondertussen gaat Chris gewoon naar school. Hij doet wel mee met wedstrijden. “Bij de jeugdcategorieën was ik vaak tweede, maar ik ben in 2016 wel een keer Nederlands Kampioen geworden. Toen ik de jeugdcategorieën was ontgroeid, begon ik echt met trainen”, vertelt hij.

“Vooral het afdalen vind ik leuk, en dan vooral in het buitenland. Als je op je allerhardst naar beneden gaat en dat allemaal nog maar net goed gaat zonder te vallen, dan krijg je onderaan de afdaling echt een enorme adrenalinekick. Het is ook leuk om de buurt te ontdekken, vooral in het buitenland.”

Foto: Chris van Dijk

Topsport Talentschool

Momenteel zit Chris in VWO 5. “Tot twee weken geleden volgde ik gewoon nog een normaal rooster. Nu woon ik in Sittard en zit ik op een Topsport Talentschool. Ik zit nog wel in een ‘normale’ klas maar ik heb een aangepast rooster waardoor ik meer tijd heb om trainingen af te werken en ik kan makkelijker een paar dagen vrij krijgen voor een wedstrijd.”

“Ik vind het super tof om wedstrijden te rijden. Op de klimstukken van het parcours moet je alles geven en kom je boven met een hartslag van 180. En daarna moet je de afdalingen zo goed en snel mogelijk afwerken zonder te vallen. En als je dan uiteindelijk wint, dat gevoel is echt super fijn. Het gevoel van alles geven en dan als eerste over de streep te kunnen komen, dat is echt moeilijk te omschrijven.”

Nederlands Kampioen

Chris heeft goede herinneringen aan het terrein waarop hij nu traint in Sittard, want dat is waar hij vorig jaar Nederlands Kampioen werd. “Het eerste jaar als nieuweling ging wel goed maar niet super goed. Ik maakte best veel fouten en had vaak pech. Dit was vooral een jaar om veel van te leren en om ervaringen op te doen. Wel werd ik in dit jaar voor het eerst gevraagd voor een team. Afgelopen seizoen (het mountainbike seizoen is altijd in de zomer) was voor mij een best goed jaar met als hoogtepunt het Nederlands Kampioenschap dat ik won.”

Als we Chris vragen wat hij graag wil worden, lacht hij: “Olympisch Kampioen! Nee, meer realistisch is dat ik van mountainbiken mijn baan wil maken. Dan moet je echt meedraaien op het hoogste niveau. Ik denk wel dat ik dat dan niet meer genoeg vind en alles wil winnen eigenlijk. Een doel wat dichterbij is binnen de top 20 finishen op het komende WK in het Duitse Albstadt.”

Tips voor beginnende mountainbikers

Voor beginnende mountainbikers heeft Chris wel wat tips. “Have fun! En gebruik je kop, dus zet een helm op. Ik denk dat als je gewoon geniet van het mountainbiken en jezelf steeds blijft uitdagen, dat het vanzelf steeds een beetje beter gaat. Wat mijzelf in het begin erg heeft geholpen, is het kijken naar profs. Bijvoorbeeld kijken hoe zij hun gewicht in een afdaling houden en waar zij naar kijken als ze springen. Ook zijn er techniektrainingen bij de Edese wielervereniging waar je je bij kunt aansluiten.”

Lees ook:

André Deunhouwer van MTB Challenge testte de nieuwe mountainbikeroute in Ede (video)

André Deunhouwer, ook wel bekend als MTB Challenge op YouTube, Instagram en Facebook, test alle moun...

Nog een extra mountainbikeroute in Ede

Dat er veel gewerkt wordt in Ede aan nieuwe mountainbikeroutes, is je waarschijnlijk niet ontgaan. F...

adv.