Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buurvrouwen Hillie en Marlies brengen flowerpower in de Bloemenbuurt

Door Hanneke van Olst 31 maart 2020

Buurvrouwen Hillie en Marlies vonden zo’n zeven jaar geleden dat de Bloemenbuurt wel wat verbinding kon gebruiken. Daarom begonnen ze buurtinitiatief FlowerPower – inclusief knaloranje pipowagen.

Ongeveer zeven jaar geleden begon het, tijdens kerst, vertelt Hillie (38). “We dronken met buurtbewoners soep, kinderen konden lampionnen maken en we hadden ook een wensboom staan. Daar konden buurtbewoners wensen voor de buurt op prikken. Met die wensen zijn we eigenlijk verder gegaan.”

Wensboom vol ideeën

Op de wensboom prikten buurtbewoners praktische wensen zoals ‘buurtbarbecues’ en ‘meer groen’, maar ook ‘meer omzien naar elkaar’. Vanuit dit laatste ideaal werken de buurvrouwen en hun mannen. Hillie: “Vanuit ons geloof willen we de liefde vanuit Jezus, die wij in de kerk ontvangen, uitdelen. Maar dat ligt er niet dik bovenop bij FlowerPower, hoor. De missie is voor ons méér dan het woord van God vertellen: mensen verbinden.”

“Als mensen vragen: ‘waarom doen jullie dit voor mij?’ dan is het geloof wel de drijfveer. Maar we lopen dus niet de hele tijd met de Bijbel onder onze arm.”

Activiteiten

FlowerPower organiseert (normaal gesproken, als er geen corona is) een aantal activiteiten die geregeld terugkomen, zoals de koffie- en vrouwenochtenden en kinder- en jeugdactiviteiten. Met Pasen is er altijd een brunch en met kerst een activiteit met lichtjeswandeling. Iedere zomer wordt er gewerkt in de moestuin van het burgerinitiatief (op de hoek van de Geraniumlaan en de Ranonkellaan).

Posted by Leven In De Bloemenbuurt FlowerPower on Saturday, January 11, 2020

Moestuin

Marlies (35) legt uit: “Dit was een lelijke gemeentetuin waar allemaal afval in gedumpt werd.” Hillie voegt toe: “Mensen wilden graag meer groen in de wijk. Wij kunnen de tuin van mensen niet veranderen, maar met deze moestuin wel meer groen in de wijk brengen. Voor de moestuin hebben we nog wens: een voedseldeelkastje. Daar kun je dan houdbaar voedsel in zetten en andere buurtbewoners kunnen het eruit halen als ze het nodig hebben.”

Onderhouden van contacten

Flowerpower organiseert heel wat activiteiten, maar Marlies legt uit dat dat niet de meeste tijd kost. “Het grootste deel van de tijd zit in het onderhouden van de contacten. Met mensen meegaan naar het ziekenhuis, koken, boodschappen doen, langsgaan als iemand ziek is, helpen met het vastzetten van een schutting.”

“Dat kan ook nog verder gaan, bijvoorbeeld met een vluchteling mee naar de advocaat. En de gemeente weet dat wij veel contacten hebben in de wijk, dus komt ook naar ons toe”, vervolgt Hillie. “We doen veel zelf, maar schakelen ook mensen uit ons netwerk in. De kerstactiviteit draait bijvoorbeeld op negentig vrijwilligers en de organisatie van de kinderclub ligt ook bij aan ander team.”

Olievlek

Marlies: “Het mooiste is dat mensen spontaan onderling contact blijven houden. Het werkt als een olievlek. Mensen ontmoeten elkaar een keertje tijdens een activiteit. Stel dat iemand dan verdrietig is en een buurtbewoners iets soortgelijks heeft meegemaakt, dan gaat die er een keertje extra heen.”

De pipowagen. Foto: indebuurt Ede

Pipowagen

In 2018 kreeg Flowerpower een echte pipowagen, via de gemeente. “De gemeente mailde dat er geld over was en we een droom in mochten dienen”, legt Hillie uit. “Dit was onze droom en die is uitgekomen. We mochten wensen aangeven voor de pipowagen en hebben gekozen voor een oranje kleur aan de buitenkant en houten betimmering aan de binnenkant. En onze mannen maakten er een keuken in. Wij zochten in kringlopen naar allerlei oude flowerpower-spullen zoals Mepal-servies en lp’s voor op de platenspeler.”

Hoewel Flowerpower veel spullen kan opslaan in wijkcentrum de Wiekslag, staat een openbare ruimte nog wel op het wensenlijstje. “Nu doen we veel in onze eigen huizen”, vertelt Marlies. Hillie vervolgt, lachend: “Dat is niet altijd handig. We kunnen bijvoorbeeld niet teveel reclame maken, want dan kunnen we het niet meer aan.”

De keuken in de pipowagen, door de mannen gemaakt. Foto: indebuurt Ede

Meer weten over Flowerpower of een keertje aanschuiven? Check de website voor meer info!

Wist je dat we ook al eens bij Hillie binnenkeken?

Binnenkijken bij Hillie in een huis met jaren zestig-look

Hillie van Dijk en haar huis mogen niet ontbreken in de rubriek Binnenkijken Bij, vond haar buurvrou...

adv.